Amfipoli News: 10 μυστήρια διάσημων μνημείων που το 90% των ανθρώπων δεν γνωρίζει

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

10 μυστήρια διάσημων μνημείων που το 90% των ανθρώπων δεν γνωρίζει


Υπάρχουν συγκεκριμένα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικά επιτεύγματα που είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αν μελετήσετε την ιστορία μερικών λίγο περισσότερο, θα ανακαλύψετε πως πολλά από αυτά έχουν κάτι το μυστηριώδες.
Εμείς, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια λίστα με ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα. Εντυπωσιαστήκαμε με όσα βρήκαμε.
Ο ανώτερος όροφος του Πύργου του Άιφελ
Ο Γουστάβος Άιφελ, ο άνδρας που σχεδίασε το πιο διάσημο μνημείο της Γαλλίας, έχτισε και προσάρμοσε ένα διαμέρισμα για τον εαυτό του στον ανώτερο όροφο. Συχνά το χρησιμοποιούσε για να ξεκουραστεί και να υποδεχθεί καλεσμένους. Σε μια περίπτωση, είχε μια μακρά συζήτηση με τον Τόμας Έντισον. Το διαμέρισμα περιλαμβάνει μια κουζίνα, το μπάνιο, δύο κρεβατοκάμαρες, ένα καθιστικό και φυσικά μια υπέροχη θέα. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα του Άιφελ και του Έντισον.
Η σπασμένη αλυσίδα στα πόδια του Αγάλματος της Ελευθερίας

Το Άγαλμα της Ελευθερίας δόθηκε στις ΗΠΑ από τους Γάλλους προς τιμήν της 100ης επετείου από την Αμερικανική Επανάσταση. Συμβολίζει την ελευθερία, την δημοκρατία και την κατάργηση της δουλείας. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει μια σπασμένη αλυσίδα στα πόδια του αγάλματος. Είναι κάτι που παραβλέπουν οι περισσότεροι από τους χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται.
Η Μόνα Λίζα του Isleworth
Είναι γνωστό πως πολλοί καλλιτέχνες έχουν αναδημιουργήσει την διάσημη Μόνα Λίζα. Θεωρείται πως υπάρχει ακόμη ένα πορτρέτο που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον ντα Βίντσι και δεν είναι αντίγραφο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως η δεύτερη έκδοση έχει ζωγραφιστεί από ελάχιστα διαφορετική οπτική. Είναι πιθανό να έγινε από διαφορετικό καλλιτέχνη ή από αρκετούς μαζί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιο πιθανό να πρόκειται απλά για ένα παλαιότερο έργο του διάσημου αριστουργήματος του ζωγράφου.
Η χρονοκάψουλα στο Όρος Ράσμορ
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής αυτού του διάσημου μνημείου, ο αρχιτέκτονας Γκάτσον Μπόργκλουμ ήθελε να δημιουργήσει μια χρονική αίθουσα μέσα στο πρόσωπο-βράχο. Ένα μυστικό δωμάτιο όπου οι μελλοντικές γενιές θα έβρισκαν τα θεμελιώδη αρχεία και πληροφορίες για την ιστορία της Αμερικής. Για αυτό το λόγο, έσκαψε μια σπηλιά πίσω από το κεφάλι του Αβραάμ Λίνκολν. Λίγο αργότερα όμως, ο Μπόργκλουμ απεβίωσε και τα σχέδιά του δεν ολοκληρώθηκαν. Το 1998, περισσότερα από 50 χρόνια μετά το θάνατό του, τοποθετήθηκαν μέσα στην μη τελειωμένη αίθουσα αντίγραφα από σημαντικά έγγραφα και τα απομνημονεύματα από διάφορους προέδρους. Σήμερα λειτουργεί ως χρονοκάψουλα.
Η αρχική εμφάνιση της Σφίγγας

Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας είναι το παλαιότερο άγαλμα του κόσμο. Αρχικά, ήταν διακοσμημένη με λαμπερά χρώματα εκ των οποίων έχουν παραμείνει σήμερα μόνο θραύσματα πίσω από το ένα αφτί της. Επίσης είχε μύτη και εθιμοτυπική γενειάδα. Τα υπολείμματα βρίσκονται στο Βρετανικό και το Αιγυπτιακό μουσείο. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν πως η Σφίγγα είχε αρχικά το κεφάλι ενός λιονταριού και το ανθρώπινο πρόσωπο σκαλίστηκε  πολύ αργότερα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των αναλογιών του γιγαντιαίου σώματος και του μικρού κεφαλιού.
Η δημιουργία του κυρτού Πύργου της Πίζας

Ο διάσημος πύργος έχει πολλά μυστικά. Όλοι γνωρίζουν για την κλίση του αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιος έχτισε το καμπαναριό για το καθεδρικό ναό της Πίζας. Ένας από τους λόγους γι ‘αυτό το μυστήριο είναι το γεγονός ότι χτίστηκε περισσότερο από 200 χρόνια πριν. Οι ιστορικοί υποθέτουν πως το σχέδιο κατασκευής αναπτύχθηκε από τον Bonanno Pizano αλλά επίσης ένας πιθανός υποψήφιος είναι ο Diotisalvi που σχεδίασε το βαπτιστήριο που βρίσκεται δίπλα στον πύργο και έχει το ίδιο στιλ.
Το πρόσωπο της Δανάης του Ρέμπραντ
Ο Ρέμπραντ άρχισε να ζωγραφίζει τη Δανάη δύο χρόνια μετά το γάμο του με την Σάσκια βαν Ουίλενμπουργκ. Ο καλλιτέχνης απεικόνιζε την σύζυγο του σε πολλά από τα έργα του και για καιρό παρέμενε μυστήριο η γιατί η ομοιότητα της Δανάης και της Σάσκια δεν ήταν τόσο σαφής σε σχέση με τα άλλα του έργα του 1630. Επιπλέον, το στυλ του συγκεκριμένου πίνακα ήταν πιο κοντά σε πολλά από τα μεταγενέστερα έργα του. Είναι μόνο πρόσφατες οι εξηγήσεις που έχουν βρεθεί για αυτό το μυστήριο. Όταν το έργο εξετάστηκε χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, η ομοιότητα της γυναίκας με τη σύζυγό του Ρέμπραντ είναι πολύ σαφέστερη. Φαίνεται ότι ο πίνακας επαναλήφθηκε μετά τον θάνατο της συζύγου του, σε μια εποχή όπου ήταν ξετρελαμένος με μια άλλη γυναίκα, της Geertje Dircx. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της Δανάης άλλαξαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυαστούν τα χαρακτηριστικά και των δύο αγαπημένων του γυναικών.
Το όνομα του πιο διάσημου τουριστικού πόλου έλξης στη Βρετανία
Κυριολεκτικά, το Big Ben δεν αναφέρεται σε ολόκληρο τον πύργο στα Βρετανικά κτίρια του Κοινοβουλίου αλλά μόνο στην μεγάλη καμπάνα στο εσωτερικό του. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, η επίσημη ονομασία της κατασκευής ήταν «The Bell Tower of the Palace of Westminster.» Σήμερα, το επίσημο όνομα είναι «Πύργος της Ελισάβετ». Προς το παρόν, κανείς δεν ξέρει προς τιμήν ποιού ανθρώπου ονομάστηκε Μπιγκ Μπεν. Μια θεωρία λέει ότι ήταν το παρατσούκλι του γεροδεμένο άνδρα που δημιούργησε το χυτήριο της καμπάνας. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι πήρε το όνομά του από τον Benjamin Count, ένα πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών.
Το χρώμα της γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ
Η γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ αποτελεί ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη στον κόσμο. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συμφωνήσουν την κατασκευή της με το Ναυτικό των ΗΠΑ. Όταν δόθηκε τελικά η άδεια, το Πολεμικό Ναυτικό ήθελε να βαφτεί μαύρη με κίτρινες ρίγες έτσι ώστε να είναι ορατή κατά τη διάρκεια ομίχλης. Στο τέλος, ο αρχιτέκτονας  Έρβινγκ Μόροου έπεισε το στρατό να την βάψει με σκούρο πορτοκαλί χρώμα. Αυτό, δεν την έκανε μόνο ορατή σε όλες τις καιρικές συνθήκες αλλά της έδωσε μια ελκυστική εμφάνιση.
Ο ουρανός στον πίνακα Η Κραυγή
Το αρχικό όνομα του θρυλικού πίνακα από τον Έντβαρτ Μουνκ είναι Η Κραυγή της Φύσης. Ο καλλιτέχνης έγραψε στο ημερολόγιό του:
«…ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος του αίματος. Σταμάτησα, ένιωσα εξαντλημένος και στηριζόμενος στον φράχτη, είδα αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μπλε-μαύρο φιόρδ και την πόλη.
Το 2003, μια ομάδα αστρονόμων ανέπτυξε την θεωρία πως το φωτεινό κόκκινο χρώμα του ουρανού που είδε ο καλλιτέχνης, δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883. Μια τεράστια ποσότητα ηφαιστειακής σκόνης εμφανίστηκε πάνω από την ατμόσφαιρα και εξαιτίας της δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικά φωτεινό ηλιοβασίλεμα σε όλο τον κόσμο κατά τα επόμενα λίγα χρόνια.
Πηγή: entypwsiako.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου