Αν θέλετε το ψωμί στο τραπέζι σας να είναι πάντα φρέσκο, μπορείτε κάλλιστα να αξιοποιήσετε το ψωμί που περίσσεψε και δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο!
Μπαγιάτικο ψωμί, σαν φρέσκο!
Αν σας περίσσεψε ψωμί, μπορείτε να το κόψετε σε φέτες και να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.
Κάθε φορά μπορείτε να βγάλετε την ποσότητα που επιθυμείτε, να την ζεστάνετε για 10 λεπτά σε μέτριο φούρνο και να απολαύσετε και πάλι ολόφρεσκο ψωμί!
Ειδικά τα ψωμιά με προζύμι αποκτούν και πάλι την χαμένη τους φρεσκάδα!
Παξιμάδια
Μ ε το μπαγιάτικο ψωμί σε μέτριες φέτες, ψήστε το στους 60°C Κελσίου για 40 λεπτά και απολαύστε τέλεια παξιμάδια!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου ψωμί ειδικά ολικής, πολύσπορο ή σίκαλης, αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε, πασπαλίζοντας με ξερά μυρωδικά ή μπαχαρικά όπως γλυκάνισο, κανέλα, θυμάρι ή να κόψετε μια σκελίδα σκόρδο στην μέση και να την τρίψετε ελαφρά σε κάθε φέτα!
Φρυγανιά Τριμμένη
Ψήστε το ψωμί, αφού το κόψετε σε μικρές φέτες, για 30 λεπτά στους 100°C Κελσίου.
Κατόπιν το βάζετε στο multi και το κάνετε τρίμματα.
Ξαναβάζετε τα τρίμματα στο ταψί και τα ψήνετε άλλα 20 λεπτά στους 120°C Κελσίου, επαναλαμβάνετε την διαδικασία, βάζοντας τα τρίμματα στο multi και πάλι πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν τα ψίχουλα λεπτή φρυγανιά!
Κρουτόν
Κόψτε το ψωμί σε μέτριες φέτες και κατόπιν σε μικρά ομοιόμορφα κυβάκια.
Μπορείτε να ψήσετε τα κρουτόν στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180°C Κελσίου.
Εναλλακτικά βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει τηγανίστε τα κυβάκια μέχρι να ροδίσουν, αν θέλετε αρωματίστε με σκόρδο ή ξερά μυρωδικά!
Είναι ιδανικά για σαλάτες ή σούπες!
Κρούστα για ψητό ή πανάρισμα
Μπορείτε να ψήσετε τα κρουτόν στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180°C Κελσίου.
Εναλλακτικά βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει τηγανίστε τα κυβάκια μέχρι να ροδίσουν, αν θέλετε αρωματίστε με σκόρδο ή ξερά μυρωδικά!
Είναι ιδανικά για σαλάτες ή σούπες!
Κρούστα για ψητό ή πανάρισμα
Τρίψτε την ψίχα του ψωμιού στο multi και δημιουργήστε μικρά ψίχουλα!
Μπορείτε να φτιάξετε μια τέλεια κρούστα που θα κρατήσει το ψητό σας ζουμερό! Μπορείτε επιπλέον να την αρωματίσετε με φρέσκα ή ξερά μυρωδικά, ανακατέψτε τα ψίχουλα με 1 κουταλιά της σούπας μουσταρδα, καλύψτε το ψητό σας με την κρύστα και δώσεστε ξεχωριστη γεύση! Τα ψίχουλα του μπαγιάτικου ψωμιού, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να πανάρετε σνίτσελ ή φιλέτο ψαριού, αντικαθιστώντας την φρυγανιά, ακολουθώντας την συνηθισμένη διαδικασία παναρίσματος! Τέλος μπορείτε να πανάρετε, με τραγανά ψημένα ψίχουλα που θα ανακατέψετε με μυρωδικά, μαλακά επιτραπέζια τυριά, δίνοντάς τους εμφάνιση και επιπλέον γεύση!
Ορεκτικά
Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες, ραντίστε τις με λίγο ελαιόλαδο φρυγανίστε το για μερικά λεπτά, προσθέστε αλλαντικά, τυριά ή λαχανικά και μυρωδικά, απολαύστε στο άψε σβήσε υπέροχες μπρουσκέτες! Φτιάξτε ατομικά πιτσάκια χρησιμοποιόντας το ψωμί ως βάση, προσθέστε λίγη κέτσαπ, τυρί και ό,τι άλλο σας αρέσει, ψήστε και απολάυστε τα! Κόψτε το μπαγάτικο ψωμί σε λεπτέ φέτες και κατόπιν σε κάθετα λεπτά στίκς, ψήστε τα για μερικά λεπτά σε δυνατό φούρνο να ξεροψηθούν και σερβίρετε τα μαζί με ντιπ και κρεμώδη σάλτσες, σαν κριτσίνια!
Γεμιστό ψωμί
Αφαιρέστε την ψίχα του ψωμιού και γεμίστε την, με ένα μείγμα από τυρί κρέμα, λαχανικά, αλλαντικά και ό,τι σας αρέσει!
Βάλτε το 2-3 ώρες στο ψυγείο, κόψτε το σε φέτες και έχετε ένα καταπληκτικό σνάκ!
Eπίσης μπορείτε να γεμίσετε με ότι άλλο θέλετε, χρησιμοποιώντας το σαν «μπώλ», όπως με μια κρεμώδη σούπα ή μια σαλάτα!
Πανεύκολο σουφλέ
Κόψτε το ψωμί σε λεπτές φέτες και αφαιρέστε την κόρα, αλείψτε τις ελαφρά με βούτυρο. Στρώστε το σε πυρέξ πασπαλίστε με τριμμένα τυριά ή αλλαντικά και δημιουργήστε 2-3 στρώσεις με τα υλικά.
Χτυπήστε 5 αυγά, 2 φλυτζάνια γάλα και περιχύστε το σουφλέ, ψήνετε για 30 λεπτά στους 180°C Κελσίου και έχετε ένα υπέροχο σουφλέ!
Πανεύκολη σκορδαλιά
Μπορείτε να φτιάξετε μια τέλεια κρούστα που θα κρατήσει το ψητό σας ζουμερό! Μπορείτε επιπλέον να την αρωματίσετε με φρέσκα ή ξερά μυρωδικά, ανακατέψτε τα ψίχουλα με 1 κουταλιά της σούπας μουσταρδα, καλύψτε το ψητό σας με την κρύστα και δώσεστε ξεχωριστη γεύση! Τα ψίχουλα του μπαγιάτικου ψωμιού, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να πανάρετε σνίτσελ ή φιλέτο ψαριού, αντικαθιστώντας την φρυγανιά, ακολουθώντας την συνηθισμένη διαδικασία παναρίσματος! Τέλος μπορείτε να πανάρετε, με τραγανά ψημένα ψίχουλα που θα ανακατέψετε με μυρωδικά, μαλακά επιτραπέζια τυριά, δίνοντάς τους εμφάνιση και επιπλέον γεύση!
Ορεκτικά
Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες, ραντίστε τις με λίγο ελαιόλαδο φρυγανίστε το για μερικά λεπτά, προσθέστε αλλαντικά, τυριά ή λαχανικά και μυρωδικά, απολαύστε στο άψε σβήσε υπέροχες μπρουσκέτες! Φτιάξτε ατομικά πιτσάκια χρησιμοποιόντας το ψωμί ως βάση, προσθέστε λίγη κέτσαπ, τυρί και ό,τι άλλο σας αρέσει, ψήστε και απολάυστε τα! Κόψτε το μπαγάτικο ψωμί σε λεπτέ φέτες και κατόπιν σε κάθετα λεπτά στίκς, ψήστε τα για μερικά λεπτά σε δυνατό φούρνο να ξεροψηθούν και σερβίρετε τα μαζί με ντιπ και κρεμώδη σάλτσες, σαν κριτσίνια!
Γεμιστό ψωμί
Αφαιρέστε την ψίχα του ψωμιού και γεμίστε την, με ένα μείγμα από τυρί κρέμα, λαχανικά, αλλαντικά και ό,τι σας αρέσει!
Βάλτε το 2-3 ώρες στο ψυγείο, κόψτε το σε φέτες και έχετε ένα καταπληκτικό σνάκ!
Eπίσης μπορείτε να γεμίσετε με ότι άλλο θέλετε, χρησιμοποιώντας το σαν «μπώλ», όπως με μια κρεμώδη σούπα ή μια σαλάτα!
Πανεύκολο σουφλέ
Κόψτε το ψωμί σε λεπτές φέτες και αφαιρέστε την κόρα, αλείψτε τις ελαφρά με βούτυρο. Στρώστε το σε πυρέξ πασπαλίστε με τριμμένα τυριά ή αλλαντικά και δημιουργήστε 2-3 στρώσεις με τα υλικά.
Χτυπήστε 5 αυγά, 2 φλυτζάνια γάλα και περιχύστε το σουφλέ, ψήνετε για 30 λεπτά στους 180°C Κελσίου και έχετε ένα υπέροχο σουφλέ!
Πανεύκολη σκορδαλιά
Μουσκέψτε 4-5 φέτες ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού και αφού το «στίψετε» βάλτε το στο multi με 2-3 σκελίδες σκόρδο, 3-4 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και 50 ml. ελαιόλαδο.
Πολτοποιήστε και έχετε μια σκορδαλιά πεντανόστιμη σε 2 μόλις λεπτά!
Πανεύκολο γλυκίσμα με μπαγιάτικο ψωμί
Κόψτε το ψωμί σε φέτες, βουτήξτε το, να μουλιάσει ελαφρά σε κόκκινο γλυκό κρασί, χτυπήστε 2- αυγά και αφού βουτήξετε τις φέτες, τηγανίστε σε καυτό σπορέλαιο.
Πασπαλίστε με κανέλα και προσθέστε φρέσκα φρούτα!
Γλυκό με μήλα με ψίχουλα και κανέλα
Πολτοποιήστε και έχετε μια σκορδαλιά πεντανόστιμη σε 2 μόλις λεπτά!
Πανεύκολο γλυκίσμα με μπαγιάτικο ψωμί
Κόψτε το ψωμί σε φέτες, βουτήξτε το, να μουλιάσει ελαφρά σε κόκκινο γλυκό κρασί, χτυπήστε 2- αυγά και αφού βουτήξετε τις φέτες, τηγανίστε σε καυτό σπορέλαιο.
Πασπαλίστε με κανέλα και προσθέστε φρέσκα φρούτα!
Γλυκό με μήλα με ψίχουλα και κανέλα
Ψήστε τα μήλα με λίγη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσουν και ετοιμάστε τραγανά ψίχουλα, τα οποία τα πασπαλίσετε με κανέλα και λίγη ζάχαρη και θα τα ψήσετε μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε τα ψητά μήλα με γιαούρτι και τα τραγανά ψίχουλα κανέλας.
Γλυκιά Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί
Ετοιμάστε την κλασική αγγλική πουτίγκα, εύκολα με λίγο μπαγιάτικο ψωμί, 5 φέτες είναι αρκετές!
Αφαιρέστε την κόρα, απλώστε τις φέτες βούτυρο ή μαρμελάδα και βάλτε τις δίπλα-δίπλα σε πυρέξ, προσθέστε άν θέλετε μερικές σταφίδες, ή αν θέλετε φέτες από μήλα, αχλάδια, ξερά φρούτα.
Χτυπήστε σε ένα μπώλ 2 αυγά, 100 ml. γάλα, 180 ml. κρέμα γάλακτος, 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ξύσμα πορτοκαλιού και 1 βανίλια.
Περιχύστε τις φέτες και ψήστε στους 180°C Κελσίου, για 30 λεπτά.
Πασπαλίστε με άχνη και απολαύστε ένα εκπληκτικό εύκολο γλυκό!
Αυγόφετες ή French Toast
Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες.
Μουλιάστε ελαφρά τις φέτες σε γάλα που θα προσθέσετε αν θέλετε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Χρησιμοποιήστε 3 αυγά και χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπήστε τους κρόκους, περάστε τις φέτες τους ψωμιού τέλος περνάμε τις φέτες από τα ασπράδια, τα οποία έχετε χτυπήσει σε μαρέγκα. Τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά και να ροδίσουν.
Σερβίρετε τις φέτες πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη, μέλι ή φρέσκα φρούτα!
Απλές και Πρακτικές Ιδέες
– Μπορείτε να αποθηκεύσετε στην κατάψυξη την ψίχα του ψωμιού στην κατάψυξη και να την χρησιμοποιήσετε σε κεφτεδάκια και μπιφτέκια ανά πάσα στιγμή!
– Μπορείτε να δέσετε τις σούπες σας, βάλτε στο multi 1-2 φέτες ψίχα ψωμιού και 100 ml. γάλα ή νερό και φτιάξτε ένα χυλό, τον οποίο θα προσθέσετε στις σούπες σας 5 λεπτά πριν τις αποσύρετε από το βράσιμο!
– Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε τριγωνικό σχήμα, αφαιρώντας την κόρα, ψήστε το ψωμί στην τοστιέρα μέχρι να ξεροψηθεί, περιχύστε με μέλι και πασπαλίστε με κανέλα και απολαύστε ένα υπέροχο γλυκό σνάκ!
– Χρησιμοποιήστε μπαγιάτικο ψωμί σαν βάση,
αντί για τις συνηθισμένες και φτιάξτε ένα καταπληκτικό εκμέκ!
– Χρησιμοποιήστε τα ψίχουλα σαν γέμιση ή για να δέσετε υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για γέμιση σε λαχανικά ή κρεατικά.
– Προσθέστε ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού σε ζυμαρικά, τα οποία θα ανακατέψετε με μυρωδικά και σκόρδο, θα τα τηγανίσετε σε ελάχιστο ελαιόλαδο να ροδίσουν, τα ψίχουλα θα δώσουν υπέροχη τραγανή υφή στα ζυμαρικά αλλά και θα αντικαταστήσουν το τυρί επάξια, αν νηστεύετε!
– Φρυγανίστε πολύ καλά φέτες ψωμιού και φτιάξτε άμεσα ένα πανεύκολο σιροπιαστό της στιγμής.
Ετοιμάστε ένα αρωματικό σιρόπι με μπαχαρικά, σιροπιάστε τις φέτες να μαλακώσουν, προσθέστε κρέμα βανίλια ή παγωτό, περιχύστε με γλυκά του κουταλιού και ξηρούς καρπούς!
– Xρησιμοποιήστε το μπαγιάτικο ψωμί για να σερβίρετε το φοντύ!
Σερβίρετε τα ψητά μήλα με γιαούρτι και τα τραγανά ψίχουλα κανέλας.
Γλυκιά Πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί
Ετοιμάστε την κλασική αγγλική πουτίγκα, εύκολα με λίγο μπαγιάτικο ψωμί, 5 φέτες είναι αρκετές!
Αφαιρέστε την κόρα, απλώστε τις φέτες βούτυρο ή μαρμελάδα και βάλτε τις δίπλα-δίπλα σε πυρέξ, προσθέστε άν θέλετε μερικές σταφίδες, ή αν θέλετε φέτες από μήλα, αχλάδια, ξερά φρούτα.
Χτυπήστε σε ένα μπώλ 2 αυγά, 100 ml. γάλα, 180 ml. κρέμα γάλακτος, 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ξύσμα πορτοκαλιού και 1 βανίλια.
Περιχύστε τις φέτες και ψήστε στους 180°C Κελσίου, για 30 λεπτά.
Πασπαλίστε με άχνη και απολαύστε ένα εκπληκτικό εύκολο γλυκό!
Αυγόφετες ή French Toast
Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες.
Μουλιάστε ελαφρά τις φέτες σε γάλα που θα προσθέσετε αν θέλετε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Χρησιμοποιήστε 3 αυγά και χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπήστε τους κρόκους, περάστε τις φέτες τους ψωμιού τέλος περνάμε τις φέτες από τα ασπράδια, τα οποία έχετε χτυπήσει σε μαρέγκα. Τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά και να ροδίσουν.
Σερβίρετε τις φέτες πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη, μέλι ή φρέσκα φρούτα!
Απλές και Πρακτικές Ιδέες
– Μπορείτε να αποθηκεύσετε στην κατάψυξη την ψίχα του ψωμιού στην κατάψυξη και να την χρησιμοποιήσετε σε κεφτεδάκια και μπιφτέκια ανά πάσα στιγμή!
– Μπορείτε να δέσετε τις σούπες σας, βάλτε στο multi 1-2 φέτες ψίχα ψωμιού και 100 ml. γάλα ή νερό και φτιάξτε ένα χυλό, τον οποίο θα προσθέσετε στις σούπες σας 5 λεπτά πριν τις αποσύρετε από το βράσιμο!
– Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε τριγωνικό σχήμα, αφαιρώντας την κόρα, ψήστε το ψωμί στην τοστιέρα μέχρι να ξεροψηθεί, περιχύστε με μέλι και πασπαλίστε με κανέλα και απολαύστε ένα υπέροχο γλυκό σνάκ!
– Χρησιμοποιήστε μπαγιάτικο ψωμί σαν βάση,
αντί για τις συνηθισμένες και φτιάξτε ένα καταπληκτικό εκμέκ!
– Χρησιμοποιήστε τα ψίχουλα σαν γέμιση ή για να δέσετε υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για γέμιση σε λαχανικά ή κρεατικά.
– Προσθέστε ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού σε ζυμαρικά, τα οποία θα ανακατέψετε με μυρωδικά και σκόρδο, θα τα τηγανίσετε σε ελάχιστο ελαιόλαδο να ροδίσουν, τα ψίχουλα θα δώσουν υπέροχη τραγανή υφή στα ζυμαρικά αλλά και θα αντικαταστήσουν το τυρί επάξια, αν νηστεύετε!
– Φρυγανίστε πολύ καλά φέτες ψωμιού και φτιάξτε άμεσα ένα πανεύκολο σιροπιαστό της στιγμής.
Ετοιμάστε ένα αρωματικό σιρόπι με μπαχαρικά, σιροπιάστε τις φέτες να μαλακώσουν, προσθέστε κρέμα βανίλια ή παγωτό, περιχύστε με γλυκά του κουταλιού και ξηρούς καρπούς!
– Xρησιμοποιήστε το μπαγιάτικο ψωμί για να σερβίρετε το φοντύ!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου