Amfipoli News: Το τρίτο μνημόνιο του Σόιμπλε

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Το τρίτο μνημόνιο του Σόιμπλε


«Δημιουργικές» λύσεις με «καλβινιστικές» ρήτρες αναζητεί ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ενόψει της επόμενης κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την Ελληνική κυβέρνηση που αναμένεται για τις αρχές καλοκαιριού.

Τηρώντας σιγή ιχθύος εδώ και δύο εβδομάδες, γύρω από το ελληνικό ζήτημα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχειρεί να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα της Γερμανίας, που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της κόντρας του με τα ελληνικά αιτήματα και ιδίως τον θόρυβο που έχει προκληθεί στα γερμανικά ΜΜΕ με αφορμή της ελληνικές διεκδικήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία.

Σε εκτενές άρθρο που έγραψε στην γερμανική εφημερίδα F.A.Z απορρίπτει την επιχειρηματολογία περί γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη και υποστηρίζει ότι δεν είναι το Βερολίνο που ζητά από την Ελλάδα να προβεί σε μεταρρυθμίσεις αλλά ολόκληρη η Ευρωζώνη.

Μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ο «σκληρός» Γερμανός ΥΠΟΙΚ φαίνεται να ρίχνει τους τόνους, αλλά πίσω από αυτή την «νηνεμία» σκληρών δηλώσεων, από την πλευρά του προς την Ελλάδα, κρύβεται η σιγουριά ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε ένα νέο «μνημόνιο» για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Φαίης Καραβίτη για την Real News, το βάρος από την πλευρά των Γερμανών πέφτει ήδη στην επόμενη φάση καθώς διαφαίνεται η ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας που θα ανέρχεται στα 30 δις. ευρώ και θα έχει ορίζοντα διετίας.

Σε αυτή την περίπτωση όμως οι εταίροι θα απαιτήσουν αυστηρότατες ρήτρες και μάλιστα εξετάζουν ακόμα και την πιθανότητα επιβολής ποινών προς την Ελληνική πλευρά σε περίπτωση που οι «απείθαρχοι» Έλληνες προσπαθήσουν να παρεκκλίνουν από τους όρους της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Γερμανική πλευρά αναζητά «δημιουργικές» λύσεις που θα δεσμεύσουν ολοκληρωτικά την Ελληνική κυβέρνηση, όπως την χρηματοδοτική ασφυξία, παρεμβάσεις στις Ελληνικές τράπεζες και τελεσίγραφα.

Το σίγουρου είναι ότι κατά την επόμενη διαπραγμάτευση, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, οι πιστωτές θα είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι να στριμώξουν την Ελληνική πλευρά με ένα ανανεωμένο «οπλοστάσιο» όρων και ασφαλιστικών δικλίδων που αποσκοπεί στο να «αλυσοδέσει» την Ελληνική πλευρά με «δρακόντειους» όρους.


crashonline.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου