Amfipoli News: Νεφρικές βλάβες προκαλούν τα παυσίπονα στους πάσχοντες από υπέρταση...

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Νεφρικές βλάβες προκαλούν τα παυσίπονα στους πάσχοντες από υπέρταση...


Τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση και κάνουν συχνή χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας νεφρικής νόσου, υποστηρίζουν ερευνητές από την Ταϊβάν.

Αν και στο παρελθόν κάποιες έρευνες είχαν σχετίσει τα ΜΣΑΦ με εξασθενημένη νεφρική λειτουργία, τα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα και δεν παρέβλεπαν τις επιπτώσεις στα άτομα με υπέρταση, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρική βλάβης.

Έτσι, επιστημονική ομάδα των Εθνικών Ερευνητικών Ινστιτούτων Υγείας της Ταϊβάν μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 30.000 άτομα με υπέρταση, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν ΜΣΑΦ για τουλάχιστον τρεις μήνες είχαν 32% μεγαλύτερες πιθανότητες χρόνιας νεφρικής νόσου, από τους συμμετέχοντες που δεν έπαιρναν τα συγκεκριμένα αναλγητικά.

Επιπλέον, τα άτομα που έπαιρναν ΜΣΑΦ πάνω από μια φορά την ημέρα είχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τέλος, ακόμα και αν χρησιμοποιούσαν ΜΣΑΦ για λιγότερο από τρεις μήνες, εξακολουθούσαν να έχουν 18% υψηλότερο κίνδυνο.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διάρκεια χρήσης των ΜΣΑΦ παίζει ρόλο στη χρόνια νεφρική νόσο στα άτομα με υπέρταση. Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν με προσοχή την χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων σ’ αυτή την ομάδα ασθενών και να παρακολουθούν στενά τη νεφρική τους λειτουργία» σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ΜΣΑΦ είναι η πιο διαδεδομένη ομάδα παυσίπονων παγκοσμίως, για καταστάσεις, όπως η κεφαλαλγία και ο πυρετός, η αρθρίτιδα και οι πόνοι περιόδου. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται από την ασπιρίνη, μέχρι την ιβουπροφαίνη και τη ναπροξένη, καθώς και την σελεκοξίμπη.

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, περίπου ένα στα τρία ενήλικα άτομα πάσχει από υπέρταση, πάθηση που επηρεάζει την καρδιά και τα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια και άλλων προβλήματα υγείας.

Τα νεφρικά προβλήματα στους πάσχοντες από υπέρταση είναι συχνότερα διότι οι νεφροί τους είναι γεμάτοι από πυκνά αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες αίματος. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί να καταστρέψει τις νεφρικές αρτηρίες, περιορίζοντας την αιμάτωση των νεφρών.




Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου