Οκτώ αιγυπτιακές μούμιες που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο τοποθετήθηκαν σε ειδικό αξονικό τομογράφο, προκειμένου οι επιστήμονες να αντλήσουν πληροφορίες για την υγεία των μουμιοποιημένων νεκρών πριν αυτοί πεθάνουν, τις διατροφικές τους συνήθειες, τις ασθένειες από τις οποίες νόσησαν, αλλά και τα αίτια θανάτου τους.
Η κάθε μούμια τοποθετήθηκε σε αξονικό τομογράφο και οι ερευνητές έβγαλαν φύλλο-φύλλο τους επιδέσμους με τους οποίους ήταν τυλιγμένες, προκειμένου να δημιουργήσουν 3D εικόνες υψηλής ευκρίνειας, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να πάρουν πληροφορίες για τις μούμιες, αλλά και να δουν για πρώτη φορά μέρη του σώματός τους, όπως αρτηρίες και μυς.
Σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε στο BBC ο John Taylor, επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου στο τμήμα για την Αρχαία Αίγυπτο και το Σουδάν, έμεινε έκπληκτος όταν είδε τις εικόνες, αφού ένιωσε ότι «άναψε ένα φως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και ξεπήδησαν για πρώτη φορά πληροφορίες από μέσα», όπως δήλωσε.
Οι επιστήμονες από τις αξονικές τομογραφίες στις οποίες υπέβαλαν τις αιγυπτιακές μούμιες είδαν πολλά στοιχεία για τις συνήθειές τους, όπως για παράδειγμα λίπη συσσωρευμένα στις αρτηρίες τους, πράγμα που τους επέτρεψε να βγάλουν το συμπέρασμα ότι μπορεί να πέθαναν από στεφανιαία νόσο.
Επίσης, από τη λεκάνη τους και την κατάσταση των δοντιών τους οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν την ηλικία τους και τη χρονολογία του θανάτου τους.
Οι μούμιες προέρχονται από την περιοχή του Νείλου και προέρχονται από διάφορες περιόδους χρονικού διαστήματος 4.000 ετών, δηλαδή από το 3.500 π.Χ. μέχρι το 700 μ.Χ.
«Όσο προχωράει η τεχνολογία, τόσο ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να σκανάρουμε περισσότερες μούμιες και να ανακαλύψουμε ακόμη πιο θαυμαστά μυστικά», δήλωσε ο Taylor.
Πηγή: syllogi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου