Amfipoli News: Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν βαριέστε ή πλήττετε και γι’ αυτό νυστάζετε. Η αβάσταχτη υπνηλία της βαρεμάρας

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν βαριέστε ή πλήττετε και γι’ αυτό νυστάζετε. Η αβάσταχτη υπνηλία της βαρεμάρας



Όση κούραση κι αν υπάρχει, όταν κάποιος παρακολουθεί κάτι που του εξάπτει το ενδιαφέρον ή έχει μια συζήτηση που τον αφορά, η κούραση επισκιάζεται.
Αντίθετα, εάν κάποιος είναι ξεκούραστος και βρίσκεται σε μια βαρετή κατάσταση ή έχει μια πληκτική συζήτηση, δημιουργείται αίσθημα κόπωσης και υπνηλία.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με συνεργασία Ιαπώνων και Κινέζων επιστημόνων, επικεντρώθηκε στη διαφορά του κανονικού ύπνου και αυτού που προκαλείται από τη βαρεμάρα.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν χημειογενετικές και οπτικές τεχνικές, με σκοπό να αναλύσουν τις αντιδράσεις των νευρώνων του εγκεφάλου και να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο προκαλείται υπνηλία.
Ο επικλινής πυρήνας, είναι μέρος του εγκεφάλου που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής για να τελέσει ο οργανισμός τις λειτουργίες του.
Η έρευνα έδειξε, ότι οι νευρώνες του επικλινή πυρήνα, μπορούν να προκαλέσουν «τεχνητό» ύπνο, που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το φυσικό ύπνο.

Ο «τεχνητός» ύπνος προκαλείται όταν βρισκόμαστε σε μια πληκτική κατάσταση και είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το φυσικό ύπνο

Δηλαδή, ο επικλινής πυρήνας έχει τη δυνατότητα να προκαλεί υπνηλία, όταν κάποιος βρίσκεται σε μια πληκτική κατάσταση.
Για την «τεχνητή» υπνηλία ευθύνεται η αδενοσίνη, μια ορμόνη που συνδέεται με τη δράση του επικλινή πυρήνα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ορμόνη παράγεται και εκκρίνεται όταν υπάρχει αίσθηση πλήξης, ώστε να αποφύγει κάποιος τη βαρετή περίσταση.
Είναι ουσιαστικά μια άμυνα του οργανισμού ενάντια στην πλήξη.
«Η  αδενοσίνη είναι μια ισχυρή υποψήφια για την εμφάνιση του ύπνου μέσω της επίδρασης του επικλινή πυρήνα», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας.
Η έκκριση της, αποστέλλει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι χρειάζεται ξεκούραση, όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν υπάρχει φυσική υπνηλία.
Οι υποδοχείς αδενοσίνης, σχετίζονται και με την αϋπνία λόγω καφεΐνης.
Η καφεΐνη που είναι γνωστό ότι καθυστερεί τον ύπνο, εμποδίζει την έκκριση αδενοσίνης στον εγκέφαλο, γι’ αυτό και καταφέρνει να διατηρεί το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση.
Οι ειδικοί γνωρίζοντας πλέον τη δράση της ορμόνης, μελετούν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καταπολεμηθεί η αϋπνία, διαταραχή του ύπνου που πλήττει παγκοσμίως περισσότερο από το 15% του πληθυσμού.
Πάντως στην ελληνική κουλτούρα και χωρίς τα αποτελέσματα έρευνας, η φράση «μας κοίμισες» αντέχει πολλούς αιώνες και συνδέει το βαρετό με τη διαπίστωση ότι φέρνει ύπνο.

valueforlife.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου