Του Πάρι Καρβουνόπουλου
Τι είναι η Ρωσία για την Ελλάδα; Δεν είναι το “ξανθό γένος” που θα έρθε με ορμή να μας σώσει και να εκπληρώσει έτσι τις …προφητείες. Δεν είναι ο “πατερούλης” που θα προστρέξουμε για “γλιτώσουμε” από τους κακούς. Δεν είναι Κι όπως σωστά επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας “για την Ελλάδα, η Ρωσία δεν αποτελεί «λύση» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης”.
Και πρόσθεσε κάτι ακόμη σημαντικό που απαντά και στο ερώτημα:
“ Για την Ελλάδα, η Ρωσία αποτελεί συστατικό μέρος της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, που στόχο έχει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο”.
Είναι ενθαρρυντικό ότι ένας πρωθυπουργός μας επισημαίνει και την ανάγκη να αποκτήσουμε “δική” μας εξωτερική πολιτική και την σημασία της γεωπολιτικής μας θέσης.
Θα στεναχωρήσουμε πολλούς αλλά τα τελευταία χρόνια με πρόσχημα την δεινή οικονομική μας κατάσταση πολλοί απ΄ όσους μας κυβέρνησαν είχαν καταδικάσει τη χώρα σε“διπλωματική ανυπαρξία”. Ακόμη χειρότερα η Ελλάδα παρουσιαζόταν σαν το άλαλο αλλάυπερβολικά υπάκουο παιδί .
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η περίπτωση της Συρίας, όταν το καλοκαίρι του 2013 η Ελλάδα παραλίγο να πάει να την …βομβαρδίσει μόνη της . Υπερβάλλων ζήλος του τότε Έλληνα ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου, την ίδια στιγμή που ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος αναρωτιόταν γιατί δεν παιρνει κάποιος -ποιος;- ένα αεροπλάνο για να παει Δαμασκό και να προσσπαθήσει να έχει μια επαφή με το καθεστώς Άσαντ. Ο Αβραμόπουλος μόλις είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ και δεν είχε τυχαια αυτή την άποψη.
Η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου λόγω αυτής της πολύχρονης διπλωματικής ακινησίας εμφανίζεται …υπερκινητική. Διαπράττει τα αυτονόητα. Και επειδή οι “φίλοι” ,“εταίροι” και “σύμμαχοι” είχαν προφανώς συνηθίσει στην προηγούμενη κατάσταση εντυπωσιάζονται και εκνευρίζονται. Και τα δύο δείχνουν ότι κάτι κάνουμε σωστά.
Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που επικαλέστηκε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι εύκολο παίγνιο. Αλλά είναι αναγκαίο για χώρες όπως η Ελλάδα και για έκτακτες καταστάσεις σαν κι αυτές που αντιμετωπίζουμε. Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι θα απεμπλακούμε από το “δόγμα” του “ανήκομεν εις την Δύσιν”, ούτε βέβαια πίστεψε κανείς στα σοβαρά προεκλογικά και μετεκλογικά ότι ο Τσίπρας και ο Καμμένος θα μας …έβγαζαν από το NATO! Η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει σταθερά και στην ΕΕ παρά τις δυσκολίες ,τις γκρίνιες και τις δυσοίωνες προβλέψεις που κάποιοι επίμονα κάνουν και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό της χώρας. Όλα αυτά δεν απαγορεύουν σε κανένα Έλληνα πολιτικό και σε καμιά ελληνική κυβέρνηση να συζητά με τη Ρωσία αλλά και άλλες χώρες που έχουν δύναμη και μπορεί να αποδειχτούν σημαντικές για την δική μας χώρα. Δεν μπορεί να μην συζητά και να μην έχει άριστες σχέσεις η Ελλάδα με χώρες εκτός ΕΕ και NATO, στις οποίες διακυβεύονται πολύ σοβαρά συμφέροντά της.
Όσοι ευρωπαίοι ή άλλοι σύμμαχοι εκνευρίζονται καλό θα είναι να …πιουν ξύδι ,όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα.
Υπερβολή δεν ήταν η επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα αλλά όσα απόστευτα και απαράδεκτα γράφτηκαν και ειπώθηκαν από ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ τα οποία βεβαίως απλώς μετέφεραν την άποψη των κυβερνήσεων τους. Ακόμη και ο ίδιος ο Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τσίπρα ,απαντώντας σε ερώτηση του συναδέλφου Χρήστου Τσιγουρή από το Mega για την άποψη που θέλει την Ελλάδα…Δούρειο Ίππο της Ρωσίας στην Ευρώπη, εξέφρασε την απορία γιατί τόσος θόρυβος για την επισκεψη Τσίπρα. Οταν πολλοί άλλοι ηγέτες με τελευταίο τον Ιταλό πρωθυπουργό πήγαν στην Μόσχα δεν γράφτηκε λέξη και δεν ακούστηκε ο παραμικρός …προβληματισμός. Και τέλος παντων δεν νομίζουμε ότι η Ρωσία του Πούτιν έχει ανάγκη από κάποιον Δούρειο Ίππο στην αντιπαράθεσή της με την ΕΕ.
Η πολυδιάστατη εξωτερική και αμυντική θα προσθέταμε πολιτική της Ελλάδας προφανώς και πρέπει να συνεχιστεί. Προς ποια κατεύθυνση και με τι ένταση θα την ασκούμε είναι δικό μας θέμα. Οι “φίλοι”, “σύμμαχοι”, “εταίροι” και τελικά δανειστές παίρνουν κανονικότατα τις δόσεις τους. Η Ελλάδα παραμένει συνεπέστατη όχι μόνο στην αποπληρωμή των δανεικων της αλλά και σ΄ όλες τις υποχρεώσεις που έχει ως μέλος του NATO και της ΕΕ. Που,πότε και γιατί θα ταξιδεύει ο πρωθυπουργός της είναι δικό της θέμα κι όχι ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τις Βρυξέλλες. Ας ασχοληθούν με το “μπάχαλο” που δημιούργησαν σ΄ αυτό που πήγαινε να γίνει … “ευρωπαϊκή οικογένεια” κι έχει καταντήσει “μαγαζί υπό διάλυση”.
Πηγή: onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου