Υπάρχουν σήμερα απόψεις πολύ αρνητικές για το έργο και την ζωή των προγόνων μας ειδικά στα πιστεύω τους. Ναι, είναι γεγονός ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν πολυθεϊστές, σε όλα τα αρχαία μας κείμενα φιλοσόφων ,ιστορικών, σοφών μας αναφέρονται πλήθος θεών.
Γεγονός είναι ότι αυτή η αρχαία πατρώα ελληνική θρησκεία είναι αποδεδειγμένα κοσμοθεωρία (και όχι δόγμα) όπου αποτέλεσε το προστατευτικό περιβάλλον δια μέσον του οποίου γεννήθηκε και άκμασε ο ελληνικός πολιτισμός.
Οι αρχαίοι μας θεοί είναι εδώ ζοντες, παρόντες, μέσα από τις δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν και είναι αρωγοί του ελληνισμού και του συνόλου της ανθρωπότητας . Για να το κατανοήσουμε αυτό οι πρόγονοι μας δημιούργησαν τις κοσμογονίες.
Με τον όρο κοσμογονία, (κόσμος+γίγνομαι) εννοείται στη φιλοσοφία μια θεωρία προέλευσης του σύμπαντος, είτε θρησκευτικού, μυθικού, είτε επιστημονικού χαρακτήρα. Στη μυθολογία ειδικότερα ο όρος γίνεται κατανοητός ως μυθική αφήγηση ή σώμα μύθων που σχετίζεται με τη δημιουργία του σύμπαντος. Διαφέρει από την επιστήμη της κοσμολογίας, ως προς το γεγονός ότι η δεύτερη στοχεύει στην κατανόηση της φυσικής συγκρότησης του σύμπαντος και των νόμων που το κυβερνούν.( να επισημάνουμε εδώ ότι η λέξη μύθος και μυθολογία σημαίνει μυητικός λόγος η ακόμα και πανάρχαια ιστορία και όχι κατασκευάσματα τις φαντασίας όπως το αναφέρουν στην σημερινή μας εποχή.)
Το Νεοελληνικό λεξικό αναφέρει: κοσμογονία: επιστημονική ή μυθολογική θεωρία με την οποία γίνεται προσπάθεια να ερμηνευτεί η δημιουργία του σύμπαντος και των ουράνιων σωμάτων.
ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ
Θεογονίες είναι οι κοσμογονίες που έχουν σαν θέμα τους την έκθεση της εξέλιξης με την οποία γεννήθηκαν οι θεοί που κυβερνούν τον κόσμο. Τέτοιες κοσμογονίες θεωρούν τον κόσμο σαν εξ’ ολοκλήρου δημιούργημα ενός ή περισσότερων θεών. Οι θεοί έχουν την δύναμη να δημιουργούν εκ του μηδενός, άρα ομιλούμε για κοσμογονικές δυνάμεις και έννοιες που θέτουν τάξη και αρμονία, γι’ αυτό αποκαλούνται και δημιουργοί.
Οι πρώτες αναφορές υπάρχουν στον Όμηρο και στον Ησίοδο, αλλά ενώ είναι αποσπασματικές και σκόρπιες, είναι αρκετές ωστόσο για να σχηματίσουμε μια ικανοποιητική εικόνα για τους θεούς και να αποκτήσουμε μια πρώτη εντύπωση για τη δημιουργία του κόσμου.
Στον κοσμογονικό μύθο -στην κοσμογονία γενικότερα- οι μύθοι παρουσιάζουν μια διπλή σχέση αφενός με το ανθρώπινο σώμα τον μικρόκοσμο, αφετέρου με τον περιβάλλοντα κόσμο τον μακρόκοσμο. Ανιχνεύοντας τις σωματικές λειτουργίες και παρατηρώντας αναλογίες στο περιβάλλον του, ο άνθρωπος προσπάθησε να ερμηνεύσει τον μακρόκοσμο. Το σώμα και η γη ταυτίζονται σε τέτοιους μύθους, ενώ η ανθρώπινη προέλευση, οι γεωλογικοί σχηματισμοί, το φυτικό και το ζωικό βασίλειο ερμηνεύονται μεταφορές και εικόνες συνήθως σχετιζόμενες με την ανθρώπινη αναπαραγωγή και ανάπτυξη.
Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι μας λοιπόν, μέσα από τους θεογονικούς μύθους θέλησαν να εξηγήσουν, την πρώτη αρχή από την οποία δημιουργήθηκε ο κόσμος, την εξελικτική πορεία του κόσμου για να φτάσει όπως είναι με τη σημερινή του μορφή, τις δυνάμεις που συγκρατούν την ενότητα του κοσμικού συνόλου και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτό.
Συνεχίστε ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου