Amfipoli News: Ημέρα Δασών: Το Παγγαίο και η σχέση του με τους ανθρώπους

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Ημέρα Δασών: Το Παγγαίο και η σχέση του με τους ανθρώπους



Μια ευκαιρία για επιβεβαίωση της διαχρονικής σχέσης των ανθρώπων που ζούσαν από την αρχαιότητα και κατοικούν έως και σήμερα στην περιοχή της Αμφίπολης Σερρών, με το ιστορικό βουνό του Παγγαίου, αλλά και μια φωτογραφική πρόκληση που έχει στόχο την τουριστική προβολή της περιοχής και την ανάδειξη του μεγάλου και πλούσιου δάσους της, αποτελεί η συμμετοχή του μη κερδοσκοπικού Συλλόγου «Ωδή Αμφιπόλεως»στον φωτογραφικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας (FAO).
Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας των Δασών στις 21 Μαρτίου, ο FAO διοργάνωσε διαγωνισμό με θέμα «Δάση και Βιώσιμες πόλεις», καλώντας τους ενδιαφερόμενους να αποθανατίσουν τα δάση και τα δέντρα των πόλεων και τους ανθρώπους που επωφελούνται από αυτά.
Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα αυτό και εξυπηρετώντας τον σκοπό του για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ο σύλλογος ενεργοποίησε επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, αλλά και διάφορους άλλους συλλόγους της περιοχής, ώστε να φωτογραφήσουν το δάσος του Παγγαίου, γεμάτο από έλατα, οξιές, καστανιές, δρύες και πλατάνια και πολλά είδη φυτών, καθώς και τα χωριά που είναι στους πρόποδές του.
«Ενημερωθήκαμε για την πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας σχετικά με τα δάση και το αστικό περιβάλλον και προσπαθήσαμε να πείσουμε ανθρώπους να έρθουν και να φωτογραφήσουν το βουνό, να το περπατήσουν στην ουσία και έτσι να ξεκινήσει μια συζήτηση με την ανάρτηση φωτογραφιών και την ανάδειξη της σχέσης του δάσους με τους ανθρώπους», αναφέρει ο πρόεδρος της Ωδής Αμφιπόλεως, Γιώργος Μακουσιάρης, προσθέτοντας πως στόχος ήταν το δάσος να γίνει κομμάτι του τουριστικού προϊόντος που θέλουν να αναδείξουν στον κόσμο.
Ανάδειξη της ιστορικότητας του βουνού
Το Παγγαίο είναι το δεύτερο ιστορικότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο. Φημισμένο για τα χρυσωρυχεία και τα αργυρωρυχεία του καθώς και για τη ναυπηγήσιμη ξυλεία των δασών του, που χάρισε έναν στόλο στον Μέγα Αλέξανδρο, όταν ξεκίνησε την εκστρατεία του από την Αμφίπολη προς την Ασία.
«Θέλαμε να αναδειχθεί η μυθολογία και η νεότερη ιστορία του, που έχει σχέση και με τους άλλους ορεινούς όγκους της περιοχής, τα όρη Μενοίκιο και Κερδύλια. Να αρχίσει να τα συζητά ο κόσμος και να δείξουμε ότι οι κωμοπόλεις και οι μικροί οικισμοί της περιοχής έχουν άμεση σύνδεση με το βουνό και το δάσος του», σημειώνει ο κ. Μακουσιάρης. Αυτή η διαχρονική σχέση βουνού και ανθρώπων και η σύνδεσή του με την ιστορία και τις δραστηριότητες συνεχίζεται και σήμερα στον πρωτογενή τομέα.
Τα εξαιρετικά κρασιά από μικρά οινοποιεία, τα πολλά αποστακτήρια για τοπικό τσίπουρο, τα θαυμάσια μέλια από το Παγγαίο, τις ελιές, τα αμύγδαλα και την αμυγδαλόψιχα, τα πολλά και καλής ποιότητας προϊόντα, όπως λέει ο κ. Μακουσιάρης, θα ομαδοποιηθούν και θα προβληθούν σε έναν τουριστικό οδηγό που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο ο σύλλογος.
Πηγή: Ypaithros.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου