Για πεντανόστιμο μουσακά δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή και θα μείνετε πλήρως ικανοποιημένοι με το γευστικό αποτέλεσμα!
Υλικά συνταγής:
5 φλάσκες μελιτζάνες
4 κολοκύθια
4 πατάτες μεγάλες ελαιόλαδο για τηγάνισμα αλάτι
Για τον κιμά
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
1/3 φλ. κονιάκ
1 πρέζα ζάχαρη αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την εύκολη μπεσαμέλ
1½ λίτρο γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ
2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
2 αβγά
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
φρεσκοτριμμένο αλάτι πιπέρι
1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
Εκτέλεση
1. ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ
Ροδίζουμε τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και αφήνουμε να αρωματίζουμε τον κιμά για 5-10′, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.
1. ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ
Ροδίζουμε τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και αφήνουμε να αρωματίζουμε τον κιμά για 5-10′, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.
2. Τα αφαιρούμε, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του. Αφού γίνει ο κιμάς, του προσθέτουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.
3. Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες πάχους 1 εκ.
4. Αραδιάζουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε λαμαρίνες, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10′-15′ να μισομαλακώσουν. Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
5. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αβγά και το τυρί. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά. Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δυο αβγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην κρέμα. Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί. Ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον. Ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ στον κιμά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αβγά και το τυρί. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά. Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δυο αβγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην κρέμα. Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί. Ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον. Ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ στον κιμά.
6. Σε μεγάλο, βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες. Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά. Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την εύκολη μπεσαμέλ.
7. Ψήνουμε στους 180-200ºC, στις αντιστάσεις, για 50′ περίπου. Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια. Αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι του μουσακά και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.
Πηγή: faysbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου