Amfipoli News: Ο δρόμος προς την δραχμή…

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ο δρόμος προς την δραχμή…


Η Ελλάδα προετοιμάζει ένα δραστικό σχέδιο εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος της χώρας και παρουσίασης ενός παράλληλου νομίσματος για καλύψει τους λογαριασμούς της σε περίπτωση που η ευρωζώνη δεν κάνει βήματα για να εκτονώσει την αναβράζουσα κρίση και να μετριάσει τις απαιτήσεις της.

Πηγές κοντά στο κυβερνητικό κόμμα είπαν πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει ανοιχτές τις δημόσιες υπηρεσίες και να πληρώσει τις συντάξεις, ενώ οι πόροι της μειώνονται δραματικά. Μπορεί να εξαναγκαστεί να κάνει ένα άνευ προηγουμένου βήμα, χάνοντας τη δόση που έχει να πληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την επόμενη εβδομάδα.

Η Ελλάδα δεν έχει πλέον αρκετά χρήματα για να πληρώσει τα 458 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και ταυτόχρονα να καλύψει τις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων στις 14 Απριλίου, εκτός και αν η ευρωζώνη συμφωνήσει να απελευθερώσει το επόμενο κομμάτι από την προσωρινή συμφωνία διάσωσης εγκαίρως.

«Είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση. Εάν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στη στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ και τη στάση πληρωμών προς τον λαό μας, η επιλογή μας θα είναι προφανής» είπε ανώτερος αξιωματούχος.

«Μπορεί να χρειαστεί να μπούμε σε μια διαδικασία σιωπηλής καθυστέρησης με το ΔΝΤ. Αυτό θα προκαλέσει παραλήρημα στις αγορές και σημαίνει πως ο χρόνος θα αρχίσει να μειώνεται γρηγορότερα» ανέφερε η πηγή.

Η ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να περιορίσει τη διαμάχη της στους πιστωτές της ΕΕ όμως η πρώτη πληρωμή που πρέπει να κάνει είναι προς το ΔΝΤ. Παρ’ ότι το κόμμα δε θέλει να προκαλέσει μία επίσημη στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, βλέπει όλο και περισσότερο το πέρασμα σε καθυστερήσεις πληρωμής ως μία απαραίτητη κλιμάκωση στη σύγκρουσή της στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.

Η άποψη στην Αθήνα είναι πως οι δυνάμεις των πιστωτών στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί πως το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και πως θα πρέπει να προβούν σε πραγματικές παραχωρήσεις εάν θέλουν να αποτρέψουν μία καταστροφική διάσπαση της νομισματικής ένωσης, ένα αποτέλεσμα που έχουν απορρίψει επανειλημμένως.

«Θέλουν να μας υποβάλουν στη τελετουργία της ταπείνωσης και να μας εξαναγκάσουν σε απομόνωση. Προσπαθούν να μας βάλουν σε μία θέση όπου θα πρέπει είτε να μην πληρώσουμε τον λαό μας είτε να υπογράψουμε μία συμφωνία πολιτικά τοξική για μας. Εάν αυτός είναι ο στόχος τους, θα πρέπει να τον πετύχουν χωρίς εμάς» είπε η πηγή.


Συνεχίστε ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου