Amfipoli News: Τι κρύβεται πίσω από το παραισθησιογόνο μέλι των Ιμαλαΐων που πωλείται πάνω από 100 δολάρια το κιλό

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Τι κρύβεται πίσω από το παραισθησιογόνο μέλι των Ιμαλαΐων που πωλείται πάνω από 100 δολάρια το κιλό



Kάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι αξίζει να ρισκάρουν και τη ζωή τους για αυτό: το παραισθησιογόνο μέλι του Νεπάλ! Είναι γλυκό, κολλώδες και μπορεί να σκοτώσει με πολύ περισσότερους τρόπους από ότι φαντάζεστε.
Είναι παράδοση των Νεπαλέζων να ανεβαίνουν στα βουνά (των Ιμαλαΐων) για το παραισθησιογόνο μέλι. Γκρεμοί εκατοντάδων μέτρων χάσκουν ακριβώς από κάτω τους, πατούν πάνω σε σκάλες από μπαμπού ενώ δέχονται επίθεση από τις μεγαλύτερες μέλισσες του κόσμου.

Όπως αναφέρει το National Geographic, στο αφιέρωμα του με τίτλο «The Last Death-Defying Honey Hunter of Nepal»,
 οι μέλισσες των Ιμαλαΐων παράγουν ένα κολλώδες, κοκκινωπό υγρό που είναι γνωστό ως «τρελό μέλι» (mad honey), το οποίο, χάρη στις παραισθησιογόνες ιδιότητές του, πωλείται στη μαύρη αγορά της Ασίας 60 - 80 δολάρια το μισό κιλό.
Οι μέλισσες των Ιμαλαΐων παράγουν διαφορετικά είδη μελιού ανάλογα με τις εποχές του χρόνου και τα λουλούδια που ανθίζουν, συνεπώς και το νέκταρ που απομυζούν. Το ψυχοτρόπο μέλι που μαζεύει ο Mauli παράγεται την άνοιξη και οφείλει τις νευροτοξίνες του στα άνθη των τεράστιων ροδόδεντρων με τα ζωηρά ροζ, κόκκινα και λευκά άνθη που ανθίζουν κάθε Μάρτιο και Απρίλιο στις βόρειες πλαγιές της κοιλάδας του Hongu.
Η τοξίνη που περιέχει το μέλι επηρεάζει το πνευμονογαστρικό νεύρο, που ελέγχει την καρδιά, τους πνεύμονες και τον πεπτικό σωλήνα. Επίσης εισάγει όποιον το καταναλώσει σε περίεργες καταστάσεις συνείδησης και -φημολογείται- ότι βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις.
Παρενέργειες: ζαλάδα, ναυτία, διάρροια, απώλεια συνείδησης και ασυστολία, δηλαδή σταμάτημα του χτύπου της καρδιάς.
Το "μέλι της τρέλας" μπορεί πράγματι να σκοτώσει με πολλούς τρόπους όσους το... αγάπησαν.
Δείτε το ντοκιμαντέρ του National Geographic για το παραισθησιογόνο μέλι:


Για να πλησιάσει την τεράστια κυψέλη με το ψυχοτρόπο μέλι -μια παλλόμενη μάζα χιλιάδων γιγάντιων μελισσών των Ιμαλαΐων, των μεγαλύτερων του κόσμου-, ο Mauli Dhan ανεβαίνει ως άλλος ακροβάτης πάνω σε μια σκοινένια σκάλα από μπαμπού. Για την ακρίβεια, κρέμεται στο απόλυτο κενό από ύψος 100 μέτρων. Ο καπνός που βγάζει το χορτάρι που σιγοκαίει ζαλίζει και αποπροσανατολίζει τις μέλισσες και ο Mauli ελπίζει να φανεί τυχερός, ίσως, τα τσιμπήματα να μην είναι τελικά τόσο πολλά. Δίπλα στη σκάλα υπάρχει ένα βοηθητικό σχοινί, όμως, το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Η κυψέλη σε σχήμα ημισελήνου προεξέχει από τον γρανιτένιο βράχο περίπου δύο μέτρα.
Ο Mauli δεν είναι μόνος. Μαζί του είναι ο βοηθός του, ο Asdhan, ο οποίος τον παρακολουθεί, στην αρχή από απόσταση. Είναι εκείνος που όταν έρθει η ώρα θα μοιραστεί μαζί του μια μικρή, γλιστερή εσοχή του βράχου για να δέσει και να κατεβάσει τα κομμάτια από τις κηρήθρες. Η διαδικασία εκτός από εξαιρετικά επικίνδυνη είναι και χρονοβόρα.
Για τον Mauli το «κυνήγι του μελιού» είναι ο μοναδικός τρόπος να κερδίσει λίγα χρήματα για να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης, όπως λάδι και αλάτι. Όμως, παρότι έχει ανάγκη το μικρό αυτό εισόδημα είναι 57 χρονών και πιστεύει ότι είναι πια καιρός να σταματήσει. Οι μύες των χεριών του δοκιμάζονται καθώς η σκάλα ταλαντεύεται στο κενό και οι μέλισσες τον «κεντούν» στο πρόσωπο, στον λαιμό, τα χέρια, τα γυμνά πόδια, ακόμη και μέσα από τα ρούχα του. Όμως, την ώρα που κρέμεται στον αέρα -και βλέπει κάτω τον φουσκωμένο από τους μουσώνες ποταμό- διώχνει μακριά τις σκέψεις αυτές και συγκεντρώνεται.
Οι Kulung ζουν απομονωμένοι αιώνες τώρα χάρη στη πυκνή ζούγκλα που περιβάλλει τον τόπο τους και σε ένα βαθύ φαράγγι του ποταμού Hongu.
Παρόλο που από το Έβερεστ τους χωρίζει μόνο μια κοιλάδα στα βόρεια των λόφων των Ιμαλαΐων, η περιοχή θεωρείται απομακρυσμένη. Πολλά σημεία της εξακολουθούν να αποτελούν μυστήριο, ακόμη και για τους μεγάλους και έμπειρους κυνηγούς των Kulung, όπως ο Mauli.
Αλλά, χρόνο με τον χρόνο ο «έξω κόσμος» μοιάζει να έρχεται όλο και πιο κοντά. Ένας χωματόδρομος που χαράχτηκε πρόσφατα περιόρισε μια μεγάλη απόσταση σε πορεία μόλις δύο ημερών, περνά τώρα μέσα από το χωριό του, το Saddi, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιους να βγάλουν χρήματα οργανώνοντας για τους τουρίστες πεζοπορική διαδρομή προς τα επάνω περάσματα της κοιλάδας που συνδέουν το Σάντι με τα γειτονικά χωριά. Ένας πολιτικός τους υποσχέθηκε μέχρι και μικρό αεροδρόμιο.
Για πολλά χρόνια το εμπόριο του τρελού μελιού είχε ως σημείο αναφοράς έναν και μόνο έμπορο στο Κατμαντού, ο οποίος με τη σειρά του είχε αγοραστή στη Νότια Κορέα, όπου το ψυχοτρόπο μέλι θεωρείται ότι βελτιώνει τη σεξουαλική απόδοση. «Για πολύ καιρό ορίζαμε την τιμή εμείς, μέχρι που κάποιος στην Κορέα έφαγε πάρα πολύ και πέθανε» λέει ο Jangi.
Ο θάνατος αυτός δεν επιβεβαιώθηκε πότε, αλλά το περιστατικό -έστω ως φήμη- ήταν αρκετό για να τσακίσει την κορεατική αγορά ρίχνοντας κατακόρυφα την τιμή του μελιού. Ποια είναι η ασφαλής δοσολογία; «Δύο έως τρία κουταλάκια του γλυκού. Μετά από περίπου μία ώρα αισθάνεσαι μια επείγουσα ανάγκη για ούρηση, αφόδευση και εμετό. Ύστερα, νιώθεις ότι το φως εναλλάσσεται με το σκοτάδι. Βλέπεις και ξαφνικά παύεις να βλέπεις. Το μυαλό είναι μπερδεμένο σαν κυψέλη με μέλισσες και φαίνεται αδύνατο να κινηθείς. Οι παρενέργειες -κάτι σαν παράλυση- διαρκούν περίπου μια μέρα» λέει ο Jangi.

huffingtonpost.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου