Amfipoli News: Αχλαδοχώρι: Το Πανέμορφο Χωριό με τα 9 Γεφύρια - Μια ανάσα από τις Σέρρες !

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Αχλαδοχώρι: Το Πανέμορφο Χωριό με τα 9 Γεφύρια - Μια ανάσα από τις Σέρρες !


Αχλαδοχώρι Σερρών: Το χωριό με τα 9 γεφύρια

Κατευθυνθείτε προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στην κοιλάδα ανάμεσα στον Όρβηλο και τους Βρόντους. Εκεί θα εντοπίσετε το πανέμορφο Αχλαδοχώρι Σερρών το χωριό με τα περισσότερα γεφύρια στη Μακεδονία. Ο Κρουσοβίτικος ποταμός που το διασχίζει έχει πάνω του 5 γεφύρια με πιο εντυπωσιακό αυτό του Αγίου Αρχαγγέλου με μήκος 7,50 μέτρα, πλάτος 2,50 μέτρα και ύψος 2,70. Λίγο έξω από το Αχλαδοχώρι ο Ασπροπόταμος ή Μπελίτσα έχει άλλα 4 πέτρινα γεφύρια τα οποία αξίζει να δείτε.
Ο μεγαλοπρεπής ναός του Προφήτη Ηλία
Στο κέντρο του Αχλαδοχωρίου επισκεφτείτε και θαυμάστε έναν περίφημο και ιστορικό ναό. Ο Προφήτης Ηλίας, που τιμάται ως προστάτης του χωριού, δεσπόζει στο σημείο από το 1870 με την παράδοση να αναφέρει πως αρχικά ήταν ένα μικρό εκκλησάκι. 
Οι κάτοικοι όμως απέδιδαν στον Προφήτη Ηλία την οικονομική ευμάρειά τους και τις πλούσιες σοδειές και αποφάσισαν να τον τιμήσουν χτίζοντας τον μεγαλόπρεπο αυτό ναό. Η οικοδόμηση του ξεκίνησε το 1867 ενώ ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα.
Αποτέλεσμα εικόνας για προφήτης ηλιας αχλαδοχωρι
Η Κερκίνη «στο πιάτο σας» από το βυζαντινό κάστρο
Μισή ώρα απόσταση από το Αχλαδοχώρι μπορείτε να επισκεφτείτε το ιστορικό Σιδηρόκαστρο. Η κωμόπολη των 5.000 κατοίκων θα σας εντυπωσιάσει με τα αρχοντικά και τις διατηρητέες οικίες της αλλά κυρίως με το βυζαντινό της κάστρο που δεσπόζει στην πόλη από το 527 μ.Χ. Επί τουρκοκρατίας είχε γίνει γνωστό ως Ίσσαρι καθώς αποκαλείτο Δεμίρ Ισσάρ δηλαδή «Σιδερένιο Κάσρο». Από τον λόφο ύψους 155 μέτρων μπορείτε να θαυμάσετε την εντυπωσιακή θέα προς τον Στρύμονα αλλά και τη λίμνη Κερκίνη.
Έκρηξη αδρεναλίνης στον Στρύμονα
Κάντε rafting, canoe ή kayak στον ποταμό Στρυμόνα. Ξεκινήστε την πορεία σας από τον Προμαχώνα, ένα χωριό κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, και καταλήξτε στη Γέφυρα του Πετριτσίου. Αυτή η διαδρομή των 15 χλμ. περίπου θα ανεβάσει την αδρεναλίνη σας στα ύψη.

Το Αχλαδοχώρι είναι το μοναδικό χωριό στη Μακεδονία που έχει εννέα, συνολικά γεφύρια, στην κτηματική του περιοχή. Κατά πάσα πιθανότητα είναι και το πρώτο στον Ελληνικό χώρο σε αριθμό πέτρινων γεφυριών στην περιοχή του.
Η ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού γεφυριών εξηγείται από τη μεγάλη ανάπτυξη που είχε το χωριό παλιότερα (προπολεμικά αριθμούσε 10.000 κατοίκους).
Το εξαιρετικά διακεκομμένο και δύσβατο έδαφος στις χαράδρες των δύο ποταμών, σε αντίθεση με το ομαλό, γενικά, ανάγλυφο της περιοχής. Έτσι οι κάτοικοι αναγκάστηκαν στο μακρινό παρελθόν (οπωσδήποτε πριν τα τέλη του 19ου αιώνα), να κατασκευάσουν αυτά τα γεφύρια για να επικοινωνήσουν με τα χωράφια και τα εκτεταμένα βοσκοτόπια τους, αλλά και με τα γύρω χωριά. Μαρτυρίες και παραδόσεις σχετικές με τα γεφύρια δε θυμούνται ούτε οι γεροντότεροι του χωριού. Τα γεφύρια στον Κρουσοβίτη (ή Κρουσοβίτικο), μέσα στο Αχλαδοχώρι είναι κατά σειρά (ανεβαίνοντας το ποτάμι) τα εξής:
1) Άγιου Αρχάγγελου
Από το όνομα παρακείμενης εκκλησίας. Μονότοξο με μήκος 7,50 μ., πλάτος 2,50 μ., ύψος 2,70 μ. Είναι επισκευασμένο με τσιμεντένιο στηθαίο και κάγκελα, που αλλοιώνουν το παραδοσιακό στυλ του γεφυριού. Οι λιθοδομές του έχουν μεγάλες, ημιλαξευτές αλλά και αρκετές ακατέργαστες πέτρες.
2) Κουτσϊβετς
Η ονομασία, όπως και όλων των υπολοίπων γεφυριών προέρχεται από παλιά, σλαβικά τοπωνύμια. Είναι μονότοξο, με προσθήκες (σιδερένια κάγκελα, μεταλλικοί σωλήνες) που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του. Έχει μήκος 12 μ., πλάτος 2,60 μ. και ύψος 3,50 μ. 
3) Γκίρκα
Μονότοξο, με το ένα βάθρο να εδράζεται ψηλότερα από το άλλο. Διαστάσεις: Μήκος 11,50 μ., πλάτος 2,70 μ., ύψος 4,20 μ. Έχει κι αυτό τσιμεντένιο στηθαίο και σιδερένια κάγκελα. Στη δυτική όψη φέρει ανάγλυφο σταυρό και πλάκα, πάνω στους πωρόλιθους του τόξου. Στην πλάκα αναγράφεται η χρονολογία 1868 και δυσανάγνωστα γράμματα. Στην ανατολική όψη. πάνω στην αψίδα του τόξου υπάρχει σιδερένιος κρίκος, όπου, πιθανόν, να υπήρχε παλιότερα κρεμασμένο κουδούνι.
4) Πίτσουρ
Είναι το τελευταίο γεφύρι μέσα στο χωριό και το μικρότερο απ' όλα. Είναι μονότοξο, έχει τσιμεντένιο στηθαίο και σιδερένια κάγκελα, όπως και τα άλλα τρία κι αυτό γιατί χρησιμοποιούνται και σήμερα για την επικοινωνία από τις δύο όχθες του ρέματος, που χωρίζει το χωριό σε δύο συνοικίες. Έχει μήκος 6.20 μ., πλάτος 3 μ. και ύψος 3,60 μ. Στην ανατολική όψη, πάνω στην τοιχοποιία υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα με σταυρό, στα τέσσερα μέρη του οποίου είναι γραμμένη η συντομογραφία ΙΓ-Χ8-ΝΙ-ΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά). Πάνω από το σταυρό γράφει: "ΕΤΟΣ 1871" και από κάτω "ΛΠΡΗΛΗΟΥΣ", "ΗΤΗΣΟ ΒΙΛΡΙΟ". "ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ" (και τρία ακόμη γράμματα δυσανάγνωστα), όλα με γαλάζιο χρώμα.
Έξω από το χωριό, στο ίδιο ποτάμι, δίπλα στο δρόμο που οδηγεί προς το Σιδηρόκαστρο, υπάρχει το πέμπτο γεφύρι του Κρουσοβίτη:
5) Σαμόκβα
Είναι μονότοξο, με τσιμεντοεπιχρισμένες όψεις και τσιμεντένιο στηθαίο ύψους 1 μ. Έχει μήκος 16 μ., πλάτος 2.90 μ. καν ύψος 5.70 μ. Επάνω του διατηρείται το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι.
Τα υπόλοιπα τέσσερα γεφύρια βρίσκονται στο ρέμα της Μπέλιτσας, πριν τη συμβολή της με τον Κρουσοβίτη. Είναι με τη σειρά ανεβαίνοντας το ποτάμι τα εξής:
6) Πεχτσέτα
Είναι μονότοξο, με τσιμεντένιο στηθαίο και διπλή σειρά στο τόξο: η εσωτερική με πωρόλιθο και η εξωτερική με πλάκες. Έχει μήκος 18 μ., πλάτος 2,70 μ., και ύψος 5,50 μ. Σε μια πέτρα του τόξου υπάρχει ανάγλυφος σταυρός, ενώ στη δυτική όψη υπάρχει κενό πλαίσιο, που κάποτε περιείχε αναμνηστική πλάκα, η οποία αφαιρέθηκε.
7) Το Μουβίτσα
Είναι μονότοξο. Η ονομασία προέρχεται από το μέρος που χτυπούσαν τα ρούχα στο νερό του ποταμού. Έχει μήκος 13 μ., πλάτος 2,50 μ. και ύψος 5 μ. Επάνω του υπάρχει λιθόστρωτο και σώζονται υπολείμματα από πέτρινα στηθαία ύψους 20 εκατοστών. Οι κλίσεις είναι απότομες στο επάνω μέρος του τόξου, το οποίο στο βόρειο τμήμα του είναι ημικατεστραμμένο. Η αψίδα του είναι με πωρόλιθο.
8) Κάτω Μπελίτβα προστέθηκαν τσιμεντένια στηθαία με μικρές αντηρίδες.
Είναι δίτοξο, με μήκος 23 μ., πλάτος 2,70 μ. και ύψος 6,70 Από κει περνούσε ο δρόμος που οδηγούσε στις Σέρρες. Μαζί με το επόμενο (Άνω Μπελίτσα) είναι τα μεγαλύτερα του Λαϊλιά. Σώζεται ακόμα ο παλιός λιθόστρωτος δρόμος . Καλύπτεται από πλατάνια και αναρριχώμενη πέτρα από το γεφύρι, προς νότο. Σε απόσταση 100 μ. βορειοδυτικάτου του γεφυριού υπάρχουν ερείπια νερόμυλου που ανήκε στην εκκλησία του χωριού.

9) Άνω Μπελίτσα ή Τζιογκόλα
Είναι μονότοξο με μήκος 23 μ., πλάτος 2,80 μ, και ύψος 7 μ. Η καμάρα του αποτελείται εν μέρει από πωρόλιθους, το υπόλοιπο γεφύρι είναι από την τοπική πέτρα (σχιστόλιθο) και επάνω του έχουν κατασκευαστεί τσιμεντένια κάγκελα. Όπως όλα τα γεφύρια στο ποτάμι της Μπέλιτσας βρίσκεται μέσα σε πυκνό δάσος από πλατάνια, που το καθιστούν σχεδόν αθέατο.
Πηγή: autotriti.gr, frontoffice-mitrousis.dev.edu.uoc.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου