Amfipoli News: Ψητό κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι με μπαχαρικά

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Ψητό κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι με μπαχαρικά



Μια συνταγή για ένα ψητό κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι με μπαχαρικά. Νόστιμο απλό με γεύσεις και αρώματα που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά συνταγής

  • 1 μέτριο κοτόπουλο σε κομμάτια ή της επιλογής σας (μπουτάκια, στήθος, φτερούγες)
  • 1 ½ φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
  • 2  σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο [*]
  • 1 κ.γ. κάρυ 
  • 1 κ.γ. πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή, κατά προτίμηση)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή κέτσαπ [**]
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 λεμόνι, το χυμό
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε το γιαούρτι με όλα τα υλικά εκτός από το πελτέ μέχρι να αναμειχθούν καλά. Κρατάμε από το μείγμα το ¼ και το αφήνουμε στο ψυγείο και στο υπόλοιπο ¾ προσθέτουμε το πελτέ και ανακατεύουμε καλά.
  2. Πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο.
  3. Τοποθετούμε τα ¾ από το μείγμα του γιαουρτιού σε μεγάλο μπολ, βάζουμε μέσα και το κοτόπουλο και ανακατεύουμε πολύ καλά να αλειφθεί απ” όλες τις πλευρές. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες (μπορεί και όλη τη νύχτα). 
  4. Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου στους 190 βαθμούς και βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο. Το ακουμπάμε σε σχάρα, πάνω από ταψάκι και το τοποθετούμε μία θέση πιο ψηλά από το κέντρο του φούρνου. Το αφήνουμε να ψηθεί 20 λ από την πλευρά της πέτσας, κατόπιν το γυρίζουμε για να ψηθεί άλλο τόσο και από την άλλη πλευρά.
  5. Στο τέλος το ξαναγυρίζουμε και το αφήνουμε άλλα 10 λ. Αν στη διάρκεια του ψησίματος «αρπάζει» η πέτσα πολύ, το χαμηλώνουμε μία θέση. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί καλά πριν το βγάλουμε. Σερβίρουμε με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού που έχουμε αφήσει στο ψυγείο, ως dip, και σαλάτα ή και πατάτες τηγανιτές.
[*] Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα βότανα με άλλα της αρεσκείας σας όπως τζίντζερ τριμμένο ή κόλιανδρο κ.λ.π.
[**] Μπορείτε να αντικαταστήσετε το πελτέ με κέτσαπ ή και να το αφαιρέσετε τελείως. Σε αυτή τη περίπτωση έχετε μια άσπρη μαρινάτα και το ψημένο κοτόπουλο θα πάρει ουδέτερο και όχι ροδοκόκκινο χρώμα.

Πηγή: newsone.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου