Αυξήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων (μαζί με αναδρομικά), μείωση εισφορών για μισθωτούς και νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολουμένους και αγρότες θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τον Ιανουάριο.
Παράλληλα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ και η «τύχη» των αναδρομικών για τους παλαιούς συνταξιούχους. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ασχοληθεί με τα ζητήματα τόσο των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν την περίοδο των Μνημονίων όσο και με την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και του 14ου μισθού (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).
Αναλυτικότερα οι βασικότερες αλλαγές που θα προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό είναι οι ακόλουθες:
1. ΑΥΞΗΣΗ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων κύριων συντάξεων - οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη - θα είναι οι κερδισμένοι με το νέο Ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους εργάζονται για περισσότερα από 30 έτη, προκειμένου οι διατάξεις να συμμορφώνονται πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η αύξηση που θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις - παλαιές, νέες και εκκρεμείς - θα έχει αναδρομική ημερομηνία έναρξης στις 4 Οκτωβρίου 2019. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» το σενάριο που επιλέγεται είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 8%-10% μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από τον νόμο 4387/2016. Η αύξηση θα είναι κλιμακωτή όσο αυξάνονται τα συντάξιμα έτη. Δηλαδή το κέρδος από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα κλιμακώνεται όσο προστίθενται έτη πληρωμένων εισφορών πάνω από την 30ετία, με την ανταποδοτικότητα να φτάνει για 40ετία στα επίπεδα του 50%, έναντι 42,80% σήμερα.
2. ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Μεσοσταθμική μηνιαία αύξηση 100 ευρώ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσει και τα 196 ευρώ τον μήνα θα λάβουν συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων το νέο έτος. Οι αυξήσεις (και τα αναδρομικά) αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση - λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής. Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019.
3. ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ: Συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ βγάζει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών, κάτι το οποίο θα ισχύσει από 1.1.2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Οσο υψηλότερες είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μηνιαία σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον την απόλυτη ελευθερία σε επίπεδο εισφορών, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, να πληρώνουν και το ανάλογο ποσό.
4. ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ: Επέρχονται από 1.1.2020 αλλαγές και για τους απασχολουμένους στην αγροτική οικονομία (αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς). Καθιερώνονται 6 κατηγορίες (επίπεδα) - μηνιαία ασφάλιστρα -, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το νέο έτος.
5. ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ: Ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), με τον οποίο δημιουργήθηκε ο ΕΦΚΑ, αύξησε σημαντικότατα το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους, διότι εκτοξεύει το ποσοστό επί των μηνιαίων αποδοχών του υπαλλήλου, επί του οποίου υπολογίζεται το ποσό της εισφοράς από 6,67% σε 20% από 1.1.2020. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με την έναρξη ισχύος αυτής της μεταβολής το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος που χρειάζεται να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο (στρατιωτική θητεία, σπουδές ή τέκνα) στο Δημόσιο θα τριπλασιαστεί το 2020.
6. ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ: Αυξήσεις καθαρών αποδοχών για τους μισθωτούς και μείωση της συνολικής επιβάρυνσης για τους εργοδότες επιφέρει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η ελάφρυνση αφορά αποκλειστικά και μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Οι εργοδότες δεν θα έχουν την ελάφρυνση αυτή για τους εργαζομένους τους οποίους απασχολούν με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Ο στόχος είναι προφανής και διπλός: το μέτρο να λειτουργήσει ως ισχυρό «πριμ» για την πλήρη απασχόληση και κίνητρο για την ανακοπή της επέλασης των ευέλικτων μορφών εργασίας, καθώς επίσης ως αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις.
Γεωργάκης Ηλίας
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου