Amfipoli News: Οι «πυραμίδες της Γης»: Ένα περίεργο γεωλογικό φαινόμενο!

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Οι «πυραμίδες της Γης»: Ένα περίεργο γεωλογικό φαινόμενο!



Σε πολλά μέρη του νότιου Τυρόλου, στη βόρεια Ιταλία, μπορεί κανείς να δει έναν περίεργο γεωλογικό σχηματισμό που φέρει την ονομασία “πυραμίδες της Γης”. Πρόκειται για ψηλούς κωνικούς στύλους από πηλό, με μια πέτρα στην κορυφή. Αυτές οι ασυνήθιστες δομές άρχισαν να σχηματίζονται σιγά-σιγά από λάσπη μετά την τελευταία εποχή των Παγετώνων όταν οι πάγοι ξεκίνησαν να λιώνουν.
Στην ξηρασία το έδαφος είναι σκληρό αλλά μόλις βρέξει, μετατρέπεται σε μια μαλακή λασπώδη μάζα και αρχίζει να ολισθαίνει σχηματίζοντας απότομη κλίση από 10 έως 15 μέτρα. Όταν ξεκινά η εποχή των βροχών, οι πλαγιές αυτές διαβρώνονται. Αλλά όταν υπάρχουν πέτρες στη λάσπη, το έδαφος κάτω από αυτές μένει προστατευμένο από τη βροχή.
Έτσι, ενώ το περιβάλλον υλικό μεταφέρεται συνεχώς με τη βροχή, οι προστατευμένοι πυλώνες ανεβαίνουν πάνω από το έδαφος σχηματίζοντας τις “πυραμίδες της γης”, με την πέτρα να παραμένει στη θέση της όσο οι στύλοι αυτοί ψηλώνουν. Μπορεί, μάλιστα, να χρειαστούν εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστούν.
Οι στύλοι συνεχίζουν να διαβρώνονται, αλλά πιο αργά από το υπόλοιπο έδαφος. Σε κάποια στιγμή στο μέλλον, θα χάσουν τη δύναμη να κρατήσουν την πέτρα στην κορυφή τους και μόλις αυτή πέσει, θα διαβρωθούν γρήγορα.
Οι “πυραμίδες της Γης” είναι μοναδικές στο Νότιο Τιρόλο, αλλά αρκετά διαδεδομένες. Οι καλύτερες βρίσκονται στο Ritten, ένα οροπέδιο κοντά στο Bozen της βόρειας Ιταλίας, επίσης στο Platten κοντά στην Percha στην κοιλάδα Puster.





Διαβάστε επίσης:



1 σχόλιο :

  1. Τέτοιου είδους φαινόμενο έχουμε κ στην Ελλάδα. Ψάξτε μπουχαρια μικροβαλτου κ λιβαδερου κ θα δειτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή