Amfipoli News: Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η Σελήνη

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η Σελήνη


Μετά την αθρόα προσέλευση του κοινού την ημέρα της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου και το μεγάλο ενδιαφέρον για τα τέσσερα θραύσματα από λίθους της Σελήνης που ανήκουν στις Συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εκτέθηκαν σε ειδική προθήκη, ο Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς, θα υποδεχθεί εκ νέου όσους θέλουν να ταξιδέψουν νοερά στη Σελήνη για να αποκαλύψει τα μυστικά της και τους τρόπους που οι αρχαίοι Έλληνες κατανοούσαν τις κινήσεις της με τη χρήση ενός μοναδικού τεχνολογικού επιτεύγματος, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Τα θραύσματα της Σελήνης, που θα εκτίθενται δίπλα στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2019, προέρχονται από τα περίφημα Goodwill moon rocks, τα θραύσματα λίθων από την επιφάνεια της Σελήνης, που συνέλεξε το πλήρωμα του Apollo 11.


Το 1970 δωρήθηκαν  από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Ελλάδα και σε 100 ακόμη χώρες. Η συμβολική τους τοποθέτηση δίπλα στον Μηχανισμό υπενθυμίζει τη σημασία της Σελήνης στην αρχαιότητα για πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία και το κυνήγι, που εξαρτώνται από τις φάσεις της. Η ανάπτυξη ημερολογίων με βάση τον σεληνιακό μήνα και η μελέτη της κίνησης του πιο γνωστού ουράνιου σώματος με αστρονομικά μοντέλα αποτυπώνεται στον Μηχανισμό.


Οι ευφυείς τεχνολογικές λύσεις που ενσωματώνει αποδίδουν με εξαιρετικά ακριβείς μηχανικές κινήσεις ένα εντυπωσιακό σύνολο επιστημονικών γνώσεων που είχε αναπτυχθεί στην αρχαιότητα για τη Σελήνη, τις οποίες θα αναλύσει διεξοδικά ο Καθηγητής Μουσάς κατά τη διάρκεια της αφήγησής του.

  • Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, θα γίνουν δύο παρουσιάσεις στις 12:00 και στις 13:00. 
  • Οι παρουσιάσεις θα επαναληφθούν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 12:00 και στις 13:00 αντίστοιχα.

Με αφορμή την Πανσέληνο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου θα διοργανωθούν επίσης δύο ακόμη παρουσιάσεις στις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, ώρα 16:00
  • Τρίτη 19 Νοεμβρίου, ώρα 16:00

Για την παρακολούθηση της κάθε παρουσίασης είναι απαραίτητη η  δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 25 άτομα σε κάθε ομάδα. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή 08:00-20:00, Τρίτη 12:30-20:00
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα 106 82
Τηλ: 213214 4800, -4856, -4889 Fax: 210 8213573

ellinondiktyo.blogspot.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου