Amfipoli News: Πόσοι ωφελούνται από την αύξηση στον βασικό μισθό

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Πόσοι ωφελούνται από την αύξηση στον βασικό μισθό


Η επικείμενη αύξηση στον βασικό μισθό από τα 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και από τα 511 ευρώ για τους κάτω από 25 στα 751 ευρώ αναμένεται να ωφελήσει χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται στην συγκεκριμένη μισθολογική κλίμακα. Ωφελούμενοι όμως δεν θα είναι μόνο οι παραπάνω αφού σύμφωνα με την νομοθεσία συμπαρασύρονται προς τα πάνω και τα επιδόματα ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το 2014, η αύξηση αυτή αφορά 741.900 εργαζόμενους που εργάζονται ως μισθωτοί.
 Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ οι 137.113 εργαζόμενοι με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου αμείβονται αυτή τη στιγμή με μισθό που κινείται μεταξύ των 501 ευρώ έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 137.376 αμείβονται με μισθό που κυμαίνεται από 601-700 ευρώ.
 Επίσης στους παραπάνω προστίθενται και οι 467.411 που αμείβονται με αμοιβές μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης και οι οποίοι εργάζονται από 1 έως 35 ώρες εβδομαδιαίως.
 Όλοι αυτοί οι μερικώς και εκ περιτροπής απασχολούμενοι κατά βάση αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
 Όσο αφορά τα επιδόματα ανεργίας όπως δημοσιεύσαμε χθες η αναπροσαρμογή στον βασικό μισθό συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ απο τα 359 ευρώ που είναι σήμερα στα 461 ευρώ αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία το επίδομα ανεργίας, φθάνει στο 55% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. 
Η μείωση στα επιδόματα ανεργίας είχε γίνει με 6η Πραξη ΥΣ. και εφαρμόστηκε στις 19/3/2012 με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και είχε μειωθεί κατά 22% ενώ αφορούσε και τα 14 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος ανεργίας. 
Επίσης αύξηση θα προκύψει και στα εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ, όπως το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το επίδομα για τους αποφυλακιζόμενους, το επίδομα επίσχεσης - διακοπής εργασιών , το επίδομα μητρότητας και το επίδομα μακροχρόνια ανέργων.
 Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, έκανε λόγο χθες για άμεση αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας αφού σύντομα θα πέσουν στην αγορά τους πρώτους 12 μήνες μετά την αύξηση περί τα 360 εκατ. ευρώ. 


Πηγή:  dikaiologitika.gr,topontiki.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου