Η Ελλάδα κρύβει έναν θησαυρό που μπορεί να εκτοξεύσει την οικονομία της, σύμφωνα με το Bloomberg.
Πρόκειται για την τρούφα, τον ακριβότερο μύκητα στον κόσμο για τον οποίο, μερικά από τα διασημότερα εστιατόρια και καταστήματα ειδών διατροφής στον κόσμο, πληρώνουν χιλιάδες ευρώ το κιλό, προκειμένου να αποκτήσουν τα κονδυλόσχημα μανιτάρια.
Η Ιταλία είναι η χώρα, όπου «κρατά τα ινία» με την καλύτερη τρούφα στον κόσμο, με 25 είδη τρούφας, η πώληση των οποίων καταγράφει ετήσιο κύκλο εργασιών 400 εκατομμυρίων ευρώ. Το 99% της λευκής τρούφας που πωλείται παγκοσμίως προέρχεται από τη χερσόνησο.
Παρ” όλα αυτά, όμως, αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι οι λευκές τρούφες Alba τρούφες-κονδύλου magnatum pico – μεγαλώνουν επίσης εξαιρετικά καλά και στην Ελλάδα.
Σε αντίθεση με τις τρούφες της Ιταλίας, που έχουν εκσκαφεί και τρώγονται εδώ και αιώνες, οι τρούφες της Ελλάδας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητες. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που η εταιρεία εξαγωγών Eklekto, με βάση την Αθήνα, είδε τις δυνατότητές τους για την αγορά των ΗΠΑ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει κι ένας πρόσθετος λόγος για να δοκιμάσει κάποιος τις ελληνικές τρούφες. Συνήθως, αμέτρητοι μεσάζοντες αγγίζουν μια ιταλική τρούφα προτού φτάσει στην κουζίνα κάποιου εστιατορίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες, ο καταναλωτής να μην γευτεί όλη την ένταση του προϊόντος. Οι ιδρυτές όμως της εταιρείας Eklekto, Πίτερ Βέλτμαν και Γιώργος Αθάνας, λένε ότι εργάζονται μόνο με μια μικρή ομάδα και γνωρίζουν ακριβώς από πού προέρχεται το προϊόν. Εκτός από το άτομο που εργάζεται με το πιστό του σκυλί στην αναζήτησή τους, ο Βελτμαν και ο Αθάνας, είναι οι μόνοι άνθρωποι που αγγίζουν τις τρούφες πριν από την εξαγωγή τους, λέει η εταιρεία.
Για το 2017, η τιμή της πολύτιμης λευκής τρούφας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα 60 ετών. Και χάρη στο γεγονός πως οι τιμές της ιταλικής τρούφας ανεβαίνουν λόγω ξηρασίας, η περίοδος για την ελληνική τρούφα είναι εξαιρετική. Πέρυσι, οι ιταλικές τρούφες πωλούνταν για 3.5000 δολάρια το μισό κιλό χονδρικής. Οι ελληνικές τρούφες είναι ελαφρώς φθηνότερες, με κόστος 3.150 δολάρια το μισό κιλό. Αλλά και οι μαύρες τρούφες Perigord, που είναι εξίσου νόστιμες αλλά όχι τόσο σπάνιες, έφτασαν τα 840 δολάρια.
ΠΗΓΗ: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου