ΥΛΙΚΑ
1 1/2 λίτρο γάλα
200 gr ζάχαρη
4 αυγα, σε θερμοκρασία δωματίου
120 gr σιμιγδάλι ψιλό
30 gr νισεστέ ή κορν φλάουρ
1 κγ βανίλια
ξυσμα απο μισό πορτοκάλι
50 βουτυρο κρυο
Για επικαλυψη:
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
2 κσ ζάχαρη
2 κσ νερό
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω το γάλα με τη ζαχαρη, σε μετρια φωτια και ανακατευω μεχρι να ζεσταθει και να λιωσει η ζαχαρη. Βγαζω απο τη φωτια και αφηνω να κρυωσει λιγο.
Σε ενα μπολ χτυπαω τα αυγα να αφρατεψουν.
Προσθετω το σιμιγδαλι, το νισεστε, τη βανιλια, το ξυσμα πορτοκαλιου και ανακατευω.
Παιρνω με την κουταλα της σουπας μια κουταλια από το μειγμα του γαλατος και το ριχνω στο μπολ, ανακατευοντας καλα ,για να μην ψηθουν τα αυγα. Συνεχιζω με αλλες δυο κουταλιες.
Ριχνω στην κατσαρολα το μιγμα του μπολ και ανακατευω να γινουν ενα με το γαλα.
Βαζω την κατσαρολα σε μετρια φωτια και ανακατευω διαρκως μεχρι να αρχισει να πηζει το μειγμα. Οταν στεκεται στην ραχη της ξυλινης κουταλας η κρεμα ειναι ετοιμη, την βγαζω απο τη φωτια και προσθετω το κρυο βουτυρο ανακατευοντας να λιωσει.
Ριχνω το μειγμα σε ταψι που εχω βουτυρωσει και ραντισει με σιμιγδαλι.
Σε ενα μικρο μπολ χτυπαω ενα αυγο μαζι με λιγη ζάχαρη και νερο.
Προσθετω το μειγμα πανω απο την κρεμα στο ταψι.
Ψηνω σε προθερμασμενο φουρνο στους 180c, στις αντιστασεις για 50 – 60 λεπτα.
Μετα τα 30 λεπτα παρακολουθω κι αν χρειαστει σκεπαζω με αλουμινοχαρτο για να μην σκουρυνει πολυ το χρωμα της γαλατοπιτας απο πανω.
Βγαζω απο τον φουρνο και αφηνω να κρυωσει τελειως πριν την κοψω σε κομματια.
Ελενα Μακαρη προς Μπαχάρι και κανέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου