Amfipoli News: Οι Ρώσοι απειλούν με «βαριές συνέπειες» τα Σκόπια

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Οι Ρώσοι απειλούν με «βαριές συνέπειες» τα Σκόπια



Μιλώντας, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, στο CNN Greece ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ, καλωσόρισε μεν, σε διπλωματικά πλαίσια, την συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων, τόνισε, ωστόσο, ότι το ενδεχόμενο επέκτασης του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική μέσω της ένταξης των Σκοπίων ενδεχόμενα έχει βαριές συνέπειες για το κρατίδιο.
του Κίμωνα Χαραλάμπους
Σε ερώτηση πως η συμφωνία για τα Σκόπια φέρνει το κρατίδιο πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ο Τσίζοφ απάντησε, μεταξύ άλλων:
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα όσων αφορά την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε τελική ανάλυση η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ιδωθεί σαν μια περιφερειακή επίπτωση της παγκοσμιοποίησης (σ.σ. της Νέας Τάξης, αντιπάλου της Εθνικής Δεξιάς που στηρίζει τον Πούτιν στην Ρωσία). Την ίδια στιγμή η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι κάτι διαφορετικό. Είναι μια προσπάθεια να αντιμετωπίσεις κινδύνους και προκλήσεις για την ασφάλεια στον 21ο αιώνα, με μέσα και μηχανισμούς από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. 
Σίγουρα κάθε χώρα όπως κάθε πολίτης, έχει το δικαίωμα να κάνει λάθη μόνο που σε κάποια χώρες τα λάθη έχουν συνέπειες. Κάποιες συνέπειες μπορεί μάλιστα να είναι βαριές.
Εμείς πιστεύουμε ότι η κοινή λογική, των βαλκανικών χωρών που έχουν μια μακρά παράδοση φιλίας με τη Ρωσία και στην πραγματικότητα πολλές από αυτές οφείλουν την ύπαρξή τους ως κράτος στους Ρώσους στρατιώτες του 19ου αιώνα που τους ελευθέρωσαν, θα επικρατήσει. Το μόνο πράγμα που μας ανησυχεί φυσικά όσων αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι ότι δεν θα παραβιάσει τις καλές διμερείς μας σχέσεις.

Όπως για παράδειγμα να υποχρεώσει χώρες να εφαρμόσουν περιοριστικά μέτρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει κατά της Ρωσίας.
Οι Ρώσοι, ως αντίβαρο στα σχέδια του ΝΑΤΟ, τόσο στα Βαλκάνια όσο και σε άλλα σημεία του πλανήτη, δεν επιθυμούν ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Ο λόγος;
Προκειμένου να μην δημιουργηθεί ενιαίος νατοϊκός χώρος «Ελλάδας-Σκοπίων-Κοσόβου».
Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, οι Ρώσοι «έτρεξαν», μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, και αναγνώρισαν πρώτοι την ύπαρξή των Σκοπίων με το «συνταγματικό» τους όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με σκοπό να κερδίσουν την συμμαχία τους. Δεν περίμεναν προφανώς πως η Ελλάδα θα έφτανε στο σημείο να αποδεχθεί την παράδοση του όρου «Μακεδονία», προκειμένου ατά να μπουν εν τέλει στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, οι Σκοπιανοί γνωρίζουν πως η Ρωσία δεν είναι σε θέση να τους βοηθήσει, καθότι δεν υπάρχει τρόπος να στηριχθούν από την απομακρυσμένη Ρωσία.
Ίσως αν υπήρχε θαλάσσιος χώρος, η ρωσική στήριξη θα μπορούσε να έρθει, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Συρία.
Με τα δεδομένα όμως που υπάρχουν οι Σκοπιανοί «ψηφίζουν» ΝΑΤΟ.
Η ελλαδική κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία είναι προσηλωμένη, όσο καμία άλλη, στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ, έδωσε το όνομα «Μακεδονία», προκειμένου να τους διευκολύνει και να πραγματοποιήσει τον διακαή πόθο της Αριστεράς σε σχέση με την αναγνώριση «μακεδονικού κράτους» στα Βαλκάνια.
Στην πολιτική έχουμε να κάνουμε με συμφέροντα! Κανείς δεν αγαπάει κανέναν!
Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, έτσι ώστε να πάψουμε να ελπίζουμε σε σωτήρες και απλά να αναζητούμε συνεταίρους για δουλειές βάσει της «αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων», ειδικά σε διακρατικό επίπεδο.
el.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου