Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την γέμιση : 600gr κιμάς ανάμεικτος (μισός χοιρινός - μισός μοσχαρίσιος),
1 λουκάνικο χωριάτικο (350gr),
1 1/2 φλ. ρύζι Καρολίνα,
4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο,
1 κ.σ. βούτυρο,
1 μεγάλο κρεμμύδι,
1 φλ. σέλινο ψιλοκομμένο,
1/4 απο ενα ματσάκι μαϊντανό,
1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο,
1 κ.γ. κοφτό κύμινο,
1 1/2 κ.γ. αλάτι,
2 φλ. νερό.
επίσης : 1 μέτριο λάχανο (2,5 Kg),
2 φλ. ζωμό κρέατος,
6 κ.σ. ελαιόλαδο,
πιπέρι,
αλάτι,
1 φλ. τριμμένη γκούντα.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την γέμιση.
Αφαιρέστε την μεμβράνη απο το λουκάνικο και ψιλοκόψτε το.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σέλινο και τον μαϊντανό.
Βάλτε το λάδι και το βούτυρο σε μια σωτέζα και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το λουκάνικο και τον κιμά και σωτάρετε καλά μέχρι να καβουρντιστούν. Προσθέστε το ρύζι και συνεχίστε το σωτάρισμα για 2-3 λεπτά. Σβύστε με 2 ποτήρια ζεστό νερό. Προσθέστε τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και το αλάτι και αφήστε να σιγοβράσει για μερικά λεπτά, μέχρι να πιεί το ζουμί του. Κατεβάστε το απο την φωτιά.
Ζεματίστε το λάχανο.
Οπως συνηθίζω, έψησα το φαγάκι μου στην γάστρα.
Αν τα κοτσάνια απο τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου είναι πολύ χοντρά μπορείτε να τα αφαιρέσετε.
Στρώστε τα μισά φύλλα απο το λάχανο μέσα στην γάστρα, αλατίζοντας και πιπερώνοντας τα ελαφρά. Στρώστε την γέμιση. Στρώστε απο επάνω τα υπόλοιπα φύλλα του λάχανου, ρίχνοντας τα πάλι λίγο αλατάκι και πιπεράκι. Περιχύστε με τον ζωμό (εγώ χρησιμοποίησα σπιτικό, απο μια γκαλαντίνα που είχα φτιάξει) και με το λάδι. Τέλος καλύψτε την επιφάνεια με την τριμμένη γκούντα.
Σκεπάστε την γάστρα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 3/4 περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Οταν είναι έτοιμο, βγάλτε την γάστρα απο τον φούρνο, ξεσκεπάστε την για να μην συσσωρευτούν οι υδρατμοί στο καπάκι της, και αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον για μισή ώρα, ώστε να μπορέσετε να το κόψετε χωρίς να διαλυθεί.
Σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες - πίτα ζεστούς. Τρώγονται ευχάριστα και τις επόμενες ημέρες, κατά προτίμηση ξαναζεσταμένοι στον μικροκυματικό.
illaboratoriodimmskg.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου