Amfipoli News: ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ


ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ
2 κιλά ζάχαρη
2 λίτρα νερό
2 γρμ. ξινό
300 γρμ. νισεστέ (κορν φλάουρ) 
100 γρμ. σπασμένα αμύγδαλα καβουρδισμένα (προαιρετικά) 
άρωμα ζαχαροπλαστικής
χρώμα ζαχαροπλαστικής
500 γρμ. ζάχαρη άχνη
60 γρμ. νισεστέ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟΥ

Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και το ξινό, να φτάσει στους 105ο C.
Διαλύουμε τον νισεστέ σε λίγο νερό και τον ρίχνουμε λίγο, λίγο στο σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς. Το μείγμα θα αρχίσει να πήζει. 
ΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΔΗΝΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΥΣΑΚΙΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΑΝΕ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ. 
Όσο σφίγγει το μείγμα συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μεγάλη προσοχή, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει, η θερμοκρασία πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. 
Μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 120ο κλείνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το άρωμα και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Εγώ έβαλα 12 σταγόνες χρώμα. Η δόση στο άρωμα και στο χρώμα είναι υποκειμενική. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Κάνουμε το τελευταίο ανακάτεμα για να πάνε παντού τα αμύγδαλα και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, το δικό μου είναι 25Χ37 και πασπαλίζουμε με μπόλικο νισεστέ για να καλύψει πυθμένα και τοιχώματα.
Ρίχνουμε το καυτό μείγμα στο ταψί και αμέσως κοσκινίζουμε στην επιφάνεια του 500 γρ. άχνη ζάχαρη.
Αφήνουμε να κρυώσει και να στεγνώσει για τουλάχιστον 12ώρες. Μετά γυρίζουμε ανάποδα το ταψί στον μπάγκο, ξεσκονίζουμε την επιφάνεια του λουκουμιού με πινέλο για να φύγει ο λαδωμένος νισεστές και κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη ζάχαρη για να το καλύψει πλήρως.
Με μια σπάτουλα κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια περίπου 3 εκατ. ή σε 1 εκ. αν θέλουμε μπουκιές.
Ανακατεύουμε τα λουκούμια και τα φυλάσσουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο άρωμα ή χρώμα ζαχαροπλαστικής θέλουμε καθώς ροδόνερο, ανθόνερο ή μαστιχέλαιο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

‎Τασος Ζευγ‎ προς Μπαχάρι και κανέλα.
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου