Amfipoli News: Το χωριό που οι κάτοικοι έπεφταν σε βαθύ ύπνο που κρατούσε μια εβδομάδα. Οι έρευνες για να βρεθούν τα σπάνια αίτια

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Το χωριό που οι κάτοικοι έπεφταν σε βαθύ ύπνο που κρατούσε μια εβδομάδα. Οι έρευνες για να βρεθούν τα σπάνια αίτια



Το 2013 δεκάδες κάτοικοι ενός χωριού στο Καζακστάν έπεφταν ξαφνικά σε έναν βαθύ ύπνο που μπορεί να κρατούσε μέχρι και μια ολόκληρη εβδομάδα. Τα μέσα μιλούσαν για το «σύνδρομο του ύπνου», ενώ πολλοί το χαρακτήριζαν ως το «χωριό των καταραμένων». Κανένας όμως, δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί συνέβαινε αυτό. 
Πολλοί από τους κατοίκους του χωριού Καλάτσι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, έπεφταν για ύπνο σε ανυποψίαστο χρόνο και τόπο, στο σχολείο, στο σπίτι, στο δρόμο, ακόμη και όταν οδηγούσαν.
Όταν ξυπνούσαν μετά από μέρες, δεν θυμόνταν τίποτα, ενώ πολλοί είχαν παραισθήσεις.
Ένα κορίτσι ανέφερε ότι έβλεπε το κεφάλι της μητέρας της στο σώμα ελέφαντα.
Άλλοι έβλεπαν φίδια στο κρεβάτι, σκουλήκια να τρώνε τα χέρια τους, άγρια άλογα να τους επιτίθενται. Αφού ξυπνούσαν από το μυστηριώδη λήθαργο, ζαλίζονταν και συμπεριφέρονταν σαν μεθυσμένοι. Μάλιστα, πολλοί άνδρες είχαν έντονη επιθυμία για σεξουαλική επαφή.


Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν και στο σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό Krasnogorsk. Ερήμωσε όταν έκλεισαν τα ορυχεία ουρανίου

Το πρώτο περιστατικό που καταγράφηκε το 2013 ήταν η Lyubov Belkova. Εργαζόταν στη λαϊκή αγορά όταν έπεσε σε λήθαργο και ξύπνησε τέσσερις μέρες μετά στο νοσοκομείο. Οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι είχε πάθει εγκεφαλικό. Από τις επόμενες κιόλας μέρες, και άλλοι κάτοικοι ομοίως άρχισαν να πέφτουν σε βαθύ ύπνο για μέρες. Δεν ξυπνούσαν παρά μονό για να φάνε και να πάνε τουαλέτα για λίγο λεπτά.
Ακόμη και κατοικίδια πλήττονταν από τη μυστηριώδη «ασθένεια».
Σε ένα χωριό 600 κατοίκων, τουλάχιστον οι 160 είχαν «νοσήσει».
Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν και στο σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό Krasnogorsk, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.




Πολλοί από τους κατοίκους του χωριού Καλάτσι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, έπεφταν για ύπνο σε ανυποψίαστο χρόνο και τόπο, στο σχολείο, στο σπίτι, στο δρόμο, ακόμη και όταν οδηγούσαν.

Η μυστηριώδης ασθένεια προκάλεσε την ανησυχία των ειδικών αλλά και των αρχών που άρχισαν να ερευνούν τι είχε προκαλέσει τη μαζική υπνηλία των κατοίκων.
Πολλοί κατηγορούσαν τη νοθευμένη βότκα, αλλά σύντομα απορρίφθηκε από τους ειδικούς.
Άλλοι έλεγαν ότι κάποιος έθαψε στο χωριό ένα μαύρο κουτί γεμάτο χημικά, τα οποία βλάπτουν τους κατοίκους.
Σιγά σιγά άρχισαν να δημιουργούνται θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το μυστηριώδες χωριό. Κάποιοι έλεγαν ότι τους δηλητηριάζουν γιατί έχει βρεθεί στην περιοχή χρυσό και θέλουν να τους το πάρουν, ενώ έριχναν το φταίξιμο στους εξωγήινους.
Οι γιατροί που εξέτασαν τους ασθενείς διαπίστωσαν ότι είχαν οίδημα στον εγκέφαλο, τοξική εγκεφαλοπάθεια, αλλά δεν παρατηρήθηκε κάποια εγκεφαλική αλλοίωση, ούτε μπορούσαν να εξηγήσουν από πού προερχόταν.
Πολλοί άρχισαν να υποψιάζονταν ότι ο ένοχος ήταν τα ορυχεία εξόρυξης ουρανίου που υπήρχαν στο διπλανό χωριό Krasnogorsk, που εγκαταλείφθηκαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, κατά τη δεκαετία του 1980.
Ο ορυχεία έκλεισαν και ο περισσότερος κόσμος έφυγε.
Οι επιστήμονες άρχισαν να ερευνούν την περιοχή. Πήραν δείγματα από το έδαφος, το νερό, το φαγητό, ακόμη και από τους κατοίκους. Έλεγξαν 7000 σπίτια. Δεν βρήκαν όμως, ούτε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, ούτε βαρέων μετάλλων.


O «ένοχος» ήταν τα ορυχεία εξόρυξης ουρανίου που υπήρχαν στο διπλανό χωριό Krasnogorsk

Μετά από πολλές έρευνες, οι επιστήμονες βρήκαν τον ένοχο το 2015. Εντόπισαν αυξημένα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογονανθράκων στον αέρα. Τα στοιχεία έδειχναν ότι το μονοξείδιο του άνθρακα ήταν 10 φορές περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε. Τα χημικά στοιχεία αναδύονταν από τα ορυχεία ουρανίου. Οι κάτοικοι δεν είχαν αρκετό οξυγόνο, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να πέφτει σε καταστολή για να συνεχίσει να λειτουργεί.
Τα δυο χωριά τελικά εκκενώθηκαν, αν και πολλοί από τους κατοίκους αρχικά αρνήθηκαν να φύγουν καθώς η ιστορία είχε ακόμη κενά. Κανένας από τους εργάτες των ορυχείων δεν είχε πάθει κάτι παρόμοιο και η ασθένεια εμφανίστηκε περισσότερο από δυο δεκαετίες μετά το κλείσιμο των ορυχείων.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες του Εθνικού Πυρηνικού Κέντρου του Καζακστάν επιβεβαίωσαν το 2016 πως ήταν πράγματι το μονοξείδιο του άνθρακα.
Δείτε το ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στο «χωριό που κοιμάται»:


valueforlife.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου