Amfipoli News: Μελέτη σοκ: Ο καθαρισμός του σπιτιού με χημικά προϊόντα μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες οσο και το κάπνισμα

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Μελέτη σοκ: Ο καθαρισμός του σπιτιού με χημικά προϊόντα μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες οσο και το κάπνισμα


Μελέτη σοκ: Ο καθαρισμός του σπιτιού  με χημικά μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες  όσο  και το κάπνισμα
"Καθαρισμός: “Υπερκαθαρά σπίτια και ολοένα και πιο βρώμικος πλανήτης" Μοιράζομαι μαζί σας αυτή την έρευνα που δείχνει πως η υπερβολική χρήση απορρυπαντικών δεν είναι μόνο επιβλαβής για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία μας! 

" Η χρήση χημικών καθαρισμού θα μπορούσε να βλάψει τους πνεύμονες των εργαζομένων όσο  και ένα πακέτο τσιγάρων καθημερινά για 10 έως 20 χρόνια , σύμφωνα με νέα μελέτη από μια ομάδα ευρωπαίων ερευνητών.τα  προϊόντα καθαρισμού στο σπίτι, ακόμη και μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονές σας, ακόμη και αν η μελέτη δεν έχει ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις σε σύγκριση με το κάπνισμα.

Η μελέτη δεν εξέτασε τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά τη πνευμονική λειτουργία - η αποτελεσματικότητα με την οποία απελευθερώνεται και εκπέμπεται αέρας από τους πνεύμονες. Απαιτείται αποτελεσματική πνευμονική λειτουργία για την άντληση οξυγόνου στο αίμα και το μονοξείδιο του άνθρακα έξω από το σώμα. Η μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων αποτελεί ένδειξη πνευμονικής νόσου ή πιθανή μελλοντική ανάπτυξη της νόσου, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα. 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine , ήταν η πρώτη που αξιολόγησε την έκθεση σε επαγγελματικά ή οικιακά προϊόντα καθαρισμού σε σχέση με τη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική θωρακική κοινότητα, η πνευμονική λειτουργία μειώνεται φυσικά κάθε χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των 25 ετών. Μια επιταχυνόμενη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων θα μπορούσε να σημαίνει ότι η υγεία ενός ατόμου θα μειωθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ή COPD, είναι η τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2014. Η COPD περιλαμβάνει έναν αριθμό ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας βρογχίτιδας και του εμφυσήματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Øistein Svanes του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία, αξιολόγησαν τα στοιχεία που έλαβαν από πάνω από 6.000 συμμετέχοντες στη μελέτη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την αναπνευστική υγεία για πάνω από 20 χρόνια. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα καθαριστικά ερεθίζουν , προκαλοντας ανοσολογικές μεταβολές ή φλεγμονή των βλεννογόνων , μπορεί να προκαλέσουν δομικές βλάβες σε κύτταρα ή ιστούς του αεραγωγού με  την πάροδο του χρόνου.

Οι συνδέσεις εκδήλωσης με το νέο άσθμα και το επιδεινωμένο άσθμα, ο συριγμός, οι αναπνευστικές λοιμώξεις και ο ερεθισμός από την έκθεση σε χημικά απορρυπαντικά είναι καλά τεκμηριωμένα στην επιστημονική βιβλιογραφία. Λιγότερο είναι γνωστό για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των χημικών που περιέχονται στα οικιακά αναπνευστικά προϊόντα καθαρισμού. 

Οι γυναίκες υφίστανται συνεχή και συνεπή έκθεση στους επικίνδυνους παράγοντες των προϊόντων καθαρισμού, διότι είναι υπεύθυνες για τα περισσότερα οικιακά καθήκοντα. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν επίσης την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού στον τομέα του επαγγελματικού καθαρισμού.

Επειδή η ρύθμιση των χημικών ουσιών στα προϊόντα καθαρισμού είναι υψηλή , οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά τα προϊόντα καθαρισμού. Θα πρέπει  να επιλέξουμε υπεύθυνα τα πλέον κατάλληλα απορρυπαντικά για την ευημερία του εαυτού μας και του κόσμου γύρω μας .                                                                 

        Συμβουλές για να μειώσετε την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες: 

- Αποφύγετε τα καθαριστικά ψεκασμού. Εάν τα χρησιμοποιείτε,  ψεκάστε πρώτα σε ένα πανί και όχι απευθείας στην επιφάνεια, πράγμα που βοηθά στη μείωση της εισπνοής μικρών σταγόνων καθαριστικού διαλύματος.- -Τα προϊόντα καθαρισμού είναι συχνά άχρηστα. Ο τακτικός καθαρισμός με νερό και σαπούνι ή νερό και μαγειρική σόδα θα απομακρύνει την κανονική οικιακή ακαθαρσία και θα διατηρήσει τα επίπεδα της μούχλας υπό έλεγχο. -  

Οι λειαντικοί σπόγγοι και τα απλά υγρά υφάσματα μικροϊνών είναι αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των επιθετικών χημικών ουσιών.                                             

Μετάφραση και αναπροσαρμογή από το www.ewg.org 
aromaikarias.blogspot.com

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου