Amfipoli News: ΤΕΣΣΕΡΑ «ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ» ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΕΣΣΕΡΑ «ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ» ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Τα λουλούδια, ή: άνθη, είναι το πιο όμορφο, το πιο φανταχτερό, και το πιο ευωδιαστό, μέρος τού φυτού, ή τού δένδρου, και αποτελούν το αναπαραγωγικό, και βασικό, όργανό τους!

Υπάρχουν διάφορα μεγέθη ανθέων, τα οποία μπορεί να είναι πολύ μεγάλα, αλλά μπορεί να είναι και μικρά, τόσο, που, ίσα-ίσα, να διακρίνονται με «γυμνό μάτι»!

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη φυτών μέ λουλούδια. Στη χώρα μας υπάρχουν (όπως αποφάνθηκαν Γερμανοί βοτανολόγοι): 5.752 είδη φυτών, με το ένα, στα πέντε (γιά την ακρίβεια: 1.278 είδη), να μην απαντώνται οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, παρά μόνον στην Ελλάδα!

Μερικά, από αυτά, είναι τα εξής:

1. Paeonia mascula (L.) (άσπρη παιώνια):

Paeonia mascula (L.) (άσπρη παιώνια)
Μπορούμε να την «συναντήσουμε» στην Πάρνηθα, και υπάρχουν μόνον τρείς, μικροί, πληθυσμοί της. Είναι «άκρως απειλούμενο» είδος, και χρειάζεται άμεσα μέτρα προστασίας, και πολλαπλασιασμού, γιά την διάσωσή της!

2. Lilium chalcedonicum (κόκκινος κρίνος):

Lilium chalcedonicum (κόκκινος κρίνος)
Αποτελεί, επίσης, μέρος τής χλωρίδας τής Πάρνηθας. Ο «κόκκινος κρίνος» «απαντάται» σε τέσσερεις, μόνον, πληθυσμούς. Βρίσκεται κοντά σε ορειβατικό μονοπάτι, και, γι’ αυτόν τον λόγο, «διατρέχει» μεγάλον κίνδυνο!

3. Hypericum aciferum:

Hypericum aciferum
Φύεται, μόνον, σε παραθαλάσσια μέρη, στην περιοχή τών Σφακιών, στην νοτιο-δυτική Κρήτη. Είναι σπάνιο είδος, και δεν χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο, μέχρι σήμερον, και δεν γνωρίζουμε εάν έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, όπως άλλα, συγγενή του, είδη.

4. Fritillaria graeca Boiss. & Spruner:

Fritillaria graeca Boiss. & Spruner
Είναι ένα φυτό με περιορισμένη εξάπλωση στην: Αττική, Εύβοια, και: Πελοπόννησο, και «κινδυνεύει», γιατί βρίσκεται κοντά σε ορειβατικό μονοπάτι.

Για τον Τομέα Βιοτόπων του ΕΟΕ

Μαρία Στάμογλου

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου