Παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό που θα σε ξετρελάνει
7 Αβγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
300gr Ζάχαρη
60ml Κονιάκ
1 Πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
500gr Αμύγδαλα, αλεσμένα
150gr Φρυγανιά
1 κ.γ. Κανέλα
½ κ.γ. Γαρύφαλλο
Λίγο Αλάτι
120gr Νέα Φυτίνη
10 Φύλλα Κρούστας
Λίγο Ανθόνερο
Για το σιρόπι:
750ml Νερό
600gr Ζάχαρη
Χυμό από ½ Λεμόνι
Εκτέλεση
Στο μπωλ του μίξερ βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κονιάκ και τον χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα του πορτοκαλιού και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Τα ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν.
Λιώνουμε τη Φυτίνη.
Αλείφουμε μ' αυτή ένα ταψί 37Χ20 εκ.
Αλείφουμε ένα φύλλο με Φυτίνη, το στρώνουμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε με άλλα τρία φύλλα.
Απλώνουμε τη γέμιση στο τέταρτο φύλλο και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν.
Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού, τα αλείφουμε ένα-ένα με Φυτίνη και τα στρώνουμε πάνω από τη γέμιση.
Χαράζουμε τα κομμάτια με ένα μαχαίρι και ραντίζουμε την επιφάνεια του γλυκού και λίγο ανθόνερο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 50 λεπτά.
Για το σιρόπι, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά και λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε το σιρόπι στο ζεστό γλυκό λίγο-λίγο, με μια κουτάλα.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Σκεύη
1 μίξερ
1 ταψί 37Χ20 εκ
1 κατσαρόλα
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου