Στις ανασκαφές που πραγματοποιούσε η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδας στους αμμόλοφους της Πτολεμαΐδας, στην Κοζάνη, αποκαλύφθηκαν κατά τα έτη 1978-1979 πληθώρα από λίθινα εργαλεία, λεπίδες και μαχαίρια από χαλαζιακό πέτρωμα.
Όλα αυτά τα ευρήματα επιβεβαίωναν την υπόθεση του έγκριτου Έλληνα ανθρωπολόγου Άρη Πουλιανού ότι ο σκελετός του προϊστορικού ελέφαντα, που εντοπίστηκε στο χωριό Περδίκκα και ανήκε στο είδος Archidiskodon Meridionalis, είχε διαμελιστεί επιτόπου από κυνηγό της εποχής εκείνης.
Γενική κάτοψη της θέσης του προϊστορικού ελέφαντα, που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στους αμμόλοφους του Περδίκκα της Κοζάνης
Η θέση των οστών του προϊστορικού ελέφαντα καταδείκνυε τον διαμελισμό των τμημάτων του ζώου από τον θηρευτή του. Επίσης, βρέθηκαν και τα σχετικά εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό.
Αρχικά, είχε χρονολογηθεί από τον Άρη Πουλιανό σαν ελέφαντας της Άνω Πλειοκαίνου Εποχής, αλλά τα νεότερα στοιχεία που συλλέχθησαν και τα οποία μελετήθηκαν σε ειδικά εργαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, απέδειξαν ότι η ηλικία του Ελέφαντα του Περδίκκα ήταν ακόμη μεγαλύτερη και κυμαινόταν από 2.900.000 έως 3.320.000 χρόνια.
Αυτή ήταν μια συνταρακτική ανακάλυψη που έκαναν οι επιστήμονες, καθώς τα γνωστά πρωτόλεια εργαλεία της Αφρικής δεν ξεπερνούσαν σε ηλικία τα 2.500.000 χρόνια. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι τα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν στην Ελλάδα ήταν τα αρχαιότερα λίθινα εργαλεία του ανθρώπου στον πλανήτη μας.
Άρης Πουλιανός
Λίγες μέρες αργότερα, εντοπίστηκε ο σκελετός και δεύτερου προϊστορικού ελέφαντα στους ίδιους αμμόλοφους και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία της ανασκαφής.
Ο προϊστορικός Ελέφαντας του Περδίκκα, στην Κοζάνη, θεωρείται ως το καλύτερα διατηρημένο απολίθωμα ελέφαντα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ τα λίθινα εργαλεία τεμαχισμού του από τον πρωτόγονο θηρευτή του, ως τα αρχαιότερα σε ολόκληρη τη Γη.
strangepress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου