Amfipoli News: Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής: Ένα μοναστήρι με ιστορία 7,5 αιώνων.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής: Ένα μοναστήρι με ιστορία 7,5 αιώνων.


Στα νοτιοανατολικά του νομού Σερρών, δύο χλμ. από το χωριό Δόμηρος και πέντε χλμ. από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους, σε μια γραφική τοποθεσία, βρίσκεται η γυναικεία κοινοβιακή Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής, ένα μοναστήρι με ιστορία 7,5 αιώνων.

Η μονή βρίσκεται κοντά στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, στην οποία ανήκε για αιώνες ως μετόχι.
Δύο φορές καταστράφηκε η μονή δι’ εμπρησμού από τους Βουλγάρους. Είναι το πρώτο γυναικείο μοναστήρι στο χώρο της Μακεδονίας, καθώς το έτος 1924 με βασιλικό διάταγμα του βασιλέως Παύλου του Α΄ ανακηρύχθηκε επισήμως ανεξάρτητη Ιερά Μονή. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, η μονή ήταν ανδρική.



Ιερά Εικόνα Της Παναγίας Παντανάσσης Του Πόντου

Το 1924 όμως, με τον ξεριζωμό του Πόντου, έρχονται στη μονή έξι μοναχές από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στα Ίμαιρα του Πόντου. Η μονή της Αγίας Παρασκευής ήταν ερειπωμένη. Το μόνο που υπήρχε τότε ήταν το κτίριο του ναού και μερικές εικόνες. Οι μοναχές μετέφεραν στη νέα πατρίδα ό,τι μπόρεσαν από τον Πόντο. Από εκεί και πέρα το μοναστήρι άρχισε να ανοικοδομείται, με τις ευλογίες του μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Σπυρίδωνος.



Ιερά Εικόνα Της Αναστάσεως Του Κυρίου

Στην συγκεκριμένη μονή πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες εικόνες του τέμπλου, τα Ιερά Σκεύη, Ευαγγέλια, Άγια Λείψανα και ό,τι άλλο κοσμεί το Καθολικό είναι κειμήλια από τον Πόντο. Ξεχωρίζουν οι εικόνες του Τιμίου Προδρόμου και η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής.



Ο Επιτάφιος Σε Μουσαμά Αγιογραφημένος

Η τρίτη επαναλειτουργία και ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής, άρχισε το 1988 με τον ερχομό της νυν Καθηγουμένης Μαριάμ Ανδρεάδου, εκ Δράμας. Η μονή μετατράπηκε σε πραγματικό εργοτάξιο. Σήμερα μονάζουν στη φιλόξενη μονή δεκατέσσερις μοναχές που ασχολούνται με την αγιογραφία, το εργόχειρο κ.λ.π. Στους ξενώνες της μονής, μπορούν να διανυκτερεύσουν οργανωμένα γκρουπ. Οι προσκυνητές μπορούν επίσης να δουν τον ζωολογικό κήπο της μονής.



Αγιοπότηρο Και Μυροδοχείο Με Αφιέρωση

Εκτός από το Καθολικό της Αγίας Παρασκευής, υπάρχει ο ναός του Αγίου Ραφαήλ και τα παρεκκλήσια του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοφανούς. Επίσης, υπάρχει στην είσοδο της μονής, το Αγίασμα της Αγίας.



Ιερά κειμήλια που ήρθαν από τον Πόντο

Η Ιερά Μονή γιορτάζει στις 26 Ιουλίου, στη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής.



Θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής

Ώρες επισκέψεων: Σαββατοκύριακα ανοιχτά από την ανατολή ως την δύση του ηλίου, ενώ τις καθημερινές κλειστό τις ώρες 13.30 – 15.30. Έπειτα από επικοινωνία όμως μπορεί να ανοίξει για τους προσκυνητές.

πηγή:  ekklisiaonline.gr, monastiria.gr, epiloges.tv

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου