Παράγοντες που δεν γνωρίζατε ότι επηρεάζουν το βάρος
Το αδυνάτισμα έχει να κάνει με διατροφή και άσκηση, αλλά υπάρχουν και μερικοί παράγοντες… στα παρασκήνια.
Όλοι μας κάποια στιγμή θέλαμε να χάσουμε κιλά. Και γνωρίζουμε ότι το αδυνάτισμα είναι πρακτικά το αποτέλεσμα της πρόσθεσης σωστή διατροφή + γυμναστική. Κι όμως, υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το βάρος μας, και ίσως να μην γνωρίζατε για αυτούς…
Τα μικρόβια του εντέρου
Πιστεύεται ότι η πανίδα του εντέρου μας, εκείνα τα καλόβολα μικρόβια που βοηθούν στην πέψη, επηρεάζει το βάρος μας. Όσο πιο πλούσια και γεμάτη ποικιλία είναι η διατροφή μας, τόσο περισσότερα είδη μικροβίων θα ζουν στο έντερό μας, και τόσο καλύτερη θα είναι η διαδικασία της πέψης. Ένας τρόπος για να αυξήσουμε την πανίδα του εντέρου μας, αλλά και να βελτιώσουμε την πέψη μας, είναι να τρώμε πολλές φυτικές ίνες.
Τα γονίδια
Όπως θα έχετε προσέξει, η διατροφή και η γυμναστική δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα για όλους. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge πιστεύουν πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γονίδιά μας μπορεί να ευθύνονται μέχρι και για 40-70% του βάρους μας. Ορισμένα γονίδια επηρεάζουν την όρεξη, όπως και τι φαγητό μπορεί να προτιμά ο καθένας, αλλά και το πώς καίμε τις θερμίδες, και πώς ο οργανισμός μας διαχειρίζεται το λίπος.
Η ώρα της ημέρας
Έχετε ακούσει την κλασική φράση, “Να τρως πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν λόρδος και δείπνο σαν ζητιάνος”; Δεν είναι και τόσο λάθος. Όσο πιο αργά μέσα στην ημέρα τρώμε, τόσο πιο πιθανό είναι να πάρουμε κιλά. Για αυτό και δεν πρέπει ποτέ να αμελούμε το πρωινό μας. Ο οργανισμός μας διαχειρίζεται πολύ πιο αποτελεσματικά τις θερμίδες κατά τις πρωινές ώρες.
Το πώς είναι η κουζίνα μας
Μερικές φορές, αρκεί να “μπερδέψουμε” τον εγκέφαλό μας. Αν, για παράδειγμα, ανθυγιεινά σνακς βρίσκονται σε κοινή θέα στην κουζίνα μας, είναι πιο πιθανό να τα καταναλώσουμε. Προσπαθήστε να τα απομακρύνετε εντελώς, ή έστω να τα τοποθετήσετε μέσα σε ντουλάπια. Φροντίστε, όμως, να έχετε πάντα σε κοινή θέα φρούτα.
Οι ορμόνες
Η βαριατρική επέμβαση δεν θεωρείται επιτυχημένη επειδή δημιουργεί ένα μικρότερο στομάχι, αλλά προκαλεί και ορμονικές αλλαγές που μας βοηθούν. Η όρεξή μας ελέγχεται από τις ορμόνες μας, και έχει ανακαλυφθεί ότι η βαριατρική επέμβαση κάνει τις ορμόνες που μας κάνουν να πεινάμε να μειώνονται, και αυξάνει τις ορμόνες που προκαλούν αίσθηση κορεσμού. Προφανώς, αυτή η επέμβαση δεν ενδείκνυται για όλους, και υπάρχουν αυστηρές περιοριστικοί παράμετροι ασφαλείας.
iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου