Amfipoli News: Έσπασαν 5 χάλκινα μυκηναϊκά οδεύοντας προς τον Καναδά

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Έσπασαν 5 χάλκινα μυκηναϊκά οδεύοντας προς τον Καναδά


Eτεροχρονισμένη Ένορκη Διοικητική Εξέταση διενεργείται αυτές τις μέρες σιωπηρά στο πρώην Υπουργείο Πολιτισμού για να διαπιστωθεί γιατί και πώς έσπασαν πέντε χάλκινες αρχαιότητες κατά τη μεταφορά τους στον Καναδά.

Οι αρχαιότητες αυτές ταξίδεψαν για την έκθεση «Οι Έλληνες – Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο». Το περίεργο είναι πως παρότι ήταν στο Μόντρεαλ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για τα εγκαίνια της έκθεσης (12 Δεκεμβρίου 2014) όλοι φαίνεται πως αγνοούσαν (;) το γεγονός, συμπεριλαμβανομένης τόσο της νυν όσο και της πρώην γεν. διευθύντριας Αρχαιοτήτων Έλενας Κόρκα και Μαρίας Βλαζάκη. Χρειάστηκε να περάσουν τεσσερισήμισι μήνες για να το μάθουν.

Η έκθεση αυτή που επισκέφθηκαν 100.000 άτομα, παρουσιάζει πάνω από 500 αρχαιότητες από 21 ελληνικά μουσεία, πολλά από τα οποία βγήκαν για πρώτη φορά από τη χώρα. Τα πέντε αρχαία μυκηναϊκής περιόδου που βρέθηκαν σπασμένα προέρχονταν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και δεν ανήκαν στα χαρακτηρισμένα ως εύθραυστα. Είχαν συσκευασθεί όπως και όλα τα άλλα με το πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Κι όμως η μετακίνησή τους είχε αυτά τα αποτελέσματα.

Ο εκπρόσωπος του ΕΑΜ που συνόδευε τα εκθέματα ενημέρωσε ως όφειλε τη διεύθυνση μουσείων και κοινοποίησε το έγγραφο στη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Έλενα Κόρκα η οποία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την κοινοποίηση. Δεν άκουσε τίποτα περί αυτού στον Κανναδά ούτε η τότε γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, ούτε ο υπουργός Κ. Τασούλας. Γνώριζε άραγε κάτι η νυν αν. γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη, η οποία είχε επιμεληθεί και την έκθεση;

Η αλήθεια είναι πως αποκαταστάθηκαν αμέσως οι βλάβες. Η υπόθεση αυτή έγινε πρόσφατα γνωστή στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού από την αναφορά της Διεύθυνσης Συντήρησης για την αποκατάσταση των φθορών που είχαν υποστεί τα εκθέματα λίγο πριν τα εγκαίνια. Το έγγραφο αυτό κοινοποιήθηκε στην κ. Κόρκα η οποία αυτή τη φορά το διάβασε οπότε διετάχθη η διεξαγωγή εσωτερικής διερεύνησης του θέματος.

Οι αρχαιότητες που έχουμε στείλει στον Κανναδά στα τέλη Απριλίου θα αρχίσουν να πακετάρονται γιατί η έκθεση θα μεταφερθεί στην Οττάβα, έπειτα στο Σικάγο με τελικό προορισμό την Ουάσιγκτον. Ποιος μπορεί τώρα να διαβεβαιώσει την ελληνική πλευρά ότι δεν θα σπάσουν κι άλλα τόσα εκθέματα χωρίς να πληροφορηθεί κανείς το παραμικρό; Επιπλέον τι προβλέπουν τα πρωτόκολλα παράδοσης και μεταφοράς των αντικειμένων σε περίπτωση φθοράς ή ολικής καταστροφής τους; Ποιος πληρώνει τα σπασμένα; Γιατί καλή είναι η εξωστρέφεια στον πολιτισμό, όπως διακήρυσσε με υπερηφάνεια ο πρώην υπουργός Πολιτισμού στέλνοντας αναρίθμητες αρχαιότητες στο εξωτερικό, αλλά ποιος εγγυάται την ασφαλή μετακίνησή τους; Γιατί ως γνωστόν ο κ. Τασούλας είναι πλέον στο σπίτι του.


enetpress.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου