Amfipoli News: Λαφαζάνης: «Ζήτημα εβδομάδων» η συμφωνία της κυβέρνησης με τη Μόσχα για τον αγωγό φυσικού αερίου, 20.000 θέσεις εργασίας από τον αγωγό

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Λαφαζάνης: «Ζήτημα εβδομάδων» η συμφωνία της κυβέρνησης με τη Μόσχα για τον αγωγό φυσικού αερίου, 20.000 θέσεις εργασίας από τον αγωγό


«Ζήτημα εβδομάδων» είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με τη Μόσχα για τον αγωγό φυσικού αερίου, ανέφερε μιλώντας στο «Κόκκινο» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι το σχέδιο θα αποφέρει έσοδα, φτηνό αέριο και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός, θα πρόκειται για έργο ιστορικής σημασίας, αλλά και άμεσου οικονομικού οφέλους, καθώς προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα προεισπράξει ποσά, τα οποία δεν θα δοθούν υπό μορφή δανείων και ως εκ τούτου δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και τις στατιστικές του χρέους.

Εξηγώντας γιατί αποκαλεί «ελληνικό αγωγό» το έργο, είπε ότι ο αγωγός θα είναι ελληνικής κατασκευής και αξιοποίησης, στο επί ελληνικού εδάφους τμήμα του. Το σχέδιο είναι να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο ακολουθώντας τη διαδρομή μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα κι από εκεί, μέσω Θράκης και Μακεδονίας, να φθάνει στα σύνορα με τη FYROM, εξυπηρετώντας την τροφοδοσία των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.

«Ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση και την κατασκευή» αποσαφήνισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα έχει τριπλό, μόνιμο, οικονομικό όφελος από το έργο, πέραν των 20.000 θέσεων εργασίας που αναμένεται να αποφέρει αυτό. 

Τα οφέλη αυτά, τα οποία υπολογίζονται σε «εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως», θα απορρέουν – είπε ο κ. Λαφαζάνης- από τις εξής τρεις πηγές:

Πρώτον, από τη δυνατότητα της χώρας να προμηθεύεται φθηνότερο φυσικό αέριο.

Δεύτερον, από τη δυνατότητα να το εμπορεύεται, να εξάγει.

Τρίτον, από τα τέλη διέλευσης και τους φόρους που αναλογούν.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στη γεωπολιτική σημασία του έργου και σχολίασε τις «απολύτως αδικαιολόγητες» αντιδράσεις, τις οποίες προκάλεσε στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα. Μια επίσκεψη «άκρως επιτυχημένη», όπως τόνισε.


nooz.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου