Οι αυγόφετες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα του κυριακάτικου πρωινού, αλλά δεν είναι και η καλύτερη επιλογή όταν έχεις να ταΐσεις ένα σωρό στόματα.
Η παρακάτω συνταγή θα λύσει αυτό το πρόβλημα, γιατί ψήνεται στον φούρνο. Και το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να το ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ.
Σε άλλες συνταγές για αυγόφετες, τα ψωμάκια κόβονται σε κύβους, αλλά εμείς επιλέξαμε να κρατήσουμε τις φέτες ολόκληρες. Μπορεί η εμφάνιση να μην λέει πολλά (παρ’όλο που είναι πεντανόστιμο), αλλά με αυτόν τον τρόπο οι κόρες ψήνονται καλά και γίνονται τραγανές.
Σε κάποιες συνταγές βάζουν το ψωμί στο ταψί και από πάνω το μίγμα με το αβγό. Αυτό δεν είναι καλή ιδέα, γιατί σε κάποια σημεία το ψωμί διαλύεται και σε άλλα είναι ξερό. Η καλύτερη μέθοδος είναι να βουτήξετε κάθε φέτα του ψωμιού ξεχωριστά, να ρίξετε επιπλέον αβγό από πάνω και μετά να το αφήσετε όλο το βράδυ για να το ρουφήξει το ψωμί. Έτσι, οι αυγόφετες σας δεν θα βγουν λασπωμένες.
Στην Γαλλία δεν τις λένε αυγόφετες αλλά “pain perdu”, δηλαδή ξεχασμένο ψωμί. Κι αυτό γιατί οι αυγόφετες είναι καλύτερες με μπαγιάτικο ψωμί, ώστε να ρουφήξει το αβγό σαν σφουγγάρι, αλλά να μην λασπώσει. Αν το φτιάξετε από το προηγούμενο βράδυ, μπορείτε απλά να το βάλετε στο ψυγείο και να το ξεχάσετε. Το επόμενο πρωί θα έχετε ένα ονειρεμένο πρωινό.
Συνταγή για αυγόφετες (8-10 μερίδες)
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 15 λεπτά (συν μερικές ώρες επιπλέον για να ρουφήξει το ψωμί το αβγό)
Υλικά:
-8 ολόκληρα αβγά
-1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
-2 κ.σ. Εκχύλισμα βανίλιας
-1 κ.γ. Κανέλα σε σκόνη
-1/4 κ.γ. Τριμμένο μοσχοκάρυδο
-1/4 κ.γ. Αλάτι
-1 1/2 φλιτζάνια γάλα
-1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
-1 φραντζόλα ψωμί με προζύμι σε φέτες
-1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
-2 κ.σ. Εκχύλισμα βανίλιας
-1 κ.γ. Κανέλα σε σκόνη
-1/4 κ.γ. Τριμμένο μοσχοκάρυδο
-1/4 κ.γ. Αλάτι
-1 1/2 φλιτζάνια γάλα
-1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
-1 φραντζόλα ψωμί με προζύμι σε φέτες
Γαρνιτούρα:
-1 φλιτζάνι καρύδια πεκάν, κομμένα
-1/4 κ.γ. Τριμμένο μοσχοκάρυδο
-1 κ.γ. Κανέλα σε σκόνη
-Μια πρέζα αλάτι
-1/4 φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
-1/4 φλιτζανιού κρύο βούτυρο κομμένο
-1/4 κ.γ. Τριμμένο μοσχοκάρυδο
-1 κ.γ. Κανέλα σε σκόνη
-Μια πρέζα αλάτι
-1/4 φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
-1/4 φλιτζανιού κρύο βούτυρο κομμένο
Προετοιμασία
1. Αλείψτε με μπόλικο βούτυρο τον πάτο ενός ταψιού 23 επί 33 εκατοστά. Αφήστε το στην άκρη.
2. Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπήστε τα αβγά, την ζάχαρη, την βανίλια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το γάλα και την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
3. Βουτήξτε στο μίγμα με το αβγό τις φέτες του ψωμιού μία μία και τοποθετήστε τις στο ταψί. Ρίξτε το υπόλοιπο μίγμα από πάνω. Καλύψτε το ταψί με ζελατίνα και βάλτε το στο ψυγείο για μερικές ώρες ή όλο το βράδυ.
4. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά της γαρνιτούρας, εκτός από το βούτυρο. Μόλις ομοιογενοποιηθούν, κόψτε το βούτυρο σε κομμάτια και ρίξτε το μέσα στο μίγμα. Ανακατέψτε, αλλά μην διαλύσετε τελείως το βούτυρο. Καλύψτε το μπολ και ρίξτε το μίγμα λίγο πριν ψηθούν οι αυγόφετες.
5. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
6. Μόλις μουλιάσουν, βγάλτε το ταψί από το ψυγείο και ρίξτε από πάνω το μίγμα με το μοσχοκάρυδο. Αν θέλετε να γίνει σαν πουτίγκα ψωμιού, ψήστε για 45 λεπτά. Αν θέλετε να βγει πιο σφιχτό, ψήστε για μία ώρα.
7. Σερβίρετε με σιρόπι σφενδάμου και φρέσκα φρούτα.
Συμβουλή του σεφ:
-Κόψτε τις αυγόφετες σαν κέικ, αντί για ξεχωριστά κομμάτια. Έτσι όλοι θα φάνε λίγο από το υγρό τοστ και λίγο από την γαρνιτούρα.
Δοκιμάστε αυτή την συνταγή και θα μας θυμηθείτε!
πηγή : fanpage
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου