Amfipoli News: Δημοφιλής η Κοτταρίδη στα Σκόπια για τον Ηφαιστίωνα

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Δημοφιλής η Κοτταρίδη στα Σκόπια για τον Ηφαιστίωνα


Το χαρακτηρισμό της «επιφανούς αρχαιολόγου» δίνουν τα Σκοπιανά έντυπα στην Αγγελική Κοτταρίδη αναγνωρίζοντας την προσφορά της στο χώρο της αρχαιολογίας.
Η «διάκριση» αυτή για την προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων των Αιγών έρχεται ως επισφράγισμα προφανώς των προσπαθειών της να αποδείξει ότι ο τάφος της Αμφίπολης «χτίσθηκε στα Ρωμαϊκά χρόνια» και ότι δεν είναι Μακεδονικός τάφος.

Οι τελευταίες μάλιστα δηλώσεις αμφισβήτησης του μνημείου, του Ηφαιστίωνα στον τύμβο Καστά, δεν αποκλείεται να την αναγάγουν και σε ευεργέτη του γειτονικού κρατιδίου.
Η κ Κοτταρίδη κατά τους Σκοπιανούς, με τις απόψεις που υιοθετεί για την ανασκαφή της Αμφίπολης, λόγω επιστημονικής κατάρτισης, φαίνεται πως έγινε ιδιαίτερα συμπαθής . ‘Ετσι της αποδίδουν και τον χαρακτηρισμό «επιφανής αρχαιολόγος» ενώ η Κατερίνα Περιστέρη που χρονολογεί το μνημείο στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πχ αιώνα και το αποδίδει στον Ηφαιστίωνα, είναι απλά η Περιστέρη.
Η σκοπιανή καθημερινή εφημερίδα utrinski vesnik σ' ένα εκτενές πολιτικό άρθρο στη χθεσινή της έκδοση αναφέρει:
«grckite arxeolozi se karat megu sebe za pocinatiot vo grobot na amfipolis .Na primer istaknatiot arheolog g Kotaridis e protiv g.Peristerii veruvaijki deka nema vrska Ivestion so grobot na amfipolis....grite treba na begaat ot nasata zemja sto ne pocituvaat nasata istirija i bogastva......' μετ».
«Οι Έλληνες αρχαιολόγοι μαλώνουν μεταξύ τους για τον νεκρό του τάφου της Αμφίπολης, όπως για παράδειγμα η επιφανής αρχαιολόγος κ. Κοτταρίδη είναι εναντίον της Περιστέρη πιστεύοντας ότι ο Ηφαιστίων δεν έχει σχέση με τον τάφο της Αμφίπολης ...Οι Έλληνες πρέπει να φύγουν από την γή μας γιατί δεν σέβονται την ιστορία μας και τους θησαυρούς μας…!»

Τις ημέρες αυτές στο γειτονικό κρατίδιο, τοποθετούν ένα άγαλμα του Ηφαιστίωνα μαζί με τον Αλέξανδρο μπροστά στην είσοδο του κυβερνητικού γραφείου του Γκρουέφσκι και δεν θα αποτελούσε έκπληξη για τους Έλληνες εάν καλούσαν την κυρία Κοτταρίδη να εκφράσει την άποψη της εφόσον είναι τόσο δημοφιλής.


του Γιώργου Ροδάκογλου


Πηγή: fonh.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου