Amfipoli News: Δημιουργήθηκε ένζυμο που διασπά τα πλαστικά πολύ πιο γρήγορα από τη φύση. Το νέο ισχυρό όπλο κατά των πλαστικών

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Δημιουργήθηκε ένζυμο που διασπά τα πλαστικά πολύ πιο γρήγορα από τη φύση. Το νέο ισχυρό όπλο κατά των πλαστικών



Βρετανοί και Αμερικάνοι επιστήμονες δημιούργησαν ένζυμο, που διασπά μέσα σε λίγες μέρες το ΡΕΤ ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά.
Για πρώτη φορά θα διευκολυνθεί η ολοκληρωτική διάσπαση και η ανακύκλωση εκατομμυρίων τόνων πλαστικών, ιδιαίτερα μπουκαλιών κατασκευασμένων από ΡΕΤ (polyethylene terepththalate).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μακ Γκίχαν του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελετούσαν το φυσικό ένζυμο PETάση, ενός βακτηρίου που είχε ανακαλυφθεί το 2016 στην Ιαπωνία και το οποίο από μόνο του «τρώει» το πλαστικό ΡΕΤ.
Το ΡΕΤ δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1940 και από τότε τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμάτων έχουν κατακλύσει τις θάλασσες σε όλο τον κόσμο. Κάθε λεπτό πωλούνται περίπου ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια ανά τον κόσμο και μόνο το 14% ανακυκλώνεται. Αλλά ακόμη και μέσω της ανακύκλωσης δεν υπάρχει η δυνατότητα το ίδιο πλαστικό να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά ώστε να φτιαχτούν νέα διαφανή πλαστικά μπουκάλια.
Η δημιουργία του ενζύμου θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στη μάχη κατά της ρύπανσης της θάλασσας και της ξηράς. Μέσα σε λίγες μέρες το νέο ένζυμο διασπά πλαστικά, πολύ πιο γρήγορα από τη φύση. Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι τυχαία ανακάλυψαν ένα τρόπο, με την προσθήκη μερικών αμινοξέων, να τροποποιήσουν μέσω βιοτεχνολογίας το ένζυμο, έτσι ώστε να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικό στο να «καταβροχθίζει» τα πλαστικά ΡΕΤ.
Έχουν ξεκινήσει να εργάζονται για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το τροποποιημένο ένζυμο, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί σε μαζική βιομηχανική κλίμακα και με γρηγορότερο ρυθμό στη διάσπαση των πλαστικών. Ήδη διαπίστωσαν ότι το μεταλλαγμένο ένζυμο μπορεί να «φάει» και το PEF (polyethylene furandicarboxylate), ένα βιοπλαστικό υποκατάστατο του ΡΕΤ.
valueforlife.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου