Του Γιώργου Λεκάκη
Μια ομάδα αρχαιολόγων, που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο Talaiot* del Serral de ses Abelles στο Puigpunyent στην Μαγιόρκα, ανακάλυψε ένα χάλκινο σπαθί, που χρονολογείται στο 1200 π.Χ.
Τα ταλαιότ (talaiots / talayots)* είναι αινιγματικά μεγαλιθικά μνημεία της Εποχής Χαλκού, στα νησιά Μινόρκα και Μαγιόρκα, που αποτελούν τμήμα του «Πολιτισμού Talaiot*», ο οποίος θεωρείται πως υπήρχε στις Βαλεαρίδες νήσους (οι αρχαίοι τις έλεγαν Γυμνησίες νήσους), μεταξύ του 1000 και του 600 π.Χ. Τα ταλαιότ* εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως κτήρια για λαϊκή λατρεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι αρχαιολόγοι Jaume Deya και Pablo Galera ονόμασαν την ανακάλυψη «μια τεράστια έκπληξη» και πρόσθεσαν ότι είναι το πρώτο ιστορικό σπαθί που βρέθηκε στην περιοχή!
Το όπλο, πιστεύεται ότι, έχει σφυρηλατηθεί γύρω στο 1200 π.Χ. και αργότερα θάφτηκε ως προσφορά, όταν το μνημείο σταμάτησε να χρησιμοποιείται, κατά την διάρκεια της πτώσης του «Ταλαϊτικού* πολιτισμού» (μετά το 600 π.Χ.). Θεωρείται ότι το σπαθί ανήκε σε μια αριστοκρατική οικογένεια των Ταλαίων*. Ακόμα μελετάται. η προέλευση και η συμβολική του αξία…
Έχουν βρεθεί μόνο 10 παρόμοια σπαθιά στις Βαλεαρίδες Νήσους! Αλλά όλα ανακαλύφθηκαν από αγρότες και δεν κατάφεραν οι επιστήμονες να διερευνήσουν σωστά τα αντικείμενα, καθώς δεν ήξεραν πού και πώς βρέθηκαν.
Ο αρχαιολόγος εδήλωσε ότι βρήκαν τυχαία το ξίφος, ενώ προετοίμαζαν να ανοίξουν τον χώρο ως αρχαιολογικό μουσείο. «Ήταν μια τεράστια έκπληξη. Δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο, επειδή η περιοχή είχε ήδη ανασκαφεί»!..
Τα 2/3 του αρχαιολογικού χώρου Talaiot del Serral de ses Abelles ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον ιστορικό Guillem Rossello Bordoy στην δεκαετία του 1950.
ΠΗΓΗ: Central European News, 8.9.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 9.9.2019.
(*) ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:
Ο Ταλαϊτικός πολιτισμός, και τα μεγαλιθικά «ταλαϊότ», ίσως, σχετίζονται με τον Τάλω και τους Ταλαίους Κρήτες, αφού, ως γνωστόν, οι μινωίτες Κρήτες είχαν ήδη αποικίσει την Ιβηρική Χερσόνησο…
arxeion-politismou.gr
Απο που προκύπτει ότι το εύρημα είναι "μυκηναϊκό ξίφος"???
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει σχετική αναφορά από την αρχαιολογική μελέτη.
Ακόμα και το ίδιο το ξίφος δεν έχει σχέση με τα αντίστοιχα μυκηναϊκά ταφικά κτερίσματα που βρέθηκαν στην Ελλάδα.
Όλα τα ελληνικά δείγματα έχουν ένα έντονο νεύρο που σε όλο το μήκος της λάμας που απουσιάζει στο συγκεκριμένο την Μαγιόρκα