Τα φυτικά γάλατα έχουν γίνει must πια στο ψυγείο κάθε λάτρη της υγιεινής διατροφής. Πόσο υγιεινά είναι όμως στην πραγματικότητα; Ας το ερευνήσουμε…
Τα κακά νέα:
Σαν vegan και σαν μία από τις πρώτες που χάρηκαν όταν τα ελληνικά σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν να πουλούν γάλα αμυγδάλου θα μπορούσα να το αποθεώσω. Δεν θα το κάνω όμως! Ορίστε η «πικρή» αλήθεια…
-Το γάλα αμυγδάλου είναι ως επί το πλείστον νερό! Συνήθως ανά λίτρο χρησιμοποιούνται μόλις 20γρ. αμύγδαλα, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο λιγοστά από τα θρεπτικά συστατικά του ξηρού καρπού καταλήγουν στο ποτήρι μας. Γιατί τότε η τιμή του είναι τόσο τσουχτερή;
Σαν vegan και σαν μία από τις πρώτες που χάρηκαν όταν τα ελληνικά σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν να πουλούν γάλα αμυγδάλου θα μπορούσα να το αποθεώσω. Δεν θα το κάνω όμως! Ορίστε η «πικρή» αλήθεια…
-Το γάλα αμυγδάλου είναι ως επί το πλείστον νερό! Συνήθως ανά λίτρο χρησιμοποιούνται μόλις 20γρ. αμύγδαλα, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο λιγοστά από τα θρεπτικά συστατικά του ξηρού καρπού καταλήγουν στο ποτήρι μας. Γιατί τότε η τιμή του είναι τόσο τσουχτερή;
-Σε αντίθεση μάλιστα με το γάλα σόγιας, το συγκεκριμένο περιέχει πραγματικά ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης, μόλις 5γρ/λίτρο.
-Εάν ρίξετε μια ματιά στη λίστα με τα συστατικά, τα περισσότερα φυτικά γάλατα περιέχουν πλήθος άλλων βλαβερών για την υγεία συστατικών, όπως συντηρητικά, ζάχαρη, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, ρυθμιστές ιξώδους κλπ.
Τα καλά νέα:
-Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και έτσι αποτελεί ιδανικό ρόφημα για όσους προσέχουν τη γραμμή τους.
-Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και έτσι αποτελεί ιδανικό ρόφημα για όσους προσέχουν τη γραμμή τους.
-Μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή και δεν επιθυμούν να πίνουν αγελαδινό γάλα.
-Τα περισσότερα από τα φυτικά γάλατα που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν ίδια ποσότητα ασβεστίου/ανά ποτήρι με το αγελαδινό γάλα, άρα το επιχείρημα ότι δεν έχουν καμία διατροφική αξία είναι άκυρο.
-Κυκλοφορούν στην αγορά βιολογικά φυτικά γάλατα, τα οποία περιέχουν λιγοστά συστατικά σε αντίθεση με τα συμβατικά που βρίσκουμε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Αρκεί μόνο να επισκεφθείτε ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα και να διαβάσετε τη λίστα με τα συστατικά των ροφημάτων.
-Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας γάλα αμυγδάλου στο σπίτι, απλά ρίχνοντας στο μπλέντερ σας νερό και αμύγδαλα και στη συνέχεια σουρώνοντας το μίγμα. Έτσι μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το ρόφημά σας θα είναι φρέσκο και πραγματικά αγνό.
Δεν φαντάζεστε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε το δικό σας γάλα αμυγδάλου. Τόσο απλό για την ακρίβεια, που μάλλον δεν θα αγοράσετε ποτέ ξανά έτοιμο!
Θα χρειαστείτε μόνο αμύγδαλα και νερό, ελάχιστη προσπάθεια και λίγη υπομονή και θα έχετε στο ψυγείο σας το δικό σας φυτικό γάλα, χωρίς καθόλου συντηρητικά!
ΕΔΩ η συνταγή μας.
Βέβαια, ακριβώς επειδή δεν έχει συντηρητικά, διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες και γι αυτό καλό είναι να μην φτιάχνετε μεγάλες ποσότητες. Η δοσολογία που σας δίνουμε εμείς, για παράδειγμα, είναι για 2 φλιτζάνια γάλα.
Υλικά
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ωμά
2 φλιτζάνια νερό
Διαδικασία
Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ και προσθέτετε νερό, να τα καλύπτει (προσοχή, όχι τα 2 φλιτζάνια νερό της συνταγής, αυτά θα τα χρειαστείτε αργότερα). Αφήνετε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν στο νερό αποβραδίς και για τουλάχιστον 12 ώρες.
Την επόμενη μέρα σουρώνετε τα αμύγδαλα, πετάτε το νερό που μούλιασαν και τα ξεπλένετε καλά μέσα στο σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό.
Ρίχνετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, προσθέτετε τα 2 φλιτζάνια νερό και χτυπάτε πολύ καλά για 2-3 λεπτά, να γίνουν σαν πολτός. Στη συνέχεια σουρώνετε μέσα σε κανάτα, χρησιμοποιώντας τουλπάνι για να μην πέσουν μέσα στο γάλα κομματάκια από τα αμύγδαλα. Στίβετε καλά τα αμύγδαλα μέσα στο τουλπάνι με τα χέρια, για να βγάλουν όλα τα υγρά τους και έτοιμο το γάλα σας!
Extra tip
Αν προτιμάτε το γάλα αμυγδάλου σας γλυκό, μπορείτε να προσθέσετε μέλι, σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου.
Δεν φαντάζεστε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε το δικό σας γάλα αμυγδάλου. Τόσο απλό για την ακρίβεια, που μάλλον δεν θα αγοράσετε ποτέ ξανά έτοιμο!
Θα χρειαστείτε μόνο αμύγδαλα και νερό, ελάχιστη προσπάθεια και λίγη υπομονή και θα έχετε στο ψυγείο σας το δικό σας φυτικό γάλα, χωρίς καθόλου συντηρητικά!
ΕΔΩ η συνταγή μας.
Βέβαια, ακριβώς επειδή δεν έχει συντηρητικά, διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες και γι αυτό καλό είναι να μην φτιάχνετε μεγάλες ποσότητες. Η δοσολογία που σας δίνουμε εμείς, για παράδειγμα, είναι για 2 φλιτζάνια γάλα.
Υλικά
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ωμά
2 φλιτζάνια νερό
Διαδικασία
Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ και προσθέτετε νερό, να τα καλύπτει (προσοχή, όχι τα 2 φλιτζάνια νερό της συνταγής, αυτά θα τα χρειαστείτε αργότερα). Αφήνετε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν στο νερό αποβραδίς και για τουλάχιστον 12 ώρες.
Την επόμενη μέρα σουρώνετε τα αμύγδαλα, πετάτε το νερό που μούλιασαν και τα ξεπλένετε καλά μέσα στο σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό.
Ρίχνετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, προσθέτετε τα 2 φλιτζάνια νερό και χτυπάτε πολύ καλά για 2-3 λεπτά, να γίνουν σαν πολτός. Στη συνέχεια σουρώνετε μέσα σε κανάτα, χρησιμοποιώντας τουλπάνι για να μην πέσουν μέσα στο γάλα κομματάκια από τα αμύγδαλα. Στίβετε καλά τα αμύγδαλα μέσα στο τουλπάνι με τα χέρια, για να βγάλουν όλα τα υγρά τους και έτοιμο το γάλα σας!
Extra tip
Αν προτιμάτε το γάλα αμυγδάλου σας γλυκό, μπορείτε να προσθέσετε μέλι, σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου.
Συμπέρασμα:
Ναι, το γάλα αμυγδάλου δεν είναι η υπερτροφή που πολλοί υποστηρίζουν. Είναι όμως μια πολύ καλή εναλλακτική για όσους δεν πίνουν γάλα και μπορεί να είναι πραγματικά αγνό αν είναι σπιτικό ή αγορασμένο από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα. Είναι ακριβό για αυτό που είναι; Φυσικά! Όμως, αν με ρωτάτε, και πάλι αποτελεί καλύτερη λύση από το αγελαδινό.
Ναι, το γάλα αμυγδάλου δεν είναι η υπερτροφή που πολλοί υποστηρίζουν. Είναι όμως μια πολύ καλή εναλλακτική για όσους δεν πίνουν γάλα και μπορεί να είναι πραγματικά αγνό αν είναι σπιτικό ή αγορασμένο από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα. Είναι ακριβό για αυτό που είναι; Φυσικά! Όμως, αν με ρωτάτε, και πάλι αποτελεί καλύτερη λύση από το αγελαδινό.
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνή στους ενήλικες – περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί την εμφανίζουν μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Aς μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το αγελαδινό γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο για το πεπτικό σύστημα των βοοειδών, με αποτέλεσμα όταν οι άνθρωποι το καταναλώνουν να λαμβάνουν συστατικά που διαταράσσουν την πέψη τους. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος μπορεί να αποτελέσει αιτία εμφάνισης καρκίνου και ακμής.
olivemagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου