Amfipoli News: Φοιτητής του ΕΜΠ κατασκεύασε το δικό του όχημα τύπου buggy [photos]

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Φοιτητής του ΕΜΠ κατασκεύασε το δικό του όχημα τύπου buggy [photos]


Μπορεί η αυτοκινητοβιομηχανία στην χώρα μας να μην έχει βρει τον χώρο για να... αναπτυχθεί, μπορεί οι περισσότερες απόπειρες για την κατασκευή αυτοκινήτων να “πέφτουν” σε τοίχο, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι υπάρχει και θέληση και γνώση για πρωτοβουλίες που δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας για το μέλλον της αυτοκίνησης στην Ελλάδα.


Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, δευτεροετής φοιτητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και ενεργό μέλος της Prom Racing Formula Student Team. Ως λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλά και γενικότερα του χώρου της σχεδίασης και της κατασκευής
αυτοκινήτων, το 2009, όντας ακόμη ανήλικος, αποφάσισε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα lightweight αγωνιστικό όχημα υψηλών επιδόσεων για χρήση σε χώμα και άσφαλτο.

“Όνειρό μου είναι να ασχοληθώ με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό (και την αυτοκίνηση γενικότερα), πράγμα που με οδήγησε στην κατασκευή ενός αγωνιστικού οχήματος τύπου “buggy”, τόνισε ο Αλέξανδρος, ενώ συμπλήρωσε ότι ο στόχος επιτεύχθηκε με μοναδική βοήθεια την ατέλειωτη όρεξή του για γνώση , την ικανότητα του στο σχεδιαστικό και κατασκευαστικό κομμάτι, αλλά και την ηθική και υλική υποστήριξη των γονιών του.



Αναφορικά με την κατασκευή, ο φοιτητής του ΕΜΠ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πλήρες χωροδικτύωμα, σχεδιασμένο σε cad και κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από DOM tubing, τηρώντας την αρχή ‘’no dead tubes’’, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη στρεπτική ακαμψία, διατηρώντας παράλληλα το βάρος σε χαμηλά επίπεδα. Όσον αφορά τον κινητήρα, ο Αλέξανδρος επέλεξε τον υδρόψυκτο της Suzuki GSXR 600, ο οποίος τροφοδοτείται από μία αντλία βενζίνης walbro, έναν ρυθμιστή πίεσης της fuelab, ενώ συνδυάζεται με ελεύθερο φίλτρο αέρα, χειροποίητη stainless steel εξάτμιση με ισομήκεις λαιμούς και ψύχεται από ένα αγωνιστικών προδιαγραφών αλουμινένιο ψυγείο. Παράλληλα, για την ανάρτηση χρησιμοποιήθηκαν διπλά ανισομήκη ψαλίδια πολλαπλών συνδέσμων κατασκευασμένα από chromoly στο εμπρός τμήμα, αλουμινένια trailing arms σε συνδυασμό με αντιστρεπτική δοκό πίσω και Custom KYB αμορτισέρ πλήρως ρυθμιζόμενα (preload, rebound, slow and high speed compression). Τέλος, οι μονοκόμματες ITP ζάντες “φιλοξενούν” χειροποίητους δίσκους 250mm που την ακινητοποίησή τους αναλαμβάνουν τετραπίστονες nissin δαγκάνες μπροστά και διπίστονες πίσω.



Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα ένα όχημα παντός εδάφους, το οποίο ζυγίζει 340 κιλά με τέλεια κατανομή βάρους, αποδίδει 120 άλογα με τα πρώτα 100 km/h να έρχονται σε μόλις 4 δεύτερα και η τελική να αγγίζει τα 150km/h. Βέβαια, ο φιλόδοξος φοιτητής δεν σταματά σε αυτή την κατασκευή. Δημιούργησε, σε συνεργασία με τον αδερφό του, την ομάδα «3Α MotorSports» η οποία αποσκοπεί στην επαγγελματική προσέγγιση του motorsport με ανοιχτούς ορίζοντες και επιστημονική γνώση.
Παράλληλα, εργάζεται για τον σχεδιασμό δεύτερου αγωνιστικού οχήματος, το οποίο στηρίζεται στην ίδια φιλοσοφία αλλά θα ενσωματώνει πολλές καινοτομίες-βελτιώσεις και προπάντων την εμπειρία που αποκόμισε από την κατασκευή του πρώτου. Εμείς του ευχόμαστε καλή επιτυχία και όπως δηλώνει και ο ίδιος, να συνεχίσει να θέτει στόχους…δίχως όρια!


Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου