Amfipoli News: Το μυστήριο που «μετρά» 4 αιώνες – Πού βρίσκεται το κρανίο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ;

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2025

Το μυστήριο που «μετρά» 4 αιώνες – Πού βρίσκεται το κρανίο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ;



Πού βρίσκεται το κρανίο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ; Πάντως όχι στον τάφο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, στο ιερό της Αγίας Τριάδας στο Στράτφορντ-απόν-Εϊβον, όπως ισχυρίζονται σήμερα οι επιστήμονες.
Ο τάφος δείχνει σημάδια σύλησης και οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι το κρανίο του κορυφαίου ποιητή και συγγραφέα έχει αφαιρεθεί.
Η έρευνα, μέσω ψηφιακής σάρωσης, πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ που προβάλλεται αύριο από το Channel 4, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου δραματουργού (3 Μαΐου 1616).
Οι αρχαιολόγοι, που συμμετείχαν στην έρευνα, διαπίστωσαν ότι η ταφή έχει διαταραχθεί και πως ενδέχεται να επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι κατά τον 18ο αιώνα κάποιοι κατάφεραν να ανοίξουν τον τάφο και να κλέψουν το κρανίο του.
«Διαπιστώσαμε κάτι πολύ περίεργο στην ταφή του Σαίξπηρ στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται το κρανίο. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ταφή είχε διαταραχθεί, ότι κάποιος είχε αφαιρέσει το οστεολογικό υλικό και στη συνέχεια το τοποθέτησαν εκ νέου μέσα στον τάφο», υποστηρίζει o αρχαιολόγος και επικεφαλής της έρευνας, Κέβιν Κολς.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε μια «πολύ περίεργη» δομή στους λίθους του τάφου στο συγκεκριμένο σημείο, κάτι που ενισχύει την άποψή του ότι «το κρανίο του Σαίξπηρ δεν βρίσκεται στην Αγία Τριάδα». Ολα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Κολς, επιβεβαιώνουν το άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό «Argosy» το 1879 και το οποίο αποκάλυπτε πως το κρανίο του συγγραφέα εκλάπη το 1794, δηλαδή 178 χρόνια μετά τον θάνατο του βάρδου του Εϊβον.


to_mystirio_pou_metra_4_aiones
Οι αρχαιολόγοι λένε ότι ενδέχεται να επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι κατά τον 18ο αι. κάποιοι κατάφεραν να ανοίξουν τον τάφο και να κλέψουν το κρανίο του Σαίξπηρ

Η σύληση τάφων κατά τον 17ο και 18ο αιώνα ήταν σύνηθες φαινόμενο, τονίζει ο ίδιος. Πολλοί ήθελαν να πάρουν τα κρανία διάσημων ανθρώπων για να τα μελετήσουν, με τα όποια μέσα της εποχής, και να διαπιστώσουν τι τους έκανε ιδιοφυείς.
«Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο τάφος του Σαίξπηρ υπήρξε στόχος», υπογραμμίζει.
Για δεκαετίες, όλες οι αιτήσεις για ανασκαφική άδεια στον τάφο του διάσημου συγγραφέα είχαν απορριφθεί από την εκκλησία της Αγίας Τριάδος. Η συγκεκριμένη σάρωση αποτελεί «παγκόσμια πρώτη» και επιτρέπει την έρευνα κάτω από το επίπεδο του εδάφους, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί επιφανειακά ο ιερός χώρος.
Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι εδώ και δεκαετίες αμφιβάλλουν για την τελευταία κατοικία του Σαίξπηρ: στέκονται στο μέγεθος της πέτρας, η οποία λένε ότι είναι πολύ μικρή για την ταφή ενός ενηλίκου, και η οποία δεν φέρει κάποιο όνομα, μόνο μια ανατριχιαστική κατάρα: «Καλέ φίλε, στο όνομα του Θεού συγκρατήσου / Από το να σκάψεις τη σκόνη που εσωκλείεται εδώ / Ευλογημένος ας είναι όποιος ήσυχες αφήσει αυτές τις πέτρες / Και καταραμένος ας είναι όποιος μετακινήσει τα κόκαλά μου».
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο του μετάλλου στον τάφο, π.χ. καρφιά με τα οποία θα ήταν καρφωμένο το φέρετρο. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Σαίξπηρ δεν θάφτηκε σε φέρετρο, αλλά η σορός του ήταν απλά τυλιγμένη σε σάβανο. Επίσης διαψεύστηκαν οι θεωρίες που ήθελαν τον Σαίξπηρ είτε να θάφτηκε σε όρθια θέση είτε να θάφτηκε σε βάθος σχεδόν 5 μέτρων. Το σκάνερ έδειξε πως η σορός του ετάφη σε βάθος μόλις ενός μέτρου.
Τι λέει ο εφημέριος
Αμφιβολίες για τις τελευταίες εξελίξεις εκφράζει, ωστόσο, ο εφημέριος του ναού της Αγίας Τριάδας, Πάτρικ Τέιλορ. «Σίγουρα ξέρουμε πλέον πολύ περισσότερα για την ταφή του Σαίξπηρ, όμως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν με βεβαιότητα ότι το κρανίο λείπει. Εμείς θα συνεχίσουμε να δείχνουμε σεβασμό στην ιερότητα του τάφου, σεβόμενοι κυρίως την επιθυμία του ίδιου και δεν θα επιτρέψουμε να διαταραχθεί. Θα πρέπει να ζήσουμε αποδεχόμενοι ότι το μυστήριο, για το τι υπάρχει θαμμένο, δεν θα λυθεί ποτέ», δηλώνει ο εφημέριος.
Στο ντοκιμαντέρ θα προβληθούν, επίσης, τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας σε μια άλλη εκκλησία, του Αγίου Λεονάρδου, στο χωριό Worcestershire της Beoley, 15 μίλια από το Στράτφορντ. Εκεί, σε μια σκοτεινή, σφραγισμένη κρύπτη βρίσκεται ένα μυστηριώδες κρανίο που ο μύθος το ήθελε να είναι το κρανίο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Η ομάδα των επιστημόνων, αποκτώντας πρόσβαση στην κρύπτη, σάρωσε με λέιζερ το εν λόγω κρανίο και το υπέβαλε σε ιατροδικαστική και ανθρωπολογική ανάλυση. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ανήκε σε μια άγνωστη 70χρονη γυναίκα.


apocalypsejohn.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου