Amfipoli News: Πώς ο Πύργος της Πίζας επιβίωσε από ισχυρούς σεισμούς

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Πώς ο Πύργος της Πίζας επιβίωσε από ισχυρούς σεισμούς




ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
O Πύργος της Πίζας, που παρουσιάζει μια κλίση 5,5 μοιρών, απασχολεί τους μηχανικούς επί αιώνες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post. Κατασκευασμένος σε απροσδόκητα μαλακό έδαφος, ο πύργος άρχισε να παίρνει κλίση προτού καν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, μια ιστορική γκάφα που έγινε μία από τις παγκόσμιες παραδοξότητες και έκανε τον πύργο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO. Πώς είναι δυνατόν κάτι το οποίο έχει τόσο προφανή δομικά προβλήματα να αντέξει σε μια σεισμογενή περιοχή επί εκατοντάδες χρόνια; Ο καθηγητής Γεώργιος Μυλωνάκης του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ήθελε να μάθει το γιατί. Ο πύργος στη βορειοδυτική Ιταλία κατάφερε να επιβιώσει δύο παγκοσμίων πολέμων, εκατομμυρίων επισκέψεων τουριστών και τουλάχιστον τεσσάρων ισχυρών σεισμών που έπληξαν την εποχή από το 1280. Ενας από αυτούς τους σεισμούς ήταν ισχυρότερος από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο Μυλωνάκης που είναι καθηγητής Μηχανικής και μελετά τη γεωτεχνική και την αλληλεπίδραση του εδάφους και των δομών, μαζί με άλλους δέκα ερευνητές, έφτασε στην απάντηση που υποδεικνύει ότι όλα οφείλονται στο μαλακό έδαφος, και έδωσαν στο φαινόμενο την ονομασία «δυναμική αλληλεπίδραση εδάφους δομής».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Phys.org, οι μηχανικοί κατέληξαν ότι το ύψος του πύργου και η στέρεη δομή του, συνδυαστικά με το μαλακό έδαφος στα θεμέλιά του, προκαλούν σημαντικές μεταβολές στα χαρακτηριστικά δονήσεών του. Ετσι κατά τη διάρκεια του σεισμού ο πύργος δεν δονείται όσο το έδαφος. Οπως τονίζει ο καθηγητής Μυλωνάκης, είναι ειρωνεία, αλλά αυτό που προκάλεσε την κλίση του πύργου, φέρνοντάς τον στα όρια της κατάρρευσης, είναι αυτό που τον έσωσε από τα σεισμικά γεγονότα. Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μόνον ένα μέρος των ευρημάτων τους. Τα υπόλοιπα πρόκειται να τα ανακοινώσουν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.
Σχέδιο αποκατάστασης
Ο πύργος, παρά την προστασία που διαθέτει από τους σεισμούς, κινδύνευσε με κατάρρευση πολλές φορές. Το 1990 η ιταλική κυβέρνηση απέκλεισε τις επισκέψεις και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης διάρκειας δέκα ετών. Οι ειδικοί τοποθέτησαν 900 τόνους αντίβαρα στη βόρεια πλευρά του πύργου ενώ κατέστρωσαν ένα καλύτερο σχέδιο για το πώς θα επιβραδύναν την κλίση του. Επίσης, οι μηχανικοί τοποθέτησαν εργαλεία τα οποία τους επιτρέπουν να προσαρμόζουν την πίεση του νερού κάτω από τον πύργο, ελέγχοντας έτσι ακόμα περισσότερο την κλίση. Ολα αυτά τα έργα διόρθωσαν κάπως την κλίση στις 3,9 μοίρες από 5,5 μοίρες, ενώ ο πύργος διατήρησε τη φυσιογνωμία του και δεν κινδυνεύει πια με κατάρρευση. «Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι τα θεμέλια του πύργου θα καταρρεύσουν», λέει ο Τζον Μπέρλαντ, ένας από τους επικεφαλής της προσπάθειας αναστήλωσης. «Αν τελικά κάτι προκαλέσει την κατάρρευση του Κεκλιμένου Πύργου της Πίζας, αυτό θα είναι ένας μεγάλος σεισμός».
kathimerini.gr
Έντυπη
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου