Amfipoli News: Θησαυρός από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Θησαυρός από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου

Μερικά από τα ευρήματα των αρχαιολόγων. Πηγή: Supplied

Ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ ένας μικρός θησαυρός από νομίσματα και κοσμήματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ περίπου δύο εβδομάδες, τα μέλη της Ισραηλινής Ομάδας Σπηλαιολογίας – ο Reuven Zachai, ο γιος του Chen και ο φίλος τους Lior Hiloni – ξεκίνησαν την εξερεύνηση ενός μεγάλου σπηλαίου με σταλακτίτες στο βόρειο Ισραήλ, προετοιμάζοντας το έδαφος πριν καταφθάσουν και τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου. Μέσα στη σπηλιά, ο 21χρονος Chen παρατήρησε ένα γυαλιστερό αντικείμενο.
Αυτό ήταν η αρχή μιας μοναδικής ανακάλυψης, καθώς οι τρεις άνδρες έφεραν στην επιφάνεια έναν μοναδικό θησαυρό που αποτελείται από νομίσματα και κοσμήματα.
Ο θησαυρός, ηλικίας 2.300 ετών, είναι ο πρώτος του είδους του που εντοπίζεται στο Ισραήλ και ανάγεται στην περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανέφερε ο Άιταν Κλάιν, της Ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων.
Στο σπήλαιο, στην περιοχή της Γαλιλαίας, οι εξερευνητές βρήκαν χωμένα σε μια στενή ρωγμή δύο αργυρά νομίσματα της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου καθώς και διάφορα ασημένια κοσμήματα όπως δαχτυλίδια, βραχιόλια και σκουλαρίκια.

53759287875

Οι εξερευνητές αρχαιολόγοι σκάβουν στη σπηλιά στο βόρειο Ισραήλ, στην περιοχή της ΓαλιλαίαςΠ. Πηγή: Supplied

Η Ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων, η οποία απαγόρευσε τη δημοσίευση της θέσης του σπηλαίου, από το φόβο λεηλασιών, εκτιμά ότι υπάρχει η πιθανότητα τα αντικείμενα να θάφτηκαν στη σπηλιά μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο με διάφορους κατακτητές.
«Αυτά τα πολύτιμα είδη μπορεί να τα έκρυψαν στη σπηλιά κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούσαν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια κάποιας αναταραχής, ως αποτέλεσμα του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου. Πιθανότατα τα έβαλαν στην κρυψώνα αυτήν περιμένοντας να έρθουν καλύτερες ημέρες», ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

53759287873Ένα από τα ασημένια δαχτυλίδια που βρέθηκαν στη σπηλιά. Πηγή: Supplied
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τον περασμένο μήνα, δύτες είχαν βρει στα ανοιχτά του Ισραήλ έναν ακόμη μεγαλύτερο θησαυρό, αποτελούμενο από περίπου 2.000 χρυσά νομίσματα του 11ου αιώνα.
Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι τα ευρήματα αυτά θα ρίξουν κάποιο φως στις συνθήκες ζωής που επικρατούσαν την εποχή εκείνη στην περιοχή.

Πηγή: Πηγή
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου