Amfipoli News: Το «χρυσό μήλο» και οι πλούσιες ιδιότητές του

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Το «χρυσό μήλο» και οι πλούσιες ιδιότητές του



Τι συμβολίζει το κυδώνι και γιατί πρέπει να το βάλουμε στη ζωή μας
Πιστεύω πως το κυδώνι είναι καθαρά ένα παρεξηγημένο φρούτο. Σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στα δημοφιλή της εποχής ενώ οι περισσότεροι προτιμούν να το καταναλώνουν σε μορφή γλυκού, μαρμελάδας κτλ και όχι όπως ένα μήλο ή ένα αχλάδι, παρότι ανήκουν ακριβώς στην ίδια βοτανική οικογένεια. Γνωρίζετε όμως πως το κυδώνι θεωρείται από τα αρχαιότερα φρούτα και ήταν συνδεδεμένο με τη γονιμότητα, την ομορφιά και την υγεία;
Διαβάστε παρακάτω 11 πράγματα που πρέπει να μάθετε για το υπέροχο αυτό φρούτο…
1. Οι μύθοι και οι ιστορίες γύρω από το κυδώνι είναι πολλές… Κάποιοι ισχυρίζονται πως ο καρπός αυτός προϋπήρχε του μήλου και πιθανότατα ήταν αυτός που πρόσφερε η Εύα στον Αδάμ. Αλλοι υποστηρίζουν πως είναι το φρούτο που αναφέρεται στο Ασμα Ασμάτων καθώς και πως η κυδωνιά ήταν και τα χρυσά μήλα του κήπου των Εσπερίδων, που χάριζαν την αθανασία.
2. Αναφέρεται επίσης ως το «χρυσό μήλο» της έριδος που έδωσε ο Πάρις στη θεά Αφροδίτη, με αντάλλαγμα την ωραία Ελένη. Για το λόγο αυτό θεωρείται καρπός της ομορφιάς και του έρωτα.
3. Σύμφωνα με τον Ρωμαίο φυσιοδίφη και ιστοριογράφο Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, ο χρυσός καρπός έχει την ιδιότητα να αποτρέπει το «κακό μάτι». Ο Πλούταρχος από την πλευρά του, αναφέρει ότι οι νεόνυμφοι, σύμφωνα με το ελληνικό έθιμο, μοιράζονταν ένα κυδώνι, ώστε η πρώτη στοματική επαφή να μην είναι δυσάρεστη. Η παράδοση της κατανάλωσης κυδωνιού στους γάμους (για να αρωματίσει την αναπνοή της νύφης πριν μπει στον νυμφώνα) έφτασε μέχρι τον Μεσαίωνα.
4. Οι ονειροκρίτες θέλουν αυτόν που θα δει κυδώνι στον ύπνο του να έχει ευτυχία και γαλήνη στο σπιτικό του.
5. Ανήκει στο είδος κυδονέα και κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου ενώ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και της Ελλάδας.
6. Δεν είναι τυχαίο που οι Αρχαίοι το είχαν σε ιδιαίτερη εκτίμηση καθώς η διατροφική του αξία είναι αρκετά υψηλή. Τα κυδώνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαλκό ενώ περιέχουν επίσης βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το κάλιο μας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.
7. Το ωμό κυδώνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και ενάντια στη διάρροια και τη δυσπεψία. Ο χαλκός του μειώνει τις βλάβες στους ιστούς, στηρίζει την υγεία των οστών και των νεύρων, ενώ υποστηρίζει και τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, μειώνοντας την κούραση και την αδυναμία.
8. Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και του σακχάρου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πεκτίνη (διαλυτή φυτική ίνα). Θεωρείται αντιφλεγμονώδες, αντιικό και αντιαλλεργικό.
9. Θεωρείται αφροδισιακό για τις γυναίκες. Παράλληλα βοηθά τη γονιμότητα και μειώνει την εμφάνιση λοιμώξεων των γεννητικών οργάνων.
10. Περιέχει δύο πολύ σημαντικές ουσίες, τη θεαμίνη και τη ριβοφλαβίνη, που ενισχύουν τη μνήμη και την εγκεφαλική μας λειτουργία.
11. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά του συμμετέχουν μαζί με όλα τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα και μας καθιστούν επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Ταυτόχρονα τα κυδώνια έχουν αντιγηραντική δράση και πάλι λόγω των αντιοξειδωτικών τους.
Αλλες χρήσεις του κυδωνιού
-Γνωρίζετε πως παράγεται κρασί από κυδώνι; Μάλιστα, είναι πολύ ωφέλιμο για όσους πάσχουν από άσθμα, ενώ το λικέρ από κυδώνι βοηθά στη δυσπεψία και αντιμετωπίζει την αιμορραγία των ούλων.
– Μην πετάτε τα κουκούτσια του και μαζέψτε φύλλα. Το αφέψημα από κουκούτσια κυδωνιού είναι αντιβηχικό, αποχρεμπτικό και δραστικό κατά των ισχυρών πονοκεφάλων ενώ το τσάι από βρασμένα φύλλα, όπως και η πούλπα από ωμό ή βρασμένο κυδώνι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη διάρροια.
– Το κυδώνι μπορεί να αντικαταστήσει το μήλο σε όλες τις συνταγές (μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής) καθώς έχει το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα και την ίδια συμπεριφορά στο μαγείρεμα.
– Διαλέξτε τα κυδώνια που είναι μεγάλα, σκληρά και κίτρινα (με λίγα ή καθόλου σημεία πράσινου).
– Στα χρόνια του Σαίξπηρ το κυδώνι αναφερόταν ως… παρηγορητής του στομάχου. Το χρυσό φρούτο μάλιστα έγινε κρασί, μπράντι και λικέρ. Μάθετε και αυτό: η λέξη μαρμελάδα (marmelada) στα πορτογαλικά σημαίνει γλυκιά πάστα βρασμένου κυδωνιού (marmelo = κυδώνι) – εξ ου και η ονομασία όλων των φρουτένιων γλυκών ως μαρμελάδες.
– Φτιάξτε υπέροχο γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, κομπόστα και λικέρ.
– Ψήστε τα στο φούρνο ή σιγοβράστε τα χωρίς να προσθέσετε πολλή ζάχαρη. Να θυμάστε πως όσο μαγειρεύεται γλυκαίνει.
-Δοκιμάστε τα με το χοιρινό, το μοσχάρι ή το κοτόπουλο για να τους δώσετε μια γλυκόξινη γεύση.
-Αποθηκεύστε τα μέσα σε πλαστική σακούλα και διατηρείστε τα στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες.
Με πληροφορίες από diakonima.gr, clickatlife.gr και sigmalive.com, life-events.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου