Amfipoli News: Ένα ονειρικό καταφύγιο στην καρδιά του Αιγαίου: Μια όμορφη «νησιώτισσα», ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό!

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα ονειρικό καταφύγιο στην καρδιά του Αιγαίου: Μια όμορφη «νησιώτισσα», ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό!


Μια πανέμορφη Xώρα, καταπράσινες διαδρομές, γαλάζια νερά και όμορφες αιγαιοπελαγίτικες γωνιές συνθέτουν ένα παζλ βγαλμένο από τα… θερινά σου όνειρα. Και το καλύτερο: φαντάστηκες ποτέ πως όλα αυτά βρίσκονται σε απόσταση μόλις 3,5 ωρών από την πρωτεύουσα; Αν ναι, η Σκύρος σε επιβεβαιώνει και αυτό το καλοκαίρι στη φέρνουμε ακόμα πιο κοντά!

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ

Το μεγαλύτερο νησί των βορείων Σποράδων, η Σκύρος, «πλέει» στον καταγάλανο καμβά του Αιγαίου, 23 μίλια ανατολικά της Εύβοιας. Ένας τόπος με μια μεγάλη αντίθεση, που αντί να μπερδεύει τον ταξιδιώτη, τον καθιστά ακόμη πιο μυστηριώδη και γοητευτικό στα μάτια του. Για τη μορφολογία της, λοιπόν, ο περί «διχασμού ο λόγος. Το βόρειο μέρος της είναι γεμάτο καταπράσινες εκτάσεις και πευκοδάση, σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο στο οποίο το πράσινο και το γαλάζιο συνεργάζονται αρμονικά. Από την άλλη, το νότιο τμήμα αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά του νησιού: λευκέςκοκκινωπές και γκρίζες πέτρεςσυνθέτουν το «τραχύ» πρόσωπο της Σκύρου. 
Αυτός ο διαχωρισμός που διέπει τη Σκύρο δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στο γεωφυσικό ανάγλυφο. 
Το πλούσιο παρελθόν έρχεται να συναντήσει το μοντέρνο παρόν, χωρίς ωστόσο να το αλλοιώνει: για παράδειγμα, τα μοντέρνα café-bars συνυπάρχουν με τα παραδοσιακά καφενεία και τα μαγαζάκια κεραμικών ή ξυλογλυπτικής. Και ευτυχώς, ο μαζικός τουρισμός δεν έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του, γεγονός που καθιστά το νησί μια τουριστική «terra incognita», που έχει ωστόσο πάρα πολλές ομορφιές και συγκινήσεις να προσφέρει. Διάβασε και θα καταλάβεις!



ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Με το που θα προσεγγίσεις το πανέμορφο νησί, θα αντικρίσεις το γραφικό του λιμάνι, τη Λιναριά. Εκεί δένει το καραβάκι «Αχιλλέας». Αμφιθεατρικά χτισμένη, λιτή και κατάλευκη, σε καλωσορίζει στο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Εδώ βρίσκονται μερικές ταβέρνες αλλά και μαγαζάκια με κεραμικά και ξυλόγλυπτα, κάτι που θα συναντήσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό στο νησί που φημίζεται και για τις δυο συγκεκριμένες τέχνες. Από τη Λιναριά η Χώρα της Σκύρου απέχει περίπου 10 χλμ. Βαδίζοντας βορειοδυτικά, λοιπόν, θα περάσεις αρχικά από τον όμορφο κόλπο του οικισμού Αχερούνες και τον οικισμό Ασπούς, όπου απλώνονται και οι δυο μικρές ομώνυμες παραλίες. Περίπου 1 χλμ. μετά τους Ασπούς θα αντικρίσεις τον επιβλητικό ορεινό όγκο πάνω στον οποίο ξετυλίγεται εντυπωσιακά η Χώρα -δίχως υπερβολή μια από τιςομορφότερες του Αιγαίου!



ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ…

Φτάνοντας σε αυτή, θα χρειαστεί να αφήσεις το αυτοκίνητο (προτίμησε το δρόμο πριν από τη κεντρική πλατεία, το χώρο κοντά στο αστυνομικό τμήμα ή την Πλατεία Μπρουκ), για να ετοιμαστείς να την εξερευνήσεις σοκάκι προς σοκάκι! Περνώντας, λοιπόν, από την κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται το δημαρχείο αλλά και τα πιο… mainstream στέκια του νησιού (όπως το Ακαμάτρα, το Ηρώον, το Νόστοςαλλά και το πιο παλιό της περιοχής Escobar), το πρώτο καλντερίμι που συναντάς είναι η οδός Αγοράς
Τουλάχιστον έτσι το λένε οι ντόπιοι, καθώς σε αυτό υπάρχουν διάφορα καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν είδη κεραμικής και ξυλόγλυπτα
Η Χώρα διατηρεί «ζωντανά» όλα τα πολιτιστικά της στοιχεία αλλά και τη λαϊκή τέχνη. Άλλα μαγαζιά είναι με ρούχα όπως επίσης και παραδοσιακά προϊόντα, αλλά θα βρεις και εργαστήρια με χειροποίητα κοσμήματα -όπως αυτό του Αλέξανδρου με τις ιδιαίτερες δημιουργίες. 
Μιας και περνάς από εκεί μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα αμυγδαλωτά στο ζαχαροπλαστείο της Φαλτάινας (Χώρα, τηλ. 22220 91005). Στο τέλος των καταστημάτων ξεκινά ο… λαβύρινθος, καθώς τα δρομάκια πληθαίνουν και στενεύουν όλο και περισσότερο. Ακολούθησε τις πινακίδες προς τα μουσεία και τα βήματά σου θα σε βγάλουν στην Πλατεία Μπρουκ ή Αιώνιας Ποίησης. 
Η συγκεκριμένη πήρε το όνομά της από τον Βρετανό ποιητή Ρόμπερτ Μπρουκ, που πέθανε εν πλω το 1915 και αντικρίζοντας τη σκυριανή γη εξέφρασε ως τελευταία του επιθυμία να ταφεί εδώ.

…ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ

Κοντά στην πλατεία Μπρουκ βρίσκονται τόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 22220 91327) αλλά και το Μουσείο Φαλτάιτς (τηλ. 22220 91232, www.faltaits.gr).  Στο δεύτερο, που αποτελεί ένα από τα πρώτα τοπικά, ιστορικά και λαογραφικά μουσεία της χώρας και ιδρύθηκε το 1964, στεγάζεται μεγάλος αριθμός με αντικείμενα του πολιτισμού και της τοπικής παράδοσης: κεραμικά, ξυλόγλυπτα, υφαντά και κεντήματα, τοπικές φορεσιές, έπιπλα, σκεύη και πολλά ακόμη. 
Ανηφορίζοντας σε κάποιο από τα κοντινά στενάκια, πραγματικά θα καταλάβεις ποια είναι η Σκύρος. 
Τα γραφικά σπιτάκια είναι κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, με ανθοστόλιστες αυλές, ενώ από τις ανοιχτές (ως επί το πλείστον) πόρτες μπορείς να πάρεις μια χαρακτηριστική γεύση από το τυπικό σκυριανό σπίτι. Όσο για τους ντόπιους;


Όλοι θα σε χαιρετίσουν με ένα πλατύ χαμόγελο στο δρόμο και θα σε συμβουλέψουν να ανέβεις προς τοΜεσαιωνικό Κάστρο στην κορυφή του υψώματος και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού, που «έχει καταπληκτική θέα και πρέπει οπωσδήποτε να πάτε». 
Και πρέπει να τους εμπιστευτείς, καθώς πραγματικά η θέα είναι μοναδική, μιας και τα λευκά σπιτάκια, ο Μώλος, τα Μαγαζιά, η παραλία αλλά και όλο το Αιγαίο απλώνονται στα πόδια σου! 
Σίγουρα θα αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να χαζέψεις το τοπίο και να το απαθανατίσεις φωτογραφικά. 
Δυστυχώς, όμως, ο σεισμός του 2001 προκάλεσε ζημιές στο μοναστήρι (που αποτελεί και την είσοδο στο κάστρο) και δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας να εισέλθεις. Κατηφορίζοντας μετά από αυτή τη συναρπαστική εμπειρία, θα περάσεις από τη Μεγάλη Στράτα
Εδώ, στην περιοχή γύρω από το Κάστρο δηλαδή, έμεναν κάποτε οι άρχοντες και αυτή είναι η αφετηρία για δεκάδες δρομάκια (που έχει το καθένα τη δική του ξεχωριστή γοητεία) που διακλαδίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις της Χώρας. Επιστρέφοντας προς το κέντρο της Χώρας και καθώς νυχτώνει, όλο και περισσότερος κόσμος γεμίζει τα δρομάκια αλλά και τα cafés και τα εστιατόρια της Χώρας, ενώ οι δυνατοί ήχοι της μουσικής στα στέκια της κεντρικής πλατείας προσελκύουν το νεαρόκοσμο. 


ΣΤΑ… ΠΕΡΙΞ

Ακριβώς κάτω από τη Χώρα και σε απόσταση μικρότερη του 1 χλμ. βρίσκονται τα Μαγαζιά και ο Μώλος. Στα Μαγαζιά, που πήραν το όνομά τους από την εποχή της Τουρκοκρατίας -μιας και υπήρχαν εδώ αποθήκες με εμπορεύματα από το νησί, ξεκινά η μεγάλη παραλία που συνεχίζεται και στη γειτονική περιοχή του Μώλου. Η μεγάλη αμμώδης ακρογιαλιά αποτελεί ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα σημεία της Σκύρου και είναι το πιο κοντινό μέρος στη Χώρα για να κάνεις τις βουτιές σου. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα αρχαία Λατομεία, με τους βράχους να έχουν ανάγλυφους, εντυπωσιακούς σχεδιασμούς, ενώ στο φόντο δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Ερμόλαου στο νησάκι με το ασυνήθιστο όνομα (Βρυκολακονήσι). 
Ακριβώς δίπλα ολοκληρώνει την ακτή η παραλία των Γυρισμάτων. Η χρυσαφένια αμμουδιά προσφέρει τις δροσερές βουτιές που τόσο πολύ έχεις ανάγκη το καλοκαίρι, ενώ σε περίπτωση που πεινάσεις, η ψαροταβέρνα τουΣτέλιου είναι ό,τι πρέπει. Ειδικά η αστακομακαρονάδα είναι… όλα τα λεφτά!

ΟΙ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ Η ΑΤΣΙΤΣΑ

Για μια αυθεντική γεύση σκυριανής φύσης οφείλεις να κάνεις μια βόλτα στις καταπράσινες γωνιές του βόρειου μέρους του νησιού. Στρίβοντας αριστερά στο ύψος των Μαγαζιών και ακολουθώντας το δρόμο προς αεροδρόμιο, θα περιπλανηθείς σε μερικές από τις πιο όμορφες διαδρομές που έχεις ποτέ συναντήσει!Επιβλητικά πεύκα και πυκνά δάση σε περικυκλώνουν και από τις δύο πλευρές του δρόμου, μικρά κατάλευκα εκκλησάκια «ξεπηδούν» αρκετά συχνά μέσα στον πράσινο καμβά και ο ήχος από τα τζιτζίκια είναι το μόνο που ακούς σε μια 100% καλοκαιρινή εμπειρία.


Η τελευταία ενισχύεται ακόμη περισσότερο όταν κάνουν την εμφάνισή τους και οι μικρές ακρογιαλιές, όπως αυτές της Καλόγριας και της Κυρα-Παναγιάς, ενώ τα πεύκα σταματούν κυριολεκτικά μια ανάσα μακριά από τα κρυστάλλινα νερά! Προσπερνώντας τα όλα αυτά θα βρεθείς στην Ατσίτσα. Ο μικρός γραφικός οικισμός, με τα λιγοστά σπιτάκια, κάποτε αποτελούσε μεγάλη κοινότητα: πριν το 1920 υπήρχαν εδώ λατομεία της γερμανικής εταιρείας Krup, αλλά σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ερείπιά τους, όμως, βρίσκονται ακόμη εδώ και είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Ατσίτσας. 
Η περιοχή ενδείκνυται για χαλάρωση και για να έρθεις σε επαφή με τη φύση, ενώ πάντα μπορείς να κάνεις τη βουτιά σου στον βραχώδη, αλλά με καταγάλανα νερά, κολπίσκο της. 

AΓΡΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, το νότιο τμήμα έχει ένα εντελώς διαφορετικό και πιο «άγριο» πρόσωπο. Στο βραχώδες και άνυδρο κομμάτι δεσπόζει η επιβλητική παρουσία του Κόχυλα, του ψηλότερου βουνού του νησιού. Ειδικά για τους λάτρεις της περιπέτειας συνιστά μια πολύ καλή εμπειρία, ενώ ο δρόμος είναι σχετικά δύσβατος. Μπορείς, ωστόσο, να το προσεγγίσεις και διά θαλάσσης με τις εκδρομές με καραβάκι (τηλ. 22220 93472) από το λιμάνι της Λιναριάς. Θα κάνεις τον περίπλου της νότιας Σκύρου μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή, από την οποία, μεταξύ άλλων, θα θαυμάσεις τις εκπληκτικές θαλάσσιες σπηλιές, με τα νερά να εισχωρούν στο εσωτερικό τους και να φωτίζουν με μοναδικό τρόπο τους σταλακτίτες. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η Πεντακάλη, που προσεγγίζεται αρκετά κοντά με το βαρκάκι, ενώ εξίσου εντυπωσιακές είναι και η Διατρυπτή με τη Γερανιά. Το tour περιλαμβάνει επίσης και πέρασμα από τις Τρεις Μπούκες, ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα δράσης των πειρατών του Αιγαίου κατά το παρελθόν. Την είσοδο στις Τρεις Μπούκες «συντροφεύουν» οι δυο μικρές νησίδες Πλατώ και Σαρακηνό. Ειδικά το δεύτερο μέρος είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα μακροβούτια σου!

ΤΑ ΑΤΟΥ ΤΗΣ

Η Σκύρος αν και δεν αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό, διαθέτει από μόνη της ένα αρκετά καλό «πακέτο» διακοπών. Πρόκειται για ένα πολύ κοντινό στην Αθήνα νησί (μόλις 3,5 ώρες μακριά). Επίσης είναι πολύ προσιτή οικονομικά, ειδικά σε σχέση με τα υπόλοιπα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου και είναι ιδανική τόσο για οικογένειες, ηλικιωμένους και φυσικά νεαρούς που θέλουν να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές! Κάθε της γωνιά κρύβει και μια ευχάριστη έκπληξη ή μια όμορφη εικόνα: ένα καλντερίμι, μια αυλή, είτε ακόμη και μια πόρτα. Και αν δεν πείστηκες με τα όσα έχεις διαβάσει μέχρι στιγμής, απλώς πάρε το καραβάκι από την Κύμη της Εύβοιας και σε λίγη ώρα θα καταλάβεις τι εννοώ. Η Σκύρος σε περιμένει!

Γράφει ο Μπάμπης Δούκας.

Πηγή: diaforetiko.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου