Amfipoli News: Οι πέτρες του Ελληνισμού που «μιλούν» στα βάθη της Μικράς Ασίας

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Οι πέτρες του Ελληνισμού που «μιλούν» στα βάθη της Μικράς Ασίας


Η σύγκριση που του κάνουν με τον μεγάλο στρατηλάτη του ελληνισμού, τον Μέγα Αλέξανδρο.

Στα βάθη της ελληνικής Μικράς Ασίας και πιο συγκεκριμένα στην Αντιόχεια, έζησε και μεγαλούργησε ο Έλληνας στρατηγός Σέλευκος, αφήνοντας πίσω του μία ιστορία πλούσια με κατακτήσεις και αναβιώσεις του ελληνικού στοιχείου στη σημερινή Συρία.

Ο ίδιος θεωρείται από πολλούς ως ο άνδρας που προσπάθησε να αναβιώσει την αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τουλάχιστον στην Μικρά Ασία, ενώ η εποχή του (3ος αιώνας π.Χ.) χαρακτηρίζεται από μία αξιοσημείωτη ακμή του ελληνικού στοιχείου σε όλη τη νότια Τουρκία και τη Συρία.

Μάλιστα προς τιμήν του έχει σμιλευτεί σε έναν βράχο στην Αντιόχεια πιθανότατα η μορφή του, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα κατά πολλούς, με πλείστους μύθους να το ακολουθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον δεξί ώμο ξεχωρίζει μια μικρότερη προτομή με ένα καλάθι με κρίνα, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό εκείνα που κρατούσαν οι μύστες στις πομπές προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας.

Η εικονιζόμενη μορφή ωστόσο δεν είναι εύκολο να ταυτοποιηθεί, πέφτοντας θύμα των καιρικών συνθηκών ανά τους αιώνες. Ωστόσο -κατά πολλούς- δεν είναι τυχαίο που το ελληνικό αυτό «σκάλισμα» έχει πολλές παραφυσικές ιστορίες.

Η παράδοση θέλει την προτομή αυτή να ονομάζεται εν τέλει Χαρώνειο, μία ονομασία που πήρε από τον Χάρο. Οι κάτοικοι της εποχής του 3ου αιώνα π.Χ. υπέφεραν από την επιδημία της Πανούκλας.

Ως εκ τούτου μία πιθανή εξήγηση είναι πως η προτομή αυτή έγινε προκειμένου να κατευναστεί η οργή του Χάρου, σταματώντας να αποδεκατίζει τον ελληνικό πληθυσμό της περιοχής.

el.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου