Amfipoli News: Κουρήτος 2019 - Γιορτή Αμπέλου και Κρασιού στο Ροδολίβος - Σερρών (Το διήμερο πρόγραμμα)

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Κουρήτος 2019 - Γιορτή Αμπέλου και Κρασιού στο Ροδολίβος - Σερρών (Το διήμερο πρόγραμμα)


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους σε συνεργασία με το Δήμο Αμφίπολης και τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  σας προσκαλούν στην Γιορτή Αμπέλου και Κρασιού "ΚΟΥΡΗΤΟΣ 2019" που θα γίνει στο Ροδολίβος την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 στις πλατείες «Αμβράζη» και «ΟΧΙ».

Η γιορτή κρασιού Κουρήτος, που γίνεται κάθε τέλος Σεπτεμβρίου στο Ροδολίβος συγκεντρώνει χιλιάδες επισκεπτών, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά αλλά και επώνυμα κρασιά από όλη την Ελλάδα να γευτούν παραδοσιακά κεράσματα και τοπικά προϊόντα, να παρακολουθήσουν το δρώμενο του πατήματος των σταφυλιών στον παμπάλαιο Κουρήτο, να επισκεφτούν την λαογραφική έκθεση που η θεματολογία της είναι διαφορετική κάθε χρονιά και να ξεφαντώσουν στο γλέντι που γίνεται στην πλατεία του χωριού μέχρι τα ξημερώματα.
Αν πάλι έχουν το χρόνο να επισκεφθούν από νωρίς το Ροδολίβος, τότε θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν τα γραφικά του σοκάκια με τα παλιά καπνομάγαζα, τα μακεδονίτικα και τα νεοκλασικά του σπίτια, το ελληνιστικής εποχής λαξευτό νεκροταφείο στο λόφο του Αγίου Αθανασίου, τα ερείπια της Προύφτσας (Προφήτισσας) που πιθανώς έχει πάρει την ονομασία του από πανάρχαιο μαντείο του Διονύσου του Παγγαίου όπου γυναίκα προφήτισσα έδινε τους χρησμούς του, καθώς και τις περίφημες προϊστορικές βραχογραφίες του Παγγαίου. 

Το Ροδολίβος, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός των 3.000 χιλ. κατοίκων που βρίσκεται ριζωμένος, σε υψόμετρο 380 μ., στους πρόποδες του ιστορικού όρους Παγγαίου. 
Ένα βουνό συνδεμένο με το μύθους και τους θρύλους της προϊστορικής Θράκης. Διόνυσος, Λυκούργος, Ρήσος, Θησέας, είναι κάποια από τα γνωστά μυθικά πρόσωπα που σχετίζονται με το Παγγαίο.
Ο Διόνυσος, ήταν στην αρχαιότητα ο θεός της αμπέλου και του κρασιού, που φέρνει τη διονυσιακή μέθη, τη χαρά, τη θεία έκσταση, και απελευθερώνει τη ψυχή του ανθρώπου. Ο Ι. Θ. Κακριδής, στην «Ελληνική Μυθολογία» τομ. 2 σελ. 302., μας αναφέρει ότι οι Κουρήτες ήταν ορεινές πολεμικές θεότητες που συνδέονται με τη φύλαξη του θεού Δία, όταν ήταν μωρό, από τον παιδοκτόνο Κρόνο και ακόμη, έχουν να κάνουν και με τη φύλαξη του θεού Διόνυσου, στη βρεφική του ηλικία, από μίσος της Ήρας.

«Τον Διόνυσο η ελληνική παράδοση τον συνδέει με τους Κουρήτες-Κορύβαντες: στο μύθο του Διόνυσου-Ζαγρέα ο Δίας έχει αναθέσει στους Κουρήτες να φρουρούν το μωρό από τις κακές διαθέσεις της Ήρας...»

Αυτή η μυθολογική εκδοχή λοιπόν, έρχεται να μας εξηγήσει γιατί στο Ροδολίβος και σ' όλα τα χωριά του Παγγαίου, ένα μεγάλο βαρέλι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να πατούν τα σταφύλια και να αποθηκεύουν το κρασί λεγόταν Κουρήτος, γιατί ακριβώς προστάτευε το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου.


Το διήμερο πρόγραμμα

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019:

Ώρα 5 μ.μ.: Τσάι Παγγαίου, στην πλατεία «Αμβράζη».

Ώρα 10 μ.μ.: Πάρτι νεολαίας με τη νεανική μπάντα της Love Itoya στην πλατεία «ΟΧΙ». 

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019:

1. Έκθεση κρασιών από επώνυμους οινοπαραγωγούς της χώρας μας.

2. Λαϊκά Δρώμενα του κρασιού και της παράδοσης (φέτος θεατρικό βασισμένο στο Νίκο Τσιφόρο), στην πλατεία «ΟΧΙ».

Να σημειωθεί ότι, προτού αρχίσουν τα Λαϊκά Δρώμενα, θα γίνει αναφορά στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων και στη συνέχεια Ποντιακό χορευτικό συγκρότημα θα χορέψει Ποντιακούς χορούς.

3. Λειτουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους, στην αίθουσα που παραχωρείται δωρεάν από την Μαίρη Χατζηαγγέλου - Ζωγράφου).

4. Έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. 

5. Παραδοσιακά κεράσματα και τοπικά προϊόντα (μουσταλευριά, γλυκό σταφύλι κλπ).


6. Παραδοσιακό γλέντι με λαϊκή ορχήστρα, στην πλατεία «Αμβράζη», αποτελούμενη από τους Λάμπρο Καυκούλα: κιθάρα – τραγούδι, Ευγενία Μαυρομμάτη: τραγούδι, Ανδρέα Τσικούρη: μπουζούκι – τραγούδι, Πέτρο Οκλαλιώτη: κλαρίνο, Ηλία Κρομμύδα: ακορντεόν και Φοίβο Αποστολίδη: κρουστά.

Οι συντελεστές:
Θεατρικά κείμενα και σκηνοθεσία: Βασίλης Εξαμηλιώτης, χοροδιδασκαλία: Βιβή Διαμαντή, 
οργάνωση Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου: Μ. Βάσιου-Μπαχτσέ, Μ. Μιχαηλίδου - Τσιρογιάννη, Π. Καρασταύρου, Γ. Γεωργαλής, Δ. Πίσσαρης. 
Συντονιστές οργάνωσης των εκδηλώσεων τα μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου Β. Εξαμηλιώτης, Β. Ντιπ, Ε. Δογλαρίδου, Χ. Βογιατζής, Δ. Μπουντάς, Α. Καραμπάσογλου και Π. Εξίογλου.


Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΑ Σερρών και ΕΡΤ-3



Κουρήτος - Γιορτή Αμπέλου και Κρασιού

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου