Amfipoli News: Πώς να φτιάξετε μόνοι σας αποξηραμένα σύκα και συκόμελο

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας αποξηραμένα σύκα και συκόμελο


Το σύκο αποτελεί μια αρχαία ελληνική υπερτροφή. Στην αρχαιότητα αποτελούσε τροφή ύψιστης διατροφικής σημασίας. Η εξαγωγή του φρούτου απαγορευόταν για να προστατευθεί η ποικιλία. Το σύκο φρέσκο και αποξηραμένο μαζί με την ανάλατη ελιά, τα φρούτα και το σκόρδο υπήρξαν τα «αναβολικά» των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες στην περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας.

Τα σύκα περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ τα μαύρα σύκα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά με αντιγηραντική δράση.

Βοηθούν:

-Στη δυσκοιλιότητα: Οι φυτικές ίνες που περιέχει απορροφούν ομαλά τα σάκχαρα, παρέχοντας λύση σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
-Στην απώλεια βάρους: Χάρη στις φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την πέψη, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού.
-Στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων: Ρίχνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα ενώ το κάλιο που περιέχουν θεωρείται αποτελεσματικό στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
-Στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ειδικά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
-Στη σεξουαλική ζωή: Επιδρούν στο ορμονικό σύστημα και απελευθερώνει τη διάθεση για σεξ.
Μάσκα ομορφιάς με σύκο
Peeling για το πρόσωπο
Το σύκο απολεπίζει απαλά την επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιγηραντική προστασία.

Πως θα φτιάξετε αποξηραμένα σύκα:

Υλικά

Σύκα

Φύλλα δάφνης

ξυλάκια κανέλας καευλάνης

Εκτέλεση

Απλώνουμε τα σύκα με την φλούδα επάνω σε μια σχάρα ή σε ψάθινο πλέγμα και τα σκεπάζουμε με ένα τούλι ή τουλπάνι για τα έντομα. Τα αφήνουμε για 7-10 ημέρες στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν καλά. Προσοχή τα γυρνάμε καθημερινά. Τοποθετούμε τα σύκα σε ένα ταψί. Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάζουμε το ταψί με τα σύκα και φουρνίζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς – αυτό τα προφυλάσσει από το σκουλήκι και τα κάνει και νοστιμότερα.

Όταν κρυώσουν, όχι εντελώς, παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα σύκα και κάθε δυο σειρές τα πατάμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το ξυλάκι κανέλας. Όταν γεμίσουμε το μπολ κλείνουμε καλά με τη λαδόκολλα. Βάζουμε το μπολ σε μια πάνινη τσάντα που να κλείνει καλά. Διατηρούμε σε ψυγείο ή σε δροσερό, σκοτεινό σημείο μακριά από υγρασία. Διατηρούνται έως 12 μήνες. Έτσι τα διατηρούμε μαλακά και μακριά από τις πεταλούδες που κάνουν το σκουλήκι.

Tips

Αν θελήσουμε να επαναφέρουμε τα σύκα στη φυσική τους κατάσταση για να τα χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές, τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν αρκετή ώρα, μέχρι να ενυδατωθούν και να γίνουν τρυφερά.

Δίνουν ωραιότατη γεύση σε δροσιστικά ποτά, ψωμιά, πίτες, πουτίγκες, φρουτοσαλάτες, χτυπημένο γάλα και μαγειρεμένα δημητριακά. Το νερό που θα περισσέψει από το μούλιασμα των φρούτων, εκτός του ότι περιέχει πολύτιμα συστατικά των καρπών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό της συνταγής, για να δώσει περισσότερη γεύση και άρωμα.
Συκόμελο από ξερά σύκα

Υλικά

2,5 κιλά αποξηραμένα σύκα

Νερό περίπου 1, 4 λίτρο

Παρασκευή

Πλένουμε και κόβουμε τα σύκα στη μέση, τα βάζουμε να μουλιάσουν σε άφθονο νερό για 2-3 ώρες. Τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα, τη γεμίζουμε με νερό μέχρι τα 2/3 της και βάζουμε τα σύκα να βράσουν. Μόλις πάρει το νερό μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα σύκα να σταθούν στο νερό, για ένα 24ωρο. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και περνάμε το ζουμί που απόμεινε στην κατσαρόλα από λεπτή σήτα, ικανή να κρατήσει τα σποράκια του σύκου.

Ρίχνουμε το φιλτραρισμένο ζουμί και πάλι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει, μέχρι που να εξατμιστεί όλο το νερό του και να μείνει ένα γλυκό σιρόπι, που ο όγκος του δεν θα ξεπερνά τα 750 ml. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και μεταγγίζουμε το συκόμελο σε ένα μπουκάλι ή βάζο με καπάκι. Καλές δημιουργίες και καλή απόλαυση!

enallaktikidrasi

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου