Amfipoli News: Χαλβάς σιμιγδαλιού

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Χαλβάς σιμιγδαλιού


Ο καλός χαλβάς, για μένα, πρέπει:
• να έχει καλά καβουρδισμένο σιμιγδάλι σε καλό (αλλά όχι πολύ) ελαιόλαδο που δεν έχει βαριά μυρωδιά.
• να έχει την ολόσωστη ποσότητα σιροπιού, ώστε να μην είναι στεγνός αλλά να μπορεί να κόβεται και σε σταθερές φέτες. 
• να έχει έντονη μυρωδιά κανέλας και ακόμα πιο έντονη γαρύφαλλου. Πάντα χρησιμοποιώ και σκόνες και ξυλάκια μέσα στο σιρόπι.
• να έχει εσάνς λεμονιού. Αλλά μπορείτε να βάλετε και φλούδα πορτοκαλιού στο σιρόπι, για πιο διαφορετική γεύση. Μπορείτε να βάλετε και τα δύο. 
• να γίνεται καλύτερος στη γεύση μέρα με τη μέρα.

Οι σταφίδες και τα αμύγδαλα και όλα τ'άλλα τα μπιχλιμπίδια, για μένα, είναι προαιρετικά και δεν καλυτερεύουν τη γεύση του χαλβά. Μια φορά έβαλα ρόδια μέσα, καλός ήταν αλλά δεν τρελάθηκα. Το καλοκαίρι έκανα κάτι καλύτερο: τον στόλισα με καραμελωμένα ροδάκινα που είχαν ένα πολύ μυρωδάτο σιρόπι. Καλός ήταν. Γενικά, ο χαλβάς ταιριάζει με τα φρούτα και κυρίως τα σιροπιαστά φρούτα, κομπόστες, μαρμελάδες κλπ. Επίσης, ταιριάζει με το παγωτό βανίλια!

Το πακέτο του χοντρού σιμιγδαλιού έχει πίσω τη συνταγή για χαλβά και είναι αλάνθαστη, αλλά εγώ πάντα βάζω παραπάνω σιρόπι, γιατί τον θέλω πιο ζουμερό, έτσι τον έχω μάθει από τη γιαγιά. Προσοχή, το σιρόπι πρέπει να έχει δέσει καλά, αν είναι νερουλό θα λασπώσει ο χαλβάς. Εγώ έτσι την έχω πατήσει.

Βάλτε πρώτα όλα τα υλικά για το σιρόπι (5 φλιτζάνια νερό, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 1 φλιτζάνι μέλι, 2 ξύλα κανέλας, μπόλικη σκόνη κανέλας, 3 καρφάκια γαρύφαλλο και λίγη σκόνη, φλούδα από 1 λεμόνι) σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν και αφού δέσει το σιρόπι, κρατήστε το σε χαμηλή θερμοκρασία να κοχλάζει και ξεκινήστε να καβουρδίζετε το σιμιγδάλι.

‎Αστέρω Ράπτη - Μπαχάρι και κανέλα
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου