Amfipoli News: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ από Περιστέρη και Λεφαντζή: Ο τάφος ήταν αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα με εντολή Μ. Αλεξάνδρου!!

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ από Περιστέρη και Λεφαντζή: Ο τάφος ήταν αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα με εντολή Μ. Αλεξάνδρου!!

- Μεταξύ άλλων βρέθηκε το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα στον τάφο 
- Υπάρχουν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- Υπάρχει λατρευτικός χώρος μέσα στο μνημείο για μεγάλο ήρωα
- Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος έδωσε εντολή να φτιαχτεί το μνημείο λέει ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής

Με φωνή που έσπαγε, η Κατερίνα Περιστέρη παρουσίασε σε σχετική εκδήλωση στο ΑΠΘ αναλυτικά τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Στον επίλογο της ομιλίας της, αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη.
Μεταξύ άλλων, η κυρία Περιστέρη ανέφερε ότι βρέθηκε το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου και του Ηφαιστίωνα. Επισήμανε ότι ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.


Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής στην Αμφίπολη, κ. Μιχάλη Λεφαντζή, ο οποίος έκανε μία εκτός προγράμματος τοποθέτηση στην εκδήλωση του ΑΠΘ για τον Τύμβο Καστά, ήταν ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος που έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του μνημείου. Και την έδωσε στον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής του, τον Δεινοκράτη.
Όπως αποδεικνύεται, δε, από επιγραφές, οι οποίες βρίσκονταν, μάλιστα, σε κοινή θέα κοντά στον Λέοντα της Αμφίπολης επί 80-90 χρόνια, το ταφικό μνημείο ήταν αφιερωμένο στον αδελφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα. Ο Τύμβος Καστά δημιουργήθηκε επί ενός προϋπάρχοντος γηλόφου, αλλά και εντός μιας παλαιότερης νεκρόπολης. Ο Δεινοκράτης περιέκλεισε σε έναν τεράστιο κυκλικό περίβολο τις παλαιότερες ταφές και δημιούργησε ένα μεγαλοπρεπές λατρευτικό μνημείο, αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα. Κατά τον κ. Λεφαντζή, όπως και την κυρία Περιστέρη, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι το μνημείο της Αμφίπολης είναι της ελληνιστικής εποχής.

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου