Παρ' ότι η φυματίωση θεωρείται θεραπεύσιμη, πέρυσι σκότωσε όσους και ο ιός HIV – Ο αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων αγγίζει το 1,2 εκατομμύρια για κάθε μία
Γνωρίζουμε ότι η φυματίωση είναι μία αντιμετωπίσιμη και θεραπεύσιμη λοιμώδης νόσος. Αυτό που δεν γνωρίζαμε και που θεωρήθηκε «αποκαρδιωτική είδηση» για την επιστημονική κοινότητα, ήταν ότι πέρυσι καταγράφηκαν σχεδόν 1,2 εκατομμύρια θάνατοι από τη συγκεκριμένη λοιμώδη νόσο, αριθμός ανάλογος με εκείνον των θανάτων από AIDS, νόσος η οποία δεν είναι θεραπεύσιμη!
Η φυματίωση θεωρείται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η πιο θανατηφόρα λοιμώδης νόσος διεθνώς, μαζί με το AIDS. Κάθε μία από τις δύο ασθένειες σκότωσε 1,1 έως 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους το 2014. Οι θάνατοι από φυματίωση έφτασαν τους 1,5 εκατομμύρια πέρυσι (890.000 άνδρες, 480.000 γυναίκες και 140.000 παιδιά), αλλά οι 400.000 καταγράφηκαν επισήμως ως θάνατοι από AIDS, επειδή αφορούσαν ασθενείς με τον ιό HIV. Οι θάνατοι από AIDS ήταν 1,2 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων των 400.000 που είχαν επίσης φυματίωση).
Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι τα στοιχεία για τη φυματίωση είναι απαράδεκτα, από τη στιγμή που η νόσος -αντίθετα με το AIDS- είναι θεραπεύσιμη. Για «αποκαρδιωτικά» στατιστικά στοιχεία έκαναν λόγο οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, προειδοποιώντας ότι η ανθρωπότητα χάνει έδαφος στη μάχη κατά της φυματίωσης, καθώς η νόσος γίνεται όλο και πιο ανθεκτική στα φάρμακα.
Πάντως σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν υπάρξει σημαντικές πρόοδοι, καθώς ο ρυθμός θανάτων από φυματίωση έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 1990 και ο αριθμός νέων λοιμώξεων πέφτει με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,5% μετά το 2000. Όμως εξίσου γρήγορα μειώνονται οι θάνατοι από AIDS λόγω της ευρύτερης χρήσης των αντιικών φαρμάκων.
Συνολικά εκτιμάται ότι υπήρξαν 9,6 εκατ. νέα περιστατικά φυματίωσης το 2014, αλλά μόνο τα 6 εκατ. έγιναν επισήμως γνωστά στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Τα περισσότερα συνέβησαν στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Νιγηρία και στο Πακιστάν. Περίπου τρία στα 100 νέα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν ανησυχητική αντίσταση στα αντιβιοτικά. Ο ΠΟΥ φιλοδοξεί να μειώσει τους θανάτους από φυματίωση κατά 90% έως το 2030, αλλά χρειάζεται περισσότερα χρήματα από τις κυβερνήσεις.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου