Amfipoli News: Νυμφόπετρες: Ο Μύθος του πέτρινου δάσους

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Νυμφόπετρες: Ο Μύθος του πέτρινου δάσους


« Πέτρα βουβή στο βορεινό πως νταγιαντίζεις πες μου
το ξεροβόρι του χιονιά, την όργητα τ' ανέμου... » 
*( Ψαραντώνης / Γιώργης Σταυρακάκης )

Έξω από τη Νυμφόπετρα του Δήμου Βόλβης, κοντά στη δυτική όχθη της λίμνης Βόλβης και 56 χλμ. Β.Α. της πόλης της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται οι «Νυμφόπετρες», ιδιόμορφος γεωλογικός σχηματισμός, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο της φύσης.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή σειρά από όρθιους ασβεστολιθικούς βράχους, για την προέλευση των οποίων υπάρχει πλούσια λαογραφική παράδοση.

Η Νυμφόπετρα έγινε γνωστή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό από αυτούς τους βράχους και τους θρύλους που τους ακολουθούν....

Ο επισκέπτης που έχει προορισμό από και προς την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη και χρησιμοποιεί την Εγνατία οδό έχει την δυνατότητα να κατέβει από τον κόμβου του Προφήτη και να γνωρίσει από κοντά το όμορφο τοπίο με τις Νυμφοπετρες.

Ο χώρος γύρω από αυτό το γεωλογικό συγκρότημα έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να περπατήσει ανάμεσα στο δάσος με τα πλακόστρωτα δρομάκια, να φωτογραφηθεί και να αναπαυθεί στα κιόσκια, απολαμβάνοντας την καταπληκτική θεά του τοπίου.

- Ο μύθος -

Σύμφωνα με μια εκδοχή της τοπικής λαογραφικής παράδοσης οι βράχοι προήλθαν από μια γαμήλια πομπή συνοδείας των μελλονύμφων προς την εκκλησία.
Η νύφη, γεμάτη πλεονεξία, πήρε όλα τα πράγματα από το σπίτι της μάνας της και το απογύμνωσε εντελώς. Στο δρόμο θυμήθηκε ότι ξέχασε το αδράχτι με το σφοντύλι και έστειλε ανθρώπους να τα πάρουν.
Η οργή της μάνας μετατράπηκε σε κατάρα και η νύφη με τη συνοδεία της έγιναν πέτρες.

- Η επιστημονική εξήγηση -

Ωστόσο η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου των ιδιόμορφων σχηματισμών πετρωμάτων είναι εντελώς διαφορετική και άκρως ενδιαφέρουσα καθώς καταγράφει την έντονη γεωμορφολογική δραστηριότητα της περιοχής κατά την διάρκεια της γεωλογικής εξέλιξης των πετρωμάτων που συγκροτούν το υπόστρωμα της περιοχής.

Η περιοχή ήταν και συνεχίζει να είναι γεωλογικά ενεργή με έντονη παρουσία αναβλυζόντων θερμοπιδάκων με θερμικό ρευστό που είχε μεγάλες συγκεντρώσεις διαλυμένων πετρωμάτων.

Η συνεχής εναπόθεση των αλάτων στα σημεία ανάβλυσης που ίσως ήταν εκείνη την εποχή κάτω από την επιφάνεια της τεράστιας λίμνης που υπήρχε εκεί και οι γεωλογικές εξελίξεις που ακολούθησαν, σχηματοποίησαν αυτή την κάθετη σε μορφή καμινάδας ανάπτυξη του τραβερτίνη (ιζηματογενές ανθρακικό πέτρωμα ) και έτσι όταν αυτοί οι σχηματισμοί βρέθηκαν στην επιφάνεια του εδάφους διαμόρφωσαν την ιδιαίτερη μορφή τους στη θέση Νυμφόπετρες !!!





f.b: strymonikos today
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου